Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två personer hittade drunknade i en tjärn

Två män har hittats drunknade i en tjärn i Dorotea kommun efter att ha gått genom isen på söndagen. Foto: Google earth

Två män har hittats drunknade i en tjärn i Dorotea kommun efter att ha gått genom isen på söndagen. 

På platsen fanns en lös hund och personliga tillhörigheter runt en isvak.

– Vad jag förstår så är det en förbipasserande som har anat oråd efter att ha sett den här lösa hunden och de personliga tillhörigheterna på den här tjärnen, säger räddningschefen Ingemar Samuelsson.

Larmet om drunkningsolyckan kom strax efter klockan 13. Räddningstjänst, ambulans och fjällräddning larmades ut. I området fanns även en polishelikopter och en helikopter från sjö- och flygräddningscentralen.

Vid 17-tiden på eftermiddagen bekräftar polisen att två män i 50–60-årsåldern hittats drunknade i tjärnen. De båda kommer från Västerbottens län, men inte från närområdet. Anhöriga är underrättade. 

Polisen har under eftermiddagen arbetat för att utesluta att fler personer kan ha gått genom isen, och nu känner man sig säker på det.

– Vi har avslutat insatsen. Det finns ingen anledning att tro att fler finns i vattnet, säger David Levy på polisens region nord.

Populär fisketjärn

Polisen har också letat personer som man befarade var tillsammans med de båda drunknade männen. Dessa personer har nu lokaliserats.

– De har inte varit på platsen.

Tjärnen saknar namn på kartan men ligger mellan de båda små sjöarna Mellan-Rissjön och Ytter-Rissjön ungefär 80 kilometer nordväst om samhället Dorotea i södra Lappland. 

Det är inte klarlagt vad männen gjorde när de gick genom isen.

– Men det är ett ställe som det brukar fiskas på, säger David Levy.

Såg lös hund – anade oråd

Det var en förbipasserande som såg en lösspringande hund vid tjärnen och olika tillhörigheter som låg runt en isvak.

– Vad jag förstår så är det en förbipasserande som har anat oråd efter att ha sett den här lösa hunden och de personliga tillhörigheterna på den här tjärnen, säger Ingemar Samuelsson, räddningschef i beredskap.

I södra Lapplandsfjällen är det fortfarande vinter, men isarna är förrädiska.

– Det är stora skillnader beroende på om det är strömmande vatten och så vidare. Visst finns det risk att isen på vissa delar av åar, sjöar och älvar har svaga delar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.