Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två chefer inför rätta efter självmordet

Vreden fick Maria Lundqvist Persson styrkan att lägga grunden till ett unikt rättsfall.

Hennes man begick självmord efter att ha mobbats på jobbet – och i sorgen och vreden fann Maria Lundqvist Persson styrkan att lägga grunden till ett helt unikt rättsfall.

Nu pågår rättegången mot två chefer vid Krokoms kommun.

– När Lasse dog kände jag att det här är bara så fruktansvärt onödigt, det hade inte behövt sluta så här, säger hon.

Lars Persson var en glad och positiv människa med ett starkt engagemang för sitt jobb. Som socialsekreterare vid Krokoms kommun i Jämtland tvekade han inte att ibland ta den okonventionella vägen framåt.

Hösten 2009 fick han en ny chef med en helt annan syn på hur arbetet skulle skötas, och mellan dem skar det sig direkt.

– Han upplevde sig mobbad under hösten och sökte hjälp uppifrån. Hos chefer högre upp, berättar hans änka Maria Lundqvist Persson.

Men Lars fick inget gehör.

Han bad att få bli omplacerad, men nekades.

Och han mådde allt sämre, drabbades av sömnsvårigheter, viktnedgång och till slut även självmordstankar.

Våren 2010 genomförde en chef på kommunen en mobbningsutredning som slog fast att ingen mobbning förekom.

Skulle avskedas

Istället fick Lars veta att det var han som inte gjorde sitt jobb ordentligt.

I maj 2010 varslades han om avsked och den 10 juni skulle beslutet verkställas under ett möte.

Men Lars kom aldrig dit. Den dagen tog han sitt liv.

– När han dör, samma dag som han ska avskedas, vet han fortfarande inte vad det var som var så hemskt som han hade gjort. Det är ingen som har fått svar på det, säger Maria.

Hon beskriver hur en känsla dominerade hennes sinne efter att hon förlorat sin make. Att det var så onödigt. Att det så lätt hade kunnat undvikas.

Gjorde egen utredning

De ansvariga cheferna vid Krokoms kommun visade inget intresse för att rannsaka sig själva och verksamheten efter tragedin, vilket födde vreden och styrkan som krävdes hos Maria.

– Jag tror att det var en kombination av min kris och sorg som gjorde att jag började gräva i vad som hade hänt. Hela sommaren satt jag och ringde runt till alla möjliga och började i princip en egen utredning. Jag ville gå till botten med det här, berättar hon.

– Det fanns ingen hjälp att få för alla slog ifrån sig. Det här är så svårt och det finns inget prövat. Det var ingen som ville ta i det riktigt.

I september 2010 lämnade hon in det hon kommit fram till tillsammans med en polisanmälan mot fem chefer vid Krokoms kommun.

När polisen i januari 2011 inledde en förundersökning blev det kvittot på att hennes arbete inte varit förgäves.

Samma år lyckades Maria få Lars dödsfall klassat som en arbetsskada av försäkringskassan.

Och i mars i år kom nästa steg.

Unikt åtal

Kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund beslutade att väcka åtal mot två chefer vid Krokoms kommun för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Fallet är unikt som det första i Sverige där det testas om den psykosociala arbetsmiljön orsakat till ett dödsfall.

Rättegången inleddes i måndags och har hittills pågått i fyra dagar, ytterligare två är planerade i december.

– Det har varit jättestarka vittnesmål och jag är väldigt tacksam för att det finns arbetskamrater som har mod nog att våga stå upp och vittna. Och jag är jättetacksam för att vi har en åklagare som vågar ta sig an ett sådant här svårt område, säger Maria.

Tillsammans med sina tre barn tog hon beslutet att vara öppen mot medierna med vad som hänt och hon berättar att hon bävat inför vad det skulle innebära.

Men det visade sig att de som hört av sig hittills bara har velat skänka sitt stöd och sin uppskattning eftersom de upplevt liknande saker som hennes make.

– Det är så att man börjar tro att Lasse kan få vara med och göra skillnad efter sin död, säger hon.

Kommer att användas

Och ska man tro juristen och arbetsrättsexperten Tommy Iseskog så blir det så – oavsett hur domen faller.

– Även om att det inte blir en fällande dom så är jag övertygad om att det här fallet kommer att användas för att exemplifiera och i utbildningssammanhang förklara för chefer att vi har ett regelverk som också handlar om själen och den psykosociala hälsan, säger han.

De båda åtalade cheferna förnekar att de ska ha gjort sig skyldiga brott.

– Så här i efterhand funderar naturligtvis också min klient på om kommunen borde ha gjort på ett annat sätt. Men han har som chef naturligtvis varit mån om sina anställdas hälsa. Och han har vidtagit flera åtgärder för att förbättra Perssons hälsotillstånd, säger den enes advokat Andreas Victor.

– Jag är dessutom tveksam till att man kan kalla det som förekommit för mobbning i ordets rätta bemärkelse.

Vad skulle du vilja kalla det för?

– Ja, vad ska man kalla det för… Min klient har gjort en mobbningsutredning där han har skrivit hur han ser på det här och så tycker han fortfarande. Han säger att det är en personkonflikt.

– Det är naturligtvis inte bra att en chef skapar negativa känslor hos de anställda, men det behöver som sagt inte betyda att det är mobbning, säger Andreas Victor.

"Tänk om"

Den andra åtalades advokat Rolf Lohse:

– Med facit i hand kan man naturligtvis säga massa saker. Tänk om man hade gjort det i stället. Men det är inte samma sak som att säga att man är skyldig till någonting. Min klient anser att när han fick reda på att han (Lars Persson) mådde som han mådde, då vidtog han genast det åtgärder som det förväntades av honom, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.