Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två gripna efter massövergrepp i Köln

Under nyårsnatten utsattes ett hundratal kvinnor för sexuella övergrepp utanför tågstationen i Köln. NU riktas stark kritik mot polisen och asylpolitiken i Tyskland.
Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
Kölns polischef Wolfgang Albers avgår efter massövergreppen under nyårsnatten.
Foto: Oliver Berg

Kölns polischef Wolfgang Albers avgår efter nyårsaftonens många övergrepp mot kvinnor i staden, uppger Reuters.

Nyhetsbyrån refererar till källor inom delstaten Nordrhein-Westfalens administration.

Två personer har gripits efter övergreppen och 31 personer med kopplingar till dåden har identifierats.

Det var på nyårsnatten som ett hundratal kvinnor blev angripna framför järnvägsstationen i Köln. Bland annat utsattes de för stölder, hot och sexuella övergrepp.

Invandrarkritiska röster anklagade efteråt medier och tyska myndigheter för att ha tystat ner det som skett eftersom männen som angrep kvinnorna ska ha haft nordafrikanskt ursprung.

Till följd av händelsen har Kölns polischef, Wolfgang Albers, 60, nu tvingats gå i tidig pension.

På onsdagen rapporterar flera tyska medier att två personer gripits, misstänkta för övergreppen.  Det ska röra sig om två män av nordafrikanskt ursprung som är 16 och 23 år gamla, rapporterar BBC.

Under fredagen blev det känt att polisen har identifierat 31 personer som har kopplingar till angreppen på nyårsnatten. Av dem ska minst 18 vara asylsökande, rapporterar New York Times. 

Nationaliteter offentliggjorda

De 31 personerna inkluderas i en polisrapport där deras namn och nationaliteter framgår. Det har tidigare rapporterats att männen som angrep kvinnorna ska ha varit av nordafrikanskt ursprung.

Enligt den tyska inrikesministerns talesperson Tobias Plate ska det röra sig om nio algerier, åtta marockaner, fem iranier och fyra syrier. Bland de identifierade finns även två tyskar, en irakier, en serb och en amerikan.

En polisrapport som flera tyska medier har tagit del av, och inrikesministeriet har bekräftat vara äkta, visar att åtminstone några av männen, vissa av dem asylsökande, hade planerat att i förväg att mötas vid tågstationen där många av övergreppen ska ha skett.

Kräver hårdare tag

Till följd av händelserna har Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziére krävt hårdare tag.

Han ska bland annat ha sagt att en ”ny dimension” blottläggs av att ”ett så stort antal personer, uppenbarligen med migrationsbakgrund, ska ha begått dessa övergrepp”, vilket även SVT rapporterat. Både asylpolitiken och polisen får sig en känga.

– Polisen kan inte arbeta på det här sättet. Jag kräver en snar förklaring, sade de Mazière till tv-kanalen ARD och pekade på det faktum att polisen efter nyårsnatten sa att allt gått lugnt till.

Händelsen har också blossat upp till en stor debatt där de etablerade partierna i Tyskland dels betonar att detta inte får leda till generaliserande fördömanden av människor som flytt undan våld och förföljelse. Men också om åtgärder som innebär en tuffare asylpolitik där man snabbare ska kunna avvisa asylsökande som begår brott i Tyskland.

– Det här handlar inte om varifrån någon kommer utan om vad de gjort, har justitieminister Heiko Maas sagt vid en presskonferens efteråt, enligt SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.