Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två bomblarm i Stockholm – polisen utreder samband

Två bomblarm i Stockholm – polisen utreder samband.
En sprängladdning detonerade först i Haninge, sedan fick ett radhusområde i Alby utrymmas efter att en misstänkt sprängladdning hittats.

En sprängladdning har detonerat vid en bilfirma i Vendelsömalm i Haninge kommun, söder om Stockholm.

Mindre en en timme senare fick ett radhusområde i Alby i Botkyrka kommun utrymmas efter att en misstänkt sprängladdning påträffats.

– Vi utesluter inte att de har ett samband, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen i Stockholm. 

Den höga smällen i Haninge inträffade vid halv ett-tiden vid bilfirman i Vendelsömalm. 

Detonationen hördes över ett stort område. Polisen fick in många samtal från personer i flera kommuner runt Drevviken, däribland Tyresö, Haninge och Skogås.

– Det är omfattande skador på parkerade bilar och på en fasad. Vi har inlett en förundersökning som är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen.

Bombtekniker är på plats och undersöker området. 

Under natten har polisen haft såväl trafikavspärrningar som avspärrningar runt brottsplatsen. Men på morgonen har dessa minskat till att bara finnas kring brottsplatsen.

Bomblarm i Alby

Nästa larm kom klockan 01.10 från ett radhusområde i Alby i Botkyrka kommun. Då hade en misstänkt sprängladdning påträffats vid en parkeringsplats, och bombtekniker skickades till platsen för att undersöka föremålet.

– Det var en privatperson som hittade det och larmade, säger Ola Österling.

Samtidigt som polisen undersökte föremålet evakuerades närmre 150 personer. Området som är utrymt sträcker sig ett hundratal meter, enligt Österling.

– Vi har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger han.

Undersöker samband

Vid klockan 04.40 tiden meddelar polisen att man tagit den misstänkta sprängladdningen i beslag. I samband med det har avspärrningarna på platsen minskat.

– I Alby är det avspärrat i en mindre plats runt den misstänkta sprängladdningen. Där säkrar man spår och gör en brottsplatsundersökning, säger Ola Österling.

Polisen undersöker om det finns något samband mellan detonationen i Haninge kommun och bomblarmet i Botkyrka kommun.

– Vi utesluter inte att de har ett samband, säger Ola Österling.

Vet du mer? Har du bilder?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.