Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två gripna för lejontjuvjakten

Två personer ställs i dag inför rätta i Zimbabwe, anklagade för att ha hjälpt en amerikansk storviltjägare att tjuvskjuta landets mest berömda lejon.

Foto: EPA / TT
Tandläkaren Walter James Palmer erkänner att han jagat lejonet med pilbåge men svär sig fri från skuld: "Hade ingen aning att lejonet var välkänt".
Kramdjur har placerats ut utanför den utpekade tandläkarens mottagning. Foto: Scott Takushi
Kramdjur har placerats ut utanför den utpekade tandläkarens mottagning. Foto: Scott Takushi

Under nattetid lockades det populära lejonet Cecil ut ur nationalparken med hjälp av mat.

Utanför den fredade zonen väntade en amerikansk turist - med pil och båge.

Nu ställs tandläkaren Walter Palmer inför rätta för jaktbrott i Zimbabwe efter att ha dödat lejonhanen, som gick med skador i 40 timmar före det sista och dödande skottet.

Den 13-åriga lejonhanen Cecil var en av de stora attraktionerna i nationalparken Hwange i Zimbabwe. Med sin svarta man och människovänliga beteende växte han fram som en lokal favorit bland både personal och besökare.

Den första juli sköts, flåddes och halshöggs Cecil strax utanför nationalparkens gräns.

Landets myndigheter har gjort rättssak av händelsen och under en presskonferens i huvudstaden Harare pekades den amerikanske tandläkaren Walter Palmer ut som lejonets baneman.

Amerikanen har tidigare dömts för jaktbrott och enligt flera medier ska han ha betalat motsvarande nära en halv miljon kronor för att fälla lejonhanen, skriver brittiska Telegraph.

Lurades med mat

Det var under nattetid i månadsskiftet mellan juni och juli som Cecil lurades att lämna nationalparkens fredade zon med hjälp av åtelbete. Metoden, där föda läggs ut, är vanlig för att få vilda djur att lämna områden där det är olagligt att fälla dem.

Utanför zonen ska Walter Palmer, enligt anklagelserna, ha väntat med pil och båge.

I en första utväxling skadades Cecil, men överlevde. Lejonhanen gick sedan skadad i 40 timmar innan han fälldes med ett dödande skott.

Tandläkaren själv beklagar lejonets död, men svär sig fri från skuld, enligt ett uttalande som publicerats av flera medier.

Palmer berättar att han i början av juli befann sig i Zimbabwe för att jaga storvilt med pilbåge. Till sin hjälp anlitade han flera guider som fick i uppgift att se till att alla tillstånd var på plats.

"Hade ingen aning"

– Jag hade ingen aning förrän i slutet av jakten om att lejonet jag fällde var välkänt, en lokal favorit som bar halsband och var del av en studie. Jag förlitade mig på mina professionella guiders expertis för att säkra en laglig jakt, menar tandläkaren.

Händelsen har fått mycket uppmärksamhet och nu gör landets myndigheter rättssak av lejonhanens död.

– Detta kan inte passera ostraffat, säger Zimbabwes turist- och näringsminister Walter Mzembi till tidningen The Herald, enligt TT.

– Cecils död är en tragedi, inte bara för att han var en symbol för Zimbabwe, men också eftersom vi nu kan räkna hans sex lejonungar av hankön som döda eftersom en ny hane inte kommer låta dem leva, säger Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska naturvårdsorganisationen ZCTF, till tidningen The Guardian.

Ungar kan dödas

Två utpekade medbrottslingar har gripits i Zimbabwe: jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark.

Cecil axlade rollen som ledare i en av två lejonflockar i Hwanges nationalpark. Tillsammans med lejonhanen Jericho så ledde de varsin flock bestående av sex lejonhonor och ett dussintal lejonungar.

Faderns död kan nu vara ödesdiger för lejonungarna.

– Jericho kan inte som ensam hane skydda de två flockarna från nya hanar som inkräktar i reviret. Vad vi ofta ser i de här fallen är att barnadöd är den mest vanliga utgången, säger Andrew Loveridge vid Oxford University, en av de forskare som deltar i en studie kring lejonen i Hwange.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!