Två brittiska ministrar avgår i protest mot Boris Johnson

Hälsoministern och finansministern avgår – i protest mot Boris Johnson
Sajid Javid
Foto: IMAGEPLOTTER / AVALON / STELLA PICTURES/IMAGEPLOTTER / AVALON AVALON
Rishi Sunak.
Foto: ROB PINNEY / ZUMA PRESS/IBL
Det har stormat kring Boris Johnson senaste tiden.
Foto: JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid och landets finansminister Rishi Sunak avgår. 

Det meddelar båda på Twitter.

Avhoppen sker i protest mot Boris Johnson. 

Hälsoministern menar att både befolkningen och rättsväsendet har förlorat förtroendet för Boris Johnsons förmåga att styra landet.

”Det har varit ett enormt privilegium att få tjänstgöra i den här rollen, men jag beklagar att jag inte längre kan fortsätta med gott samvete”, skriver Sajid Javid på Twitter. 

Finansminister Rishi Sunak uppger i ett uttalande riktat till Johnson att han inte längre kan stå för regeringens arbete – som allmänheten förväntar sig med rätta att det sköts kompetent, seriöst och riktigt. 

– Jag tror att det här kan bli mitt sista ministerjobb, men de här principerna är viktiga att kämpa för och det är därför jag avgår, säger han.

I uttalandet till premiärministern ska Sunak ha skrivit att det blivit tydligt att ”situationen inte kommer förändras” under Johnsons ledarskap och att han tappat ministerns förtroende. Vidare skriver den avgående ministern att han stöttat Johnson offentligt, ”även vid de tillfällen han inte höll med honom privat”.

Klarade sig i förtroendeomröstning

Det har stormat kring premiärministern sedan festskandalen i regeringslokalerna på 10 Downing Street under coronapandemin i juni 2020. 

I början av juni hölls en misstroendeomröstning mot Johnson inom partiet. Han vann omröstningen med 211 röster för och 148 mot, men det svaga stödet för ministern är fortfarande ett faktum. 

Finansminister Rishi Sunak tillsammans med Boris Johnson.
Foto: JUSTIN TALLIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Det som kan ha fått ministrarna att till slut avgå är enligt Reuters den nya skandalen kring den högt uppsatte parlamentsledamoten Chris Pincher, som anklagats för att ha tafsat på två män på fyllan. Picher meddelade i början av juli att han avgår från sin post som biträdande inpiskare sedan han druckit ”alldeles för mycket” och ”skämt ut mig själv och andra människor”.

Boris Johnson kritiserades för att han inte insett att Pincher var fel man för sitt jobb.

– I efterhand var det fel beslut. Jag ber om ursäkt till alla som har påverkats negativt av det, sa Johnson efter skandalen.

Statsvetaren: Skandalen som blev droppen

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap, säger till Expressen att han tror att det till slut blev omöjligt för de två ministrarna att stå ut med Johnsons hantering av de senaste skandalerna. 

– Det är en lång lista av mindre och större skandaler som har påverkat den brittiska regeringen och framför allt premiärministern. Det var en tidsfråga egentligen, men den senaste skandalen måste ha varit droppen, säger han och syftar på Pinchers tafsskandal. 

Varför de två ministrarna avgår samtidigt är svårt att veta, men det är möjligt att beslutet var samordnat mellan Sunak och Javid, menar Nicholas Aylott.

– Frågan är om det är ett försök från Sunak att i framtiden ta över som premiärminister med Javids stöd. Men det behöver inte vara så, de kanske bara kom fram till samma slutsats.

Många tror att Johnsons dagar som premiärminister är räknade efter den senaste tidens tumult. 

– Nu är det svårt att se hur han ska överleva det här politiskt, säger Nicholas Aylott.

Johnsons svar till finansministern

Timmar efter att de två ministrarna meddelade sin avgång, har Boris Johnson publicerat ett uttalande där han svarar finansminister Rishi Sunak.

Jag har uppskattat dina råd och ditt stora engagemang för att tjäna folket enormt, och kommer sakna att arbeta med dig i regeringen”, skriver han i uttalandet som publicerats av bland annat Sky News.

Till hälsominister Sajid Javid skriver Johnson att han beklagar beskedet.

”Kära Saj, tack för ditt brev i kväll om din avgång. Jag är väldigt ledsen över att ta emot det”, skriver premiärministern enligt The Guardian.

Steve Barclay som tidigare varit stabschef, har utsetts som ny hälsominister. Nadhim Zahawi som tidigare varit utbildningsminister, ersätter Rishi Sunak på finansministerposten. 

Michelle Donelan fyller då platsen som utbildningsminister.

https://twitter.com/RishiSunak/status/1544368323625947137

Två brittiska ministrar avgår i protest mot Boris Johnson

Avhoppen sker i protest mot Boris Johnson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.