Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två helt vanliga dagar på jobbet för Obama

Foto: Axel Öberg
"Kul att vara här." En ledigt klädd president tar emot folkets jubel på flygplatsen i Buffalo där hans kampanj för collegeavgifterna inleds. Planen är att göra det billigare för alla att skicka sina barn till college - men bussresan är okså ett genomtänkt drag för att flytta fokus från Mellanöstern, visselblåsare och samarbetsvägrande republikaner. Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Mitt tunder presidentens tal avbryts han av demonstranter som förs ut av vakter på skolan där mötet hålls. Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Ronnie Lumpkin, "i 30-årsåldern", Buffalo: Det är jättebra att han kommer hit. Min son har precis börjat på college och kostnaderna är alldeles för höga, så det är bra att han gör något åt det. Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Marissa Paparo, 29, sjuksköterska, Syracuse: Obama är folkets president, han vet vad folk som har det svårt går igenom. Jag gick i skolan som han besöker i dag, det är häftigt att han kommer hit. Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Spexar. Två journalister från Florida passar på att föreviga sig själva i pressbriefingrummet, känt från tv-serien Vita huset. Foto: Axel Öberg
Tacksamt uppdrag. Obama hyllar 1972 års NFL-hjältar Miami Dolphins i Vita husets East Room. Foto: Axel Öberg
Miami Dolphins.
Foto: Axel Öberg
Obama med Miami Dolphins. Foto: Axel Öberg
1 / 23

WASHINGTON D.C./BUFFALO/SYRACUSE. Aulan är fullsatt och jublet öronbedövande.

Barack Obama är mitt uppe i ett tal när han plötsligt blir avbruten.

På läktaren har två personer vecklat ut en banderoll med texten "Befria Bradley Manning" - och tumult utbryter.

Obama har rest till Syracuse för att prata om sina hjärtefrågor.

Men det visar sig att hans publik vill prata om helt andra saker.

Sverigebesöket - en enorm säkerhetsapparat

4-5 september är Barack Obama i Stockholm. Han och statsminister Fredrik Reinfeldt kommer bland annat diskutera energi och frihandel.

Regeringschefer från flera länder har bjudits in till en stor middag. Expressen har tidigare kunnat avslöja att Obama också ska träffa kung Carl Gustaf.

Efter morden på Olof Palme och Anna Lindh klassas Sverige som ett högriskland, enligt källor till Expressen, och säkerheten runt besöket är omfattande.

4 pressande problem för Obama i höst

1. Han måste komma överens om budgeten i kongressen, där republikanerna dominerar representanthuset, annars riskerar delar av statsapparaten stängas ned.

2. Obama kämpar samtidigt för sin sjukvårdsreform "Obamacare" som republikanerna gör allt för att stoppa utbyggnaden av.

3. Nu måste Obama också bestämma sig för om USA ska fortsätta biståndet till Egypten och om det är dags för ett ingripande i Syrien.

4. Obamas relation med Putin har försämrats rejält, inte minst efter att Edward Snowden fick rysk asyl. Samtidigt fortsätter avslöjandena om hur amerikanska myndigheter övervakat sina medborgare besvära Obama.

Två dagar tidigare. Vita huset-korrespondenten Major Garrett, 50, nickar upp mot hyllan ovanför sin dator.

- Bourbon-flaskan är min. Den tar jag bara fram om nöden kräver det, säger han.

Han slänger en blick på en av rummets alla klockor - sex minuter kvar till arbetsdagens viktigaste händelse: Pressbriefingen.

Det är tisdag eftermiddag i Vita husets västra flygel - och det är "business as usual" efter att presidenten kommit tillbaka från sin semestervecka med familjen på Martha's Vineyard.

En vecka som inte blev riktigt så lugn som han tänkt.

Mellan golfrundorna och krogbesöken fick Obama hålla en blixtinkallad pressträff där han fördömde våldet i Egypten.

Och nu, under hans första arbetsdagar efter semestern, pressas han hårt i frågan om USA:s bistånd till landet.

De är två av USA:s mest respekterade journalister, har flera hundra tusen Twitter-följare och syns i nationell tv varje dag. Men kontoret som CBS-reportrarna Major Garrett, 50, och Mark Knoller, 61, delar i Vita huset är bland det ynkligaste jag sett.

I ett litet, fönsterlöst skrymsle trängs skärmar, papper och kaffemuggar på det smala datorbordet.

 

Bredvid datorn har Major Garrett satt upp bilder på sina tre barn och ett Time-omslag med jazzmusiken Dave Brubeck. Här sitter Garrett minst tolv timmar varje dag.

- Det är inte det minsta glamouröst. Men glamour är överskattat, säger Major Garrett och ler.

Som Vita huset-korrespondent har han bevakat tre presidenter - Bill Clinton, George W Bush och nu Barack Obama.

- Att bevaka Obama är annorlunda - allt han gör blir unikt eftersom han är den första svarta presidenten i USA som gör det. Det känns som att det här Vita huset behandlar ämnen som handlar om sociala frågor eller ras på ett annat sätt än tidigare Vita hus jag bevakat. Men mitt jobb är detsamma oavsett vem som är president, säger Major Garrett.

 

Problemen hopar sig över president Obama den här hösten.

På hemmaplan kämpar han mot klockan för att få fram en överenskommelse om budgeten - men republikanerna som dominerar kongressen har hittills vägrat samarbeta.

Senast 30 september måste ett avtal om budgeten vara klart, annars kan delar av den federala statsapparaten stängas ned.

Samtidigt kan Obama snart tvingas agera när det gäller Syrien. Han har tidigare sagt att USA kommer att gripa in om Syrien börjar använda kemiska vapen mot sin befolkning, vilket landet nu rapporteras ha gjort.

Rummet där pressbriefingen ska hållas heter James S Brady - efter pressekreteraren som skottskadades vid mordförsöket på Ronald Reagan 1981 - och rymmer 49 sittplatser.

I tv-serien Vita huset utspelade sig flera scener i en kopia av just det här rummet - och flera tillresta reportrar passar nu på att ta bilder på sig själva i den klassiska talarstolen.

På raderna längst fram sitter Vita husets presskår, där Garrett och Knoller ingår, och de har förtur på att ställa frågorna. Presskåren följer också med presidenten på hans resor inom och utanför landet.

- En bra fråga kan få presidenten att säga något han annars inte skulle ha sagt. Under ett statsbesök i Senegal frågade jag Obama om Snowden, varpå han sa "Vi kommer inte att jaga en 29-årig hackare med militärflyg". Det citatet blev känt, och det var min fråga som ledde fram till det, säger Major Garrett.

Visselblåsaren Edward Snowden har blivit en nagel i ögat på Obama. Varje vecka kommer nya avslöjanden från dokumenten han läckte om hur myndigheten NSA övervakat amerikanska medborgares telefon- och e-posttrafik.

Skandalen fick nyligen Obama att lova att utreda NSA och dess arbete.

Att Snowden sedan fick asyl i Ryssland frestade på Obamas redan frostiga relation med Putin. Moskvabesöket ställdes in - i stället får alltså Sverige snart ta emot USA:s president.

 

Reportrar och fotografer fyller nu James S Brady-rummet till bristningsgränsen. Längst bak står ett tiotal tv-kameror redo.

Nästan 20 minuter försenad dyker biträdande pressekreteraren Josh Earnest upp och tar plats vid podiet.

Den första frågan handlar om biståndet till Egypten. Det gör den andra också, och den tredje.

Svaret är inte helt lätt att tolka: USA "ser över" biståndet, det är oklart om det handlar om militär hjälp eller inte och det är svårt att säga om Egypten får bistånd från USA just nu.

Egypten har uppenbart blivit ytterligare en huvudvärk för Barack Obama.

Själv är han inte där, huvudpersonen, men bara några hundra meter från oss står han och gör sig redo för dagens enda offentliga uppdrag.

Om mindre än en timme ska han ta emot NFL-laget Miami Dolphins, 1973 års Super Bowl-vinnare som klarade bedriften att ta sig igenom en hel säsong obesegrade.

Men vid den tiden var dåvarande president Richard Nixon fullt upptagen med Watergate-skandalen som skulle leda till hans fall - och hyllningen till Dolphins lades på is. I dag, drygt 40 år senare, välkomnas de grånade hjältarna - med numera rullstolsburna tränaren Don Shula i spetsen - till Vita husets East Room.

Barack Obama hinner med några handskakningar under applåderna på vägen fram till podiet. Han skojar med spelarna.

- Några av er är lite svårare att känna igen i dag, säger han och drar ner skratt, till och med från de härdade journalisterna bredvid mig.

Att hylla ett fotbollslag är tacksamt - och okontroversiellt.

Efter den korta ceremonin skakar Obama hand med alla barn i rummet, vinkar och försvinner.

Dolphins är nöjda. Men Obamas huvudvärk är kvar - och hösten har bara börjat.

 

Två dagar senare: Tv-bolagens bussar står uppställda på rad och fotograferna trycker sig mot kravallstaketen. En programledare med flera rader pärlhalsband går igenom sitt manus en sista gång genom att mima det tyst för sig själv. 15-åriga ungdomsreportern Rebecca Brandel betraktar storögt mediecirkusen.

- Det här är helt galet, säger hon.

Vi befinner oss på flygplatsen i Buffalo, ungefär en timmes flygtid från New York.

Plötsligt dyker Secret service-agenter upp som från ingenstans och omringar flygplanet märkt "United States of America". Så kliver han ut, lång och smal, klädd i blå blazer, skjorta och khakibyxor och vinkar vant medan han går nerför stegen.

Under två dagar ska presidenten besöka demokratvänliga New York och Pennsylvania och presentera sin nya plan för att göra det billigare att skicka sina barn på college.

Ronnie Lumpkin, "i 30-årsåldern", står kvar vid avspärrningarna efter att Obamas busskortege - totalt nio fordon - lämnat flygplatsen.

- Det är jättebra att han kommer hit. Min son har precis börjat på college och kostnaderna är alldeles för höga, så det är bra att han gör något åt det, säger hon.

 

Den två dagar långa bussresan är ett genomtänkt drag för att flytta fokus bort från Mellanöstern, visselblåsare och samarbetsvägrande republikaner.

Barack Obama vill ta tillbaka kommandot och visa sina politiska motståndare att han inte tänker låta dem bestämma. Det är dags att prata ekonomi igen, tycker han.

Men det visar sig vara lättare sagt än gjort. Hans väljare verkar nämligen vilja prata om helt andra saker.

- Förbjud fracking nu! Förbjud fracking nu!

Vi har tagit oss till Syracuse några timmar öster om Buffalo, där presidenten under kvällen ska hålla tal på en skola.

Syracuse, som är lika stort som Uppsala, har fått en riktig värmebölja som ligger som ett lock över de flera hundra som står och köar för att komma in på skolan.

 

Demonstranterna står en bit bort men hörs på långt håll. De flesta protesterar mot så kallad fracking - ett sätt att utvinna naturgas genom att pumpa ner kemikalier i marken vilket riskerar att förstöra grundvattnet. Andra kräver ett stopp för USA:s drönarattacker i arabvärlden.

Flera av dem jag pratar med röstade på Obama i de två senaste presidentvalen. Nu känner de sig svikna.

- Jag hade mina förhoppningar på honom, men det har jag knappt längre. Han lovade att stänga Guantánamo men det höll han inte. Han har låtit NSA spionera på oss. Så jag är inte nöjd med honom, säger fredsaktivisten Carol Baum, 61, från Syracuse.

Det är tydligt att Barack Obamas popularitet har börjat svaja. I de senaste Gallup-mätningarna av folks förtroende för presidenten har han fått runt 45 procent, medan genomsnittet för hela hans presidenttid ligger på 49 procent.

Samma kväll manifesterar sig missnöjet på ett dramatiskt sätt.

Henninger High School är fullpackad med elever, journalister och Secret service-personal. Ur högtalarna hörs en röst:

- Ladies and gentlemen, the President of the United States of America.

Presidenten har tre enorma amerikanska flaggor som maffig bakgrund när han kliver ut på scenen.

- Jag älskar dig, ropar någon.

- Jag älskar dig med, svarar Obama till allmänt jubel.

 

Men alla är inte lika förtjusta. Mitt i Obamas utläggning om hur han räddat bilindustrin och skapat nya jobb avbryts han plötsligt av en högljudd röst från läktarna.

Några åskådare håller upp en banderoll med texten "FREE BRADLEY MANNING". Säkerhetspersonal får snabbt ut demonstranterna, men kaoset är redan ett faktum.

- Hörrni, vänta lite, vänta... ropar Obama i ett försök att återställa lugnet.

Det tar många långa sekunder av burop och hyssjanden innan Obama har återfått kontrollen.

Han avslutar sitt tal och lämnar scenen till stående ovationer.

Men demonstranternas rop hänger kvar som ett eko i aulan. Obamas tuffa höst har bara börjat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!