Två döda i olycka på Kebnekaise

Publicerad
Uppdaterad
Två finska bergsklättrare har avlidit i en tragisk olycka.
Under en klättringstur på Kebnekaise i Lappland träffades de av ett nedfallande klippblock.
Ovädret gjorde att det tog flera timmar innan polisen kom till platsen.
Fem finska bergsklättrare var i Kebnekaise och klättrade på Storglaciären när två av dem träffades av ett nedfallande klippblock.

Man och kvinna dog

De två personerna, en man född 1982 och en kvinna född 1987, avled av olyckan.
- Det var en rasolycka. Ett klippblock föll ner och träffade personerna, som avled, säger Roger Jönsson på Norrbottenspolisen till TT.
Ovädret och det otillgängliga läget gjorde räddningsinsatsen väldigt långdragen. Polisen hade svårt att komma i kontakt med den finska gruppen och de kunde inte skicka upp någon helikopter på grund av dimman.
Vid 16-tiden, flera timmar efter det första larmet, kom uppgifterna att de två personerna avlidit av skadorna.

Räddning på väg till fots

Polisens alpina räddningsgrupp var då på väg i bil och till fots för att nå de nödställda bergsklättrarna.
Först strax efter klockan 19 kunde en helikopter flygas till platsen. De tre överlevande togs om hand och fördes till sjukhus. Det har ännu inte kommit någon uppgift om deras skadeläge.
- Vi har fått ner tre stycken men vi har ännu inte pratat med dem, vi får ta det steg för steg, säger Henry Wälitalo vid Norrbottenspolisen.
De två omkomna har vid 22-tiden tagits ner från fjället, uppger polisen i ett pressmeddelande.


KARTA: Här hände det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag