Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två bränder i Vallentuna – radhus övertänt

Det här är viktigast att tänka på vid en brand – steg för steg.

En storbrand rasar i ett parhus i Vallentuna.

En person har förts till sjukhus. 

Det råder stor spridningsrisk. 

Larmet om bränderna i Vallentuna, norr om Stockholm, kom med kort mellanrum under natten mot lördagen. Ett radhus och en företagslokal brinner. Byggnaderna ligger bara ett par kilometer från varandra.

Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats. Räddningstjänsten beskriver branden i parhuset som mycket kraftig och har fem stationer med 12 fordon på plats.

– Det slog ut tre till fem meter höga lågor genom fönstret när vi kom dit, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Stor spridningsrisk

Än så länge har branden kunnat begränsas till den ena bostaden i parhuset, men räddningstjänsten får arbeta hårt för att branden inte ska spridas till den andra bostaden eller parhuset bredvid.

–Det är fortfarande mycket jobb. Hotet är att elden sprider sig, antingen till den andra bostaden eller till grannfastigheten. Ytterväggen kommer att rasa. Då vill vi förhindra spridning till nästa parhus som ligger omkring fyra meter därifrån, säger Hans Eriksson.

Vid 06-tiden uppger räddningstjänsten att ytterväggen ännu inte rasar och att branden heller inte spridit sig. 

– Planen är att det ska komma dit en kranbil som ska lyfta bort väggen, så man kommer åt att släcka, förklarar Therese Blades vid Storstockholms brandförsvar.

Räddningstjänsten beräknar att de kommer vara på plats vid radhuset under hela förmiddagen. De är i ett skede av att byta av personal på plats.

En person har förts till sjukhus efter att ha andats in rök. Skadeläget är okänt uppger Andreas Dahlin, vakthavande befäl hos polisen i Stockholm.

– Vi har ännu inte fattat något beslut om att inleda en förundersökning. 

När det gäller branden i företagslokalen ett par kilometer därifrån är läget ljusare. Byggnaden är i stort räddad och räddningstjänsten uppger att man har kontroll på läget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.