En av de gripna männen ska vara den tidigare dömde terroristen Mirsad Bektasevic. Foto: APEn av de gripna männen ska vara den tidigare dömde terroristen Mirsad Bektasevic. Foto: AP

En av de gripna männen ska vara den tidigare dömde terroristen Mirsad Bektasevic.

 Foto: AP
Männen ska ha koppling till IS. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: APMännen ska ha koppling till IS. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: AP

Männen ska ha koppling till IS. Bilden är från ett annat tillfälle.

 Foto: AP
Männen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen. Foto: APMännen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen. Foto: AP

Männen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen.

 Foto: AP
Abu Bakr al-Baghadi, ledare för IS. Foto: APAbu Bakr al-Baghadi, ledare för IS. Foto: AP

Abu Bakr al-Baghadi, ledare för IS.

 Foto: AP

Svenske terroristen greps på väg till Syrien

Publicerad

Två beväpnade män med jihadistkopplingar har gripits i Grekland med svenska pass, uppger grekiska medier.

Männen ska ha varit på väg mot Syrien.

En av dem ska vara den dömde terroristen Mirsad Bektašević som för fem dagar sen åtalades för stöld.

– Vi har inte fått några uppgifter om det än, men vi ska undersöka det, säger Kent Öberg på UD.

Expressen har försökt nå Mirsad Bektašević via hans telefon, men den är avstängd.

Det är grekiska Mega TV som kommer med uppgifterna om de gripna männen. De båda ska ha varit beväpnade när de, med svenska pass på sig, greps på en busstation i hamnstaden Alexandroupolis, enligt uppgift på väg till Syrien. Grekisk polis uppger i ett pressmeddelande att de var beväpnade med macheteknivar.

Männen ska ha kopplingar till terrororganisationen IS.

Enligt Mega TV kom de båda männen till Aten via flyg från andra europeiska länder.

En av männen uppges i grekisk media vara den tidigare dömde Mirsad Bektašević från Kungälv. 2005 dömdes han för förberedelse till terroristbrott, efter att brittiska säkerhetstjänsten hittat en mängd sprängmedel i hans lägenhet. Han dömdes till 14 års fängelse men släpptes efter åtta år.

Har stridit i Syrien

Mirsad Bektašević har tidigare stridit för en islamistisk grupp i Syrien som inte är kopplad till IS. I Sverige är han skriven hos en annan IS-krigare, Michael Skråmo, i Göteborg.

Så sent som för sex dagar sen, den 25 januari 2016, åtalades Mirsad Bektašević för stöld.

Den andra mannen ska ha jemenitiskt ursprung. Också han hade ett svenskt pass på sig, enligt Mega TV.

Utrikesdepartementet bekräftar vid 15.45 att båda de gripna männen är svenska medborgare.

– Ja, de är svenska medborgare. Det jag kan säga är att två män, båda svenska medborgare, har frihetsberövats i Grekland, säger Katarina Byrenius Roslund,presskommunikatör på UD.

Hur gamla de är och varifrån i Sverige de kommer har de inga uppgifter om då.

– Ambassaden arbetar med att få fram mer information i ärendet, säger Katarina Byrenius Roslund.

Är "polisbefäl" i Syrien

Expressen har försökt nå Mirsad Bektašević via hans telefon, men den är avstängd.

Dock har Expressens reporter Kassem Hamade varit i kontakt med honom tidigare. Bektašević har bland annat fått frågan varför han står skriven på samma hemadress som den uttalade IS-terroristen Michael Skråmo. Bektašević har då svarat att han fick möjlighet att skriva sig där, och då valde att göra det. Någon kontakt med Skråmo säger han sig däremot inte ha eller ha haft.

För Expressen har Bektašević flera gånger nekat att han skulle någon koppling till IS. Dock har han sagt att han flera gånger varit i Syrien och deltagit i jihad – heligt krig. Han har då, enligt egen utsago, stridit för en annan jihadistgrupp. Vilken har han inte velat uppge men uppgifter pekar på att det rört sig om den mindre al-Qaida-gruppen Khorasan.

Vidare har han berättat att hans uppdrag i Syrien varit att agera "polismästare". På landsbygden utanför staden Aleppo har han haft ansvar för vägspärrar. Bektašević har varit den som beslutat var de ska resas upp, som en form av polisbefäl inom IS.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag