Två gripna för Federley-attack

Publicerad
Uppdaterad
De båda personerna, som är på sannolika skäl misstänkte för grov misshandel och grov stöld, var anhållna sin frånvaro och greps på två olika adresser i Stockholm.
Senast den 26 september ska åklagaren begära de misstänkta häktade.
En av dem erkände på torsdagskvällen.
Riksdagsmannen Fredrick Federley (C) blev överfallen utanför sitt hem förra onsdagen. Överfallet skedde bara några dagar före valet, men Federley har själv inte velat spekulera i om attacken var politiskt motiverad.
Federley har varit hotad sedan valrörelsen 2006 och haft polisövervakning.

"En konstant hotbild"

- Det finns en konstant hotbild men den kan man inte prata så mycket om, för ju mer man säger desto mer trissar man upp fler knäppgökar, berättade han för TT några dagar efter misshandeln, som resulterade i en kraftig hjärnskakning, bruten näsa, stygn i ansiktet och bulor över hela skallen.
Säkerhetspolisen, Säpo, jagar man fortfarande två ytterliggare gärningsmän. Utredningen koncentreras på att säkra bevis, hitta motiv och bearbeta tips.
Patrik Peter, pressekreterare på Säpo, uppger att de gripna är två män.
- Men vi vill inte gå in på åldrar eller några andra identitetsuppgifter, säger han.
Varför vill ni inte säga något mer?
- För att det är ett beslut från förundersökningsledaren som leder arbetet, vi lämnar ingen ytterligare information. Det är ytterligare två personer som vi letar efter som är misstänkta gärningsmän, säger Peter.

En stor lättnad

Riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) sa strax före klockan tio i dag till Expressen:
- Det är självklart en stor lättnad. Det visar också att ett effektivt polisarbete leder till att brott klaras upp. Det finns de som menar att det inte är meningsfullt att anmäla, men detta visar ju att det är viktigt att göra det.
Själv har han inte fått någon detaljerad information om gripandena.
- Det enda jag vet är att två är gripna. Men då ska det väl inte vara så svårt att ta de två andra också.
Enligt Federley hade polisen så bra information om de misstänkta gärningsmännen redan i går kväll att man avstod från att publicera två övervakningsbilder i tv-programmet Efterlyst. Bilderna föreställer de män som nu gripits.

Släpptes

- En av dem har erkänt. De har släppts, eftersom förundersökningsledaren inte anser att det finns något skäl för fortsatt anhållan, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo.
Han uppger att frisläppandet skedde vid 19-tiden, och att erkännandet och de bådas låga ålder har haft betydelse för att släppa dem.
I fråga om motiv säger Peter:
- Det finns, som vi bedömer nu, inget politiskt motiv eller hatbrottsmotiv.
Vad gäller att hitta de två andra misstänkta gärningsmännen uppger Peter att utredningen fortsätter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag