Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske terroristen greps på väg till Syrien

<p>En av de gripna männen ska vara den tidigare dömde terroristen Mirsad Bektasevic.</p>
Foto: AP
<p>Männen ska ha koppling till IS. Bilden är från ett annat tillfälle.</p>
Foto: AP
<p>Männen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen.</p>
Foto: AP
<p>Abu Bakr al-Baghadi, ledare för IS.</p>
Foto: AP

Två beväpnade män med jihadistkopplingar har gripits i Grekland med svenska pass, uppger grekiska medier.

Männen ska ha varit på väg mot Syrien.

En av dem ska vara den dömde terroristen Mirsad Bektašević som för fem dagar sen åtalades för stöld.

– Vi har inte fått några uppgifter om det än, men vi ska undersöka det, säger Kent Öberg på UD.

Expressen har försökt nå Mirsad Bektašević via hans telefon, men den är avstängd.

Fallet Mirsad Bektašević

19 oktober 2005: Den då 18-årige Mirsad Bektašević från Kungälv grips i Sarajevo, misstänkt för förberedelse av terroristbrott. Polisen hittar vapen och sprängmedel hos svensken.

21 oktober 2005: Tre män grips i London, misstänkta för att ha förberett terrorattentat mot Vita huset. Polisen beslagtar en dator där de hittar flera e-postmeddelanden från svensken.

27 oktober 2005: Fyra misstänkta terrorister grips i Köpenhamn efter ett tips från polisen i Sarajevo.

9 november 2005: Det blev känt att den unge svensken använt sig av namnet Maximus på nätet. Maximus hade flyttat från Kungälv till Sarajevo, enligt polisen för att hjälpa till att driva ett nätverk som stått i kontakt med Abu Musad al-Zarqawi, ledaren för al-Qaida i Irak.

Efter det att svensken greps i Sarajevo i oktober 2005 gjorde den svenska Säkerhetspolisen en husrannsakan i familjens lägenhet i Kungälv och en förundersökning inleddes. Förundersökningen lades ner men beslagna bevis skickades till åklagaren i Bosnien.

Av domen i Sarajevo framgår det att den svenska Säkerhetspolisen hittat ett testamente, spår av e-mejltrafik med terrordömda, datafiler om västeuropeiska arméer i Afghanistan och i Irak samt datafiler om hur man borde bekämpa dessa länder, datafiler som glorifierar självmordsbombare hemma hos den terrordömde svensken.

I testamentet som 19-åringen skrivit i Kungälv testamenterar han en betydande summa pengar som skulle fördelas jämt mellan terrornätverket al-Qaida och familjen.

Bevis från Kungälv, tillsammans med sprängmedel och en självmordsvideo från Sarajevo i vilken svensken tar farväl och säger sig vara redo att utföra självmordsattacker, gör att även appellationsdomstolen i Sarajevo i juni i år finner 19-åringen från Kungälv skyldig för terrorbrott.

Det är grekiska Mega TV som kommer med uppgifterna om de gripna männen. De båda ska ha varit beväpnade när de, med svenska pass på sig, greps på en busstation i hamnstaden Alexandroupolis, enligt uppgift på väg till Syrien. Grekisk polis uppger i ett pressmeddelande att de var beväpnade med macheteknivar.

Männen ska ha kopplingar till terrororganisationen IS.

Enligt Mega TV kom de båda männen till Aten via flyg från andra europeiska länder.

En av männen uppges i grekisk media vara den tidigare dömde Mirsad Bektašević från Kungälv. 2005 dömdes han för förberedelse till terroristbrott, efter att brittiska säkerhetstjänsten hittat en mängd sprängmedel i hans lägenhet. Han dömdes till 14 års fängelse men släpptes efter åtta år.

Har stridit i Syrien

Mirsad Bektašević har tidigare stridit för en islamistisk grupp i Syrien som inte är kopplad till IS. I Sverige är han skriven hos en annan IS-krigare, Michael Skråmo, i Göteborg.

Så sent som för sex dagar sen, den 25 januari 2016, åtalades Mirsad Bektašević för stöld.

Den andra mannen ska ha jemenitiskt ursprung. Också han hade ett svenskt pass på sig, enligt Mega TV.

Utrikesdepartementet bekräftar vid 15.45 att båda de gripna männen är svenska medborgare.

– Ja, de är svenska medborgare. Det jag kan säga är att två män, båda svenska medborgare, har frihetsberövats i Grekland, säger Katarina Byrenius Roslund,presskommunikatör på UD.

Hur gamla de är och varifrån i Sverige de kommer har de inga uppgifter om då.

– Ambassaden arbetar med att få fram mer information i ärendet, säger Katarina Byrenius Roslund.

Är "polisbefäl" i Syrien

Expressen har försökt nå Mirsad Bektašević via hans telefon, men den är avstängd.

Dock har Expressens reporter Kassem Hamade varit i kontakt med honom tidigare. Bektašević har bland annat fått frågan varför han står skriven på samma hemadress som den uttalade IS-terroristen Michael Skråmo. Bektašević har då svarat att han fick möjlighet att skriva sig där, och då valde att göra det. Någon kontakt med Skråmo säger han sig däremot inte ha eller ha haft.

För Expressen har Bektašević flera gånger nekat att han skulle någon koppling till IS. Dock har han sagt att han flera gånger varit i Syrien och deltagit i jihad – heligt krig. Han har då, enligt egen utsago, stridit för en annan jihadistgrupp. Vilken har han inte velat uppge men uppgifter pekar på att det rört sig om den mindre al-Qaida-gruppen Khorasan.

Vidare har han berättat att hans uppdrag i Syrien varit att agera "polismästare". På landsbygden utanför staden Aleppo har han haft ansvar för vägspärrar. Bektašević har varit den som beslutat var de ska resas upp, som en form av polisbefäl inom IS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.