Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två elever dömda i Lundsbergs-fallet

Foto: Endermark Mats

Två elever döms för vållande till kroppsskada och resten frias helt. Det var beskedet från Värmlands tingsrätt i domen mot de inblandade i den uppmärksammade händelsen där en 14-åring brännskadades på Lundsberg.

Fakta: Lundsbergsåtalet

Tio personer åtalas: nio elever som vid tiden för händelsen var 17-18 år gamla och en 47-årig elevhemsföreståndare på Lundsberg.

Eleverna åtalas för olaga hot alternativt ofredande av fyra yngre elever. Två av dem åtalas dessutom för vållande av kroppsskada. Den ene satte strykjärnets kontakt i vägguttaget och den andre satte strykjärnet mot 14-åringens rygg, vilket orsakade ett brännmärke.

Den anställde mannen åtalas för medhjälp till olaga hot alternativt medhjälp till ofredande då han ska ha vetat om och godkänt elevernas planer på att skrämmas med strykjärn.

Samtliga åtalade nekar till brott. (TT)

Sju elever och en lärare frias helt men två pojkar döms för vållande till kroppsskada. Det meddelade Värmlands tingsrätt i dag i domen om den våldsamma nollningen på Lundsberg då en 14-årig elev brännskadades och fick föras till sjukhus.

Tio personer stod åtalade misstänkta för brott: nio elever som vid tiden för händelsen var 17-18 år gamla och en 47-årig elevhemsföreståndare på Lundsberg. Tingsrätten anser dock att endast två av eleverna gjort sig skyldiga till brott och båda bestraffas med dagsböter. 47-åringen, som misstänktes för medhjälp till olaga hot för att bland annat ha bollat idéer om nollningen, frias helt.

Borde ha varit försiktigare

Rätten valde även att ogilla alla åtal gällande olaga hot och ofredande. Tingsrätten anser inte att någon av eleverna haft uppsåt att hota eller ofreda 14-åringen.

De två dömda eleverna ska enligt rätten dock ha varit så oaktsamma med strykjärnet att de ska dömas för vållande till kroppsskada.

"Vissa situationer ställer särskilt höga krav på försiktighet och aktsamhet. Att hantera ett strykjärn är en sådan situation", skriver rätten i domen.

"Handlat om några få sekunder"

Johan Åkermark är advokat till en av de dömda eleverna. Han är besviken på tingsrättens bedömning.

– Vi hade önskat att rätten gick på vår linje, det vill säga att ingen av killarna förstod att strykjärnet kunde bli så varmt på så kort tid. Det har handlat om några få sekunder, säger Åkermark till Expressen.

Nu ska han sätta sig ner med eleven för att diskutera ett eventuellt överklagande. Han berättar dock att det varit ett uppmärksammat fall och att det kan finnas en viss lättnad i att lägga händelsen bakom sig och gå vidare.

"Glimten i ögat"

Det var i slutet av augusti i fjol, i samband med terminsstarten, som nollningen ägde rum. Nio äldre elever tog sig in på yngre pojkars elevrum. Med sig hade de ett strykjärn som de skulle låtsas brännmärka nykomlingarna med.

Tanken var att skoja, inte skrämmas, och det var ett misstag att strykjärnet var varmt när det sattes mot 14-åringens kropp, hävdade en av eleverna vid rättegången.

– Vi hade ingen avsikt att skada någon och det hela gjordes med glimten i ögat, sade han.

Nekar till brott

Strykjärnets kontakt skulle bara sitta i ett ögonblick i vägguttaget för att ge intryck av att det var varmt. Men kontakten råkade fastna i några sekunder.

De nio eleverna åtalades för olaga hot alternativt ofredande. Två av dem misstänks även för vållande till kroppsskada. En 47-årig elevhemsföreståndare åtalades även för medhjälp till olaga hot alternativt medhjälp till ofredande. Alla nekade till brott.

Eleverna anser att det fanns ett samtycke till att nollningen skulle genomföras, medan 14-åringen säger att han inte kände till den och han får stöd av tingsrätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.