Misstänkte terroristen Clément Baur, 23. Foto: HANDOUTMisstänkte terroristen Clément Baur, 23. Foto: HANDOUT
Misstänkte terroristen Clément Baur, 23. Foto: HANDOUT
Misstänkte terroristen Mahiedine Merabet, 29. Foto: HANDOUTMisstänkte terroristen Mahiedine Merabet, 29. Foto: HANDOUT
Misstänkte terroristen Mahiedine Merabet, 29. Foto: HANDOUT
De planerade ett terrorattentat inför det franska presidentvalet. Nu har två misstänkta terrorister, 23 och 29 år gamla, gripits i centrala Marseille. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅNDe planerade ett terrorattentat inför det franska presidentvalet. Nu har två misstänkta terrorister, 23 och 29 år gamla, gripits i centrala Marseille. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN
De planerade ett terrorattentat inför det franska presidentvalet. Nu har två misstänkta terrorister, 23 och 29 år gamla, gripits i centrala Marseille. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidentkandidaten François Fillon. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅNPresidentkandidaten François Fillon. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidentkandidaten François Fillon. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt har polisen hittat vapen och stora mängder sprängmedel i männens lägenhet, rapporterar Le Parisien. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅNSamtidigt har polisen hittat vapen och stora mängder sprängmedel i männens lägenhet, rapporterar Le Parisien. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt har polisen hittat vapen och stora mängder sprängmedel i männens lägenhet, rapporterar Le Parisien. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

Två gripna – misstänks planerat terrorattentat

Publicerad

De planerade ett terrorattentat inför det franska presidentvalet.

Nu har misstänkta franska terroristerna Clément Baur, 23 och Mahiedine Merabet, 29, gripits i centrala Marseille.

Polisen hittat vapen och stora mängder sprängmedel som "var klart att använda" i männens lägenhet, rapporterar Le Parisien.

– De hade intentionen att utföra ett attentat på fransk mark inom de närmaste dagarna, säger inrikesminister Matthias Fekl.

Målet misstänks ha varit en av presidentkandidaterna.

Det är bara fem dagar kvar till första omgången i det franska presidentvalet och kandidaterna åker mellan valmöten över hela landet för att värva väljare.

Men mitt i valspurten skakas nu Frankrike av nyheten om ett nära förestående terrordåd mot en av presidentkandidaterna.

Tidigt på tisdagsmorgonen slog den franska säkerhetspolisen till mot en lägenhet i centrala Marseille där de grep två män, 23 och 29 år gamla.

Det rör sig om fransmännen Clément Baur, 23, från Val-d'Oise i norra Frankrike och Mahiedine Merabet, 29, från Croix i norra Frankrike.

Männen misstänks för att ha förberett en "omedelbar" terrorattack mot en av presidentkandidaterna och när polisen gick in i den lägenhet som männen nyligen hyrde hittade de vapen och stora mängder sprängmedel i bostaden. Sprängmedlet ska enligt källor till Le Parisien varit "klart att använda" och ha kunnat åstadkomma en mycket kraftig explosion.

– De två radikaliserade männen är franska medborgare och hade intentionen att utföra ett attentat på fransk mark inom de närmaste dagarna, säger inrikesminister Matthias Fekl vid en presskonferens.

Fillon misstänkt måltavla

Han fortsätter:

– Vår polis har arbetat på ett exemplariskt sätt när de lyckats gripa två personer som nu kommer ställas inför domar så vi får veta exakt vad de planerat.

Polisen ska även ha hittat en tidningssida i männens lägenhet, enligt uppgifter till Le Parisien förstasidan av tidningen La Provence från 12 april med en stor bild på François Fillon.

François Fillons säkerhetsvakter ska ha fått uppgifter redan i fredags om att det fanns en förhöjd hotbild mot honom och säkerhetspolisen ska ha förstärkt bevakningen av honom under de valmöten som han hållit under påskhelgen.

Franska polisen kunde redan i fredags ta fram foton på de misstänkta terrorister som nu gripits. Bilderna distribuerades till så väl François Fillon som till Marine Le Pen och Emmanuel Macron.

Lärde känna varandra i fängelse

Säkerhetspolisen började intressera sig för den 29-årige mannen i början av april i år då man mottagit information om att han planerade någon form av attentat. Några dagar senare kom liknande information angående den 23-årige mannen.

De två parallella utredningarna visade sig kort därefter kunna kopplas till varandra och de har bland annat hittat en video där männen deklarerar sin trohet till terrororganisationen IS.

Männen ska enligt uppgifter till Le Parisien ha lärt känna varandra i fängelset och polisen ska ha haft tidigare information om att den äldre av männen radikaliserats under sin fängelsetid. Han greps på nytt så sent som i december förra året och dömdes då till husarrest, men ska sedan dess ha försvunnit.

Den 23-årige mannen ska ha uppgett i sociala medier att han ville bli jihadistkrigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag