Under nyårsnatten utsattes ett hundratal kvinnor för sexuella övergrepp utanför tågstationen i Köln. NU riktas stark kritik mot polisen och asylpolitiken i Tyskland. Foto: Oliver Berg / Epa / TtUnder nyårsnatten utsattes ett hundratal kvinnor för sexuella övergrepp utanför tågstationen i Köln. NU riktas stark kritik mot polisen och asylpolitiken i Tyskland. Foto: Oliver Berg / Epa / Tt

Under nyårsnatten utsattes ett hundratal kvinnor för sexuella övergrepp utanför tågstationen i Köln. NU riktas stark kritik mot polisen och asylpolitiken i Tyskland.

 Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
Kölns polischef Wolfgang Albers avgår efter massövergreppen under nyårsnatten. Foto: Oliver BergKölns polischef Wolfgang Albers avgår efter massövergreppen under nyårsnatten. Foto: Oliver Berg
Kölns polischef Wolfgang Albers avgår efter massövergreppen under nyårsnatten. Foto: Oliver Berg

Två gripna efter massövergrepp i Köln

Publicerad

Kölns polischef Wolfgang Albers avgår efter nyårsaftonens många övergrepp mot kvinnor i staden, uppger Reuters.

Nyhetsbyrån refererar till källor inom delstaten Nordrhein-Westfalens administration.

Två personer har gripits efter övergreppen och 31 personer med kopplingar till dåden har identifierats.

Det var på nyårsnatten som ett hundratal kvinnor blev angripna framför järnvägsstationen i Köln. Bland annat utsattes de för stölder, hot och sexuella övergrepp.

Invandrarkritiska röster anklagade efteråt medier och tyska myndigheter för att ha tystat ner det som skett eftersom männen som angrep kvinnorna ska ha haft nordafrikanskt ursprung.

Till följd av händelsen har Kölns polischef, Wolfgang Albers, 60, nu tvingats gå i tidig pension.

På onsdagen rapporterar flera tyska medier att två personer gripits, misstänkta för övergreppen. Det ska röra sig om två män av nordafrikanskt ursprung som är 16 och 23 år gamla, rapporterar BBC.

Under fredagen blev det känt att polisen har identifierat 31 personer som har kopplingar till angreppen på nyårsnatten. Av dem ska minst 18 vara asylsökande, rapporterar New York Times.

Nationaliteter offentliggjorda

De 31 personerna inkluderas i en polisrapport där deras namn och nationaliteter framgår. Det har tidigare rapporterats att männen som angrep kvinnorna ska ha varit av nordafrikanskt ursprung.

Enligt den tyska inrikesministerns talesperson Tobias Plate ska det röra sig om nio algerier, åtta marockaner, fem iranier och fyra syrier. Bland de identifierade finns även två tyskar, en irakier, en serb och en amerikan.

En polisrapport som flera tyska medier har tagit del av, och inrikesministeriet har bekräftat vara äkta, visar att åtminstone några av männen, vissa av dem asylsökande, hade planerat att i förväg att mötas vid tågstationen där många av övergreppen ska ha skett.

Kräver hårdare tag

Till följd av händelserna har Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziére krävt hårdare tag.

Han ska bland annat ha sagt att en ”ny dimension” blottläggs av att ”ett så stort antal personer, uppenbarligen med migrationsbakgrund, ska ha begått dessa övergrepp”, vilket även SVT rapporterat. Både asylpolitiken och polisen får sig en känga.

– Polisen kan inte arbeta på det här sättet. Jag kräver en snar förklaring, sade de Mazière till tv-kanalen ARD och pekade på det faktum att polisen efter nyårsnatten sa att allt gått lugnt till.

Händelsen har också blossat upp till en stor debatt där de etablerade partierna i Tyskland dels betonar att detta inte får leda till generaliserande fördömanden av människor som flytt undan våld och förföljelse. Men också om åtgärder som innebär en tuffare asylpolitik där man snabbare ska kunna avvisa asylsökande som begår brott i Tyskland.

– Det här handlar inte om varifrån någon kommer utan om vad de gjort, har justitieminister Heiko Maas sagt vid en presskonferens efteråt, enligt SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag