Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två helt nya däggdjur upptäckta i Australien

Det är inte varje dag som ett nytt däggdjur bekräftas, än mindre två.
Jätteflygfalangerna tillhör ringsvanspungråttorna och de bor i skogarna på Australiens östkust, har stora öron och lång ullig pälssvans.
Foto: Steven Kuiter / James Cook University
– Australiens biologiska mångfald blev plötsligt rikare, säger professor Andrew Krockenberger som upptäckt två djuren.
Foto: Denise McGregor / James Cook University

Släpp allt och kolla in de här nya djuren!

– Australiens biologiska mångfald blev plötsligt rikare, säger professor Andrew Krockenberger som upptäckt två nya sorters pungdjur till CNN.

Det är inte varje dag som ett nytt däggdjur bekräftas, än mindre två. Men nu står det klart att jätteflygfalangerna inte är en art utan tre olika. Det är professor Andrew Krockenbergs team från James Cook University i Australien som genom att analysera djurens DNA kommit fram till den här spännande upptäckten.

Studien som bevisar de två nya arterna har publicerats i tidskriften Nature och anses vara viktig då djurens population minskat kraftigt på senare tid.
– Det här förändrar hela vårt sätt att tänka på dem, säger forskarstudenten Denise McGregor vid universitetet.

Äter bara eukalyptus och kan flyga 

Jätteflygfalangerna tillhör ringsvanspungråttorna, som bor i skogarna på Australiens östkust. De har stora öron och lång ullig pälssvans. De är inte bara lika gulliga som koalor, de äter också nästan uteslutande eukalyptusblad. Men till skillnad från koalorna har jättefygfalangerna välutvecklad flyghud och kan glidflyga upp till 100 meter mellan trädtopparna.

Pungdjuren brukade vara väldigt vanliga i Australien - men på grund av naturkatastrofer, avverkning och klimatförändringar blir de alltmer sällsynta, enligt Victorias miljöbyrå. 

I de stora skogsbränderna i Austraien dog miljontals djur.
Foto: SHUTTERSTOCK

De stora skogsbränderna 2019-2020 ligger bakom en kraftig minskning av populationen. Miljontals djur dog i bränderna som sträckte sig över 9,7 miljoner hektar – och forskare fruktade att hela djurarter skulle utplånas.  

En utvärdering för att bevara djuren görs nu i efterdyningarna av bränderna.

Jätteflygfalangernas latinska namn blir Petauroides volans, Petauroides minor och Petauroides armillatus.


https://www.instagram.com/p/CHW7qV7lRkS/https://twitter.com/EnviroVic/status/1324853012548866048?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1324853012548866048%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnet.com%2Fnews%2Fscientists-discover-two-new-mammals-in-australia%2F

LÄS MER: Larmet: En miljard djur kan ha dött i bränderna 


LÄS MER: Efter bränderna i Australien – koalorna hotade 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.