Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla tre IS-kvinnor släppta – fortfarande misstänkta

Här återvänder IS-kvinnorna till Sverige.
De tre IS-kvinnorna landade under torsdagen.
Foto: Alex Ljungdahl
De tre IS-kvinnorna landade under torsdagen.
Foto: Alex Ljungdahl
De tre IS-kvinnorna landade under torsdagen.
Foto: Alex Ljungdahl

Alla tre anhållna IS-kvinnorna har släppts på fri fot, meddelar åklagarmyndigheten.

– Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter med oförminskad styrka, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

De tre IS-kvinnorna landade tillsammans med åtta barn på Arlanda utanför Stockholm. De möttes av polis på flygplatsen och barnen omhändertogs av sociala myndigheter.

Fram till på lördagen har de tre kvinnorna varit anhållna. Brottsmisstanken är krigsförbrytelser. 

Nu har alla tre släppts. Förundersökningarna pågår fortfarande, men enligt åklagarna Reena Devgun och Hanna Lemoine finns det inga skäl att hålla dem frihetsberövade. 

Satt i al-Roj-lägret

Expressen har tidigare avslöjat att kvinnorna och de åtta barnen satt på al-Roj-lägret i Syrien. En av kvinnorna är en IS-svensk som tidigare intervjuats i SVT:s ”Agenda” och GP under namnet ”Emma”. 

Hon har suttit inspärrad i läger i Syrien sedan IS sista landfäste föll i mars 2019. 

De andra två kvinnorna är enligt GP från Stockholm och är 25 respektive 27 år gamla. Båda invandrade till Sverige från Somalia under 00-talet.

”Självstyret i nordöstra Syrien har utvisat tre kvinnor och åtta barn som är hemmahörande i Sverige. Två av barnen är föräldralösa”, har utrikesminister Ann Linde skrivit till TT. 

Forskaren om IS-återvändare

Farhågan om IS-återvändare: Spridning av radikala idéer i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.