Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två elever döms för sexuellt tvång

Östersunds tingsrätt.

Eleven hölls fast av en studiekamrat medan en annan förde en flaska fram och tillbaka mellan hans skinkor.

Samtidigt filmades händelsen av flera personer i rummet.

På fredagen dömdes pojkarna till ungdomstjänst för sexuellt tvång medan en tredje elev som åtalats för medhjälp frias i Östersunds tingsrätt.

På fredagen meddelade Östersunds tingsrätt sin dom mot de tre internatelever på Åre skidgymnasium som stod åtalade för att ha utsatt en studiekamrat för sexuellt tvång.

De två pojkarna som misstänktes för sexuellt tvång döms till att utföra 35 timmars ungdomstjänst. Pojkarna ska utöver det solidariskt betala 60 000 kronor till brottsoffret.

En tredje elev som filmade händelsen åtalades för medhjälp till sexuellt tvång. Han frias nu i tingsrätten.

Fasthållen av gärningsman

Brottet utspelade sig på ett elevhem under en alkoholstinn kväll i december förra året. Händelsen filmades av flera personer som befann sig i rummet och sekvenserna har nu utgjort grunden i åklagarens bevisning.

Videoupptagningarna, som sekretessbelagts, ska enligt domen visa hur en av pojkarna sätter sig på studiekamratens ben och för en petflaska fram och tillbaka mellan hans skinkor. Samtidigt försöker den andre pojken sära på offrets skinkor. När den utsatte pojken, som enligt domen var kraftigt berusad, försökte försvara sig höll den andra pojken fast hans arm.

De tre åtalade pojkarna har alla nekat till brott och menat att det hela rört sig om ett skämt. Under förundersökningen har de emellertid haft problem med att förklara vad som var roligt med deras agerande, skriver tingsrätten i domen.

Förloppet beskrivs som utdraget, och händelsen ska ha pågått i runt tio minuter innan andra elever på internatet gick in och avbröt.

"Väldigt påfrestande"

Tiden efter händelsen har varit tuff för den drabbade pojkens familj, berättar hans mamma.

– Det har varit väldigt påfrestande och han har knappt kunnat gå i skolan eftersom alla vet om vilka pojkar det gäller. Och så skickades det runt filmer. Men han har gått med huvudet högt så mycket han har kunnat och varit väldigt stark, säger hon.

Pojkens mamma menar att skolan har fått oförtjänt mycket kritik i samband med händelsen. Efter händelsen har hon haft kontakt med skolans rektor så gott som dagligen.

– Jag skulle aldrig låta mitt barn gå på skolan om jag tyckte att det var en dålig skola. Det handlar tyvärr om individer som inte har kunnat sköta sig, säger hon.

Det är med viss tillförsikt om pojkens mamma nu väntar på att se hur skolan och skidförbundet kommer att agera.

– Det är viktigt att man inte blundar för det som har hänt, säger hon.

Går kvar på samma skola

Händelsen har lett till att skolan har inlett ett aktivt arbete där man involverat föräldrar, lärare och tränare för att främja elevernas värdegrund på skolan.

– Vi fokuserar givetvis ännu mer på värdegrund. Det är det stora uppdraget för oss just nu, att se till så alla elever mår bra och är trygga, säger Marja Lundmark, rektor på skolan.

Det är inte första gången som skidgymnasiet i Åre har problem. Så sent som 2013 fick skidgymnasiet i Åre kritik av Skolinspektionen för att elever utsatts för kränkande behandling.

Efter händelsen i december har elevhemmen varit bemannade både dag- och nattetid, något de inte var innan.

– Det här är ingen rolig händelse men om det finns någon kultur så har vi en möjlighet att göra saker riktigt bra nu, för alla vill så himla mycket arbetet har fullt fokus framåt, säger Marja Lundmark.

De inblandade eleverna har separerats och bor nu på olika elevhem, men studerar fortsatt i samma skolmiljö.

– Alla beslut som har tagits har vi förankrat. Vi har haft nära dialog med eleven som varit utsatt och elevens vårdnadstagare, säger Marja Lundmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.