Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två brandmän döda i kaoset i Australien

Skogsbrand i Bilpin, 90 kilometer nordväst om Sydney.
Foto: MICK TSIKAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Hundratals skogsbränder fortsätter att rasa över hela Australien.

På torsdagen omkom två frivilliga brandmän.

Efter en våg av kritik avbryter nu premiärminister Scott Morrison sin semester på Hawaii.

De frivilliga brandmännen Andrew O'Dwyer, 36, och Geoffrey Keaton, 32, omkom när brandbilen de färdades i körde in i ett träd som fallit över vägen och därefter körde av vägen och slog runt. 

Ytterligare tre personer skadades i olyckan, som inträffade nära småstaden Buxton sydväst om Sydney, skriver NSW Rural Fire Service i ett pressmeddelande.

Både O'Dwyer och Keaton hade varit med i den lokala frivilliga brandkåren i över tio år, och båda var småbarnspappor skriver 9News.

De frivilliga brandmännen Geoffrey Keaton, 32, and Andrew O'Dwyer, 36, dog när brandbilen de färdades i körde in i ett omkullfallet träd.
Foto: SUPPLIED HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Det här är en helt fruktansvärd händelse under vad som redan har varit en obeskrivligt svår dag och brandsäsong”, skriver brandmyndigheten i pressmeddelandet.

På fredagen meddelade Australiens premiärminister Scott Morrison att han avbryter sin semester på Hawaii till på grund av händelserna i hemlandet.

Premiärministern avbryter semestern

Morrison har fått hård kritik för att han åker på semester samtidigt som 2 500 brandmän i den mest folkrika delstaten New South Wales kämpar mot skogsbränderna.

Premiärministern förklarar att semestern var bokad sedan tidigare men att han förstår att bränderna har orsakat stor oro, rapporterar CNN.

– Jag beklagar det djupt och det gör även Jenny (Scott Morrisons hustru, reds anm), säger han.

Premiärminister Scott Morrison har fått kritik tajmingen för sin semester på Hawaii.
Foto: DAVID CROSLING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På fredagen härjar ännu omkring 100 bränder i New South Wales, varav 50 inte har omringats. Sedan torsdagen råder undantagstillstånd i delstaten för andra gången på en månad. 

Värmerekord

En av de värsta är Green Wattle-branden i Wollondilly Shire, som är det område där de båda brandmännen dog, skriver CNN. Branden täcker ett 167 000 hektar stort område och är enligt brandmyndigheten utom kontroll. Myndigheten varnar också boende i området att det är ”för sent att fly”.

Totalt har omkring 800 bostadshus förstörts i Wollondilly Shire under årets brandsäsong och ytterligare 300 har skadats.

Längre norrut, i Wollemi National Park, rasar en ännu större skogsbrand som täcker 440 000 hektar. 

Bränderna har härjat i två månader, och läget förvärras av hårda vindar och rekordhöga temperaturer. 

På tisdagen slog Australien nytt värmerekord med en så kallad medelmax-temperatur, alltså ett genomsnitt av den högsta uppmätta temperaturen överallt i landet, på 40,9 grader. Redan på onsdagen slogs rekordet, med ett medelmax på 41,9 grader. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.