Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två döda män i Ronna – som ingen vill prata om

Södertäljepolitikern: ”Folk är rädda och oroade”
Två män har skjutits till döds på lika många dagar i Ronna i Södertälje.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
När Expressen besöker Ronna är det få invånare som vill prata.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Våldsspiralen i Södertälje har tagit två mäns liv – på bara två dagar.

Polisen får nu extraresurser för att utreda morden och tillträdande kommunalråd talar om en ”mörk vecka”.

Samtidigt är boende i området förtegna. Få vill prata när Expressen är på plats. 

– Sådant är läget i Södertälje, folk vill inte ställa upp med namn och bild, säger en man som vill vara anonym.

Fredagskvällens mord var det tredje skottdådet i Södertälje inom loppet av en vecka. Mindre än ett dygn senare sköts ytterligare en man. Den gången en 41-åring. Polisens teori är att han sköt av misstag – att han inte var den tilltänkta måltavlan. 

När Expressen är på plats är det svårt att hitta någon som vill prata om det som skett, ännu svårare att hitta någon som vill torgföra sina tankar offentligt. De som berättar i utbyte mot anonymitet beskriver att det känns olustigt men att det också blivit vardag med skjutningar.

Vid en av kyrkorna i området pratar vi med en av kyrkans styrelsemedlemmar. Han vill, trots sin officiella roll, inte träda fram med namn och bild.

– Sådant är läget i Södertälje, folk vill inte ställa upp med namn och bild, säger han.

”Skjutningen skedde där man vill att dom ska vara”

En som ändå berättar med eget namn, men som inte vill att hennes bild syns i media, är Polin Shahho, ordförande i kyrkan St Gabriel i Ronna centrum.

Att mannen som sköt på lördagen inte tros ha varit måltavla för skjutningen oroar.

– Då kan vi inte säga till våra äldre att vara ute. Det känns inte tryggt. Vi hjälper gärna polisen men vi kan inte skicka ut våra medlemmar när det inte är säkert, säger Polin Shahho. 

Själv har hon två barn i 20-årsåldern.

– Det går inte att låsa in dem. Men fredagens skjutning skedde utanför fritidsgården – där man vill att ungdomarna ska vara. Vi ber för att de skyldiga ska gripas och att skjutningarna upphör, säger hon.

Kyrkan St Gabriel i Ronna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Läget är akut

Ronna är sedan 2015 klassat som ett utsatt område. I polisens rapport från samma år går att läsa att de boende präglas av otrygghet, hot och brottslighet. Polisen menar att de har svårt fullfölja sina uppdrag, på grund av aggressioner som riktas mot dem. 

I den senaste uppdateringen av polisens lista över utsatta områden finns Ronna och närliggande stadsdelar kvar. I polisens bedömning är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för myndigheten att fullfölja sitt uppdrag i dessa områden. Det råder systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. 

Läget anses nu vara akut.

– Vi behöver folk som vågar stå upp, som vågar vittna, som hjälper oss med utredningarna. Vi klarar inte av att reda upp de här brotten själva, säger lokalområdeschef Caroline Aspegren till SVT.  

Skolan kanske stänger

På Ronnaskolan förs nu en dialog med polisen inför att eleverna kommer tillbaka på måndag. SVT rapporterade tidigare att undervisningen skulle ställas in första dagen efter helgen, men något sådant beslut är ännu inte taget.

– Det skulle vara ifall polisen gör bedömningen att situationen är så pass osäker och farlig att det inte går att garantera elevers och medarbetares säkerhet, säger Johan Abrahamsson, tf. utbildningsdirektör i Södertälje kommun.

Vid lunchtid var inte bedömningen att så är fallet, men ett beslut ska tas i eftermiddag.

Däremot förbereder man sig nu för att möta elevers och föräldrars oro. Också personalen är påverkad av situationen.

– Det finns mycket oro, både för dem själva och för deras egen säkerhet. Men kanske i synnerhet rörande många av de ungdomar som vi har i våra skolor, hur det påverkar dem och vilka risker det medför för dem, säger Johan Abrahamsson.

Uppgifter: 41-åring ihjälskjuten i Ronna – av misstag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.