Två döda i explosion
i Midsommarkransen

Två personer har omkommit efter lägenhetsexplosionen i Midsommarkransen i södra Stockholm på fredagsmorgonen.

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet samt vållande till annans död.

- Det har spontanevakuerats personer från övriga lägenheter. De är tagna om hand, säger Ulf Lindgren, pressansvarig vid Stockholmspolisen.

Grannar hörde en smäll runt klockan 8 upptäckte brandrök i trapphuset. När räddningspådraget kom fram till adressen upptäcktes rök i trapphuset och från lägenheten.

- En person hittades avliden i lägenheten och en annan person hittades skadad i trapphuset och har förts till sjukhus, säger Jarmo Carlsten, ledningsoperatör vid Stockholms brandförsvar.

Gas i fastigheten

Polisen meddelade senare under fredagen att personens liv inte gick att rädda.

Branden är släckt och polisen undersöker just nu fastigheten. Även gasjouren har varit på plats. Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet samt vållande till annans död.

Inledningsvis misstänkte polisen att branden kunde ha orsakats av en explosion som har med gas att göra. Men flera timmar efter branden är det ännu oklart vad som ligger bakom.

- Det är fortfarande höljt i dunkelt vad som är orsaken. Vi har haft gasjouren på plats, men det är en av flera arbetshypoteser, säger Karin Sohlberg vid Söderortspolisen.

Enligt Stockholm Gas var det inte gas som orsakade explosionen. "I fastigheten finns bara elspisar sedan gastillförseln slopades i november 2006. Eftersom det tidigare funnits gasinstallationer i fastigheten har personal från Stockholm Gas nu på plats konstaterat att ingen gas förekommit", skriver man i ett pressmeddelande.

Även om polisen har inlett en förundersökning om brott, finns det enligt Karin Sohlberg i nuläget ingenting som tyder på brott.

- Det mesta talar för att det är en tragisk olycka. Det kommer förmodligen ta tid att fastställa brandorsaken, säger Karin Sohlberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.