Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två begravdes under tjära vid SSAB i Luleå

Ett stort räddningspådrag har ryckt ut till Koksverket på SSAB:s område i Luelå.

Två personer har omkommit i en arbetsplatsolycka på SSAB:s koksverk i Luleå vid lunchtid under torsdagen.

De båda männen i 60-årsåldern från Piteå begravdes i stenkolstjära när något gick fel under arbetet med en besiktning av cisternen.

– Det var två av de mest erfarna killarna vi har, säger Björn Westerberg från företaget IVAB där männen var anställda.

Samtidigt får nu SSAB kritik av IF Metall.

De två personer som omkommit är entreprenörer som arbetade på Koksverket i Luleå med att tömma en cistern innehållande stenkolstjära. Hela händelsen tros ha skett under en halvtimme, och vid halv 12 fick man indikationer på att innehållet i cisternern sjunkit kraftigt. Larmet inkom till polis och räddningstjänst vid 12.20 på torsdagen.

– Det är en väldigt allvarlig olycka som har inträffat på vårt område i Luleå. Det är två personer som har förolyckats i samband med en besiktning av en cistern på Koksverket, säger Maria Långberg, kommunikationsdirektör på SSAB.

Enligt SSAB arbetade de med besiktning av en cistern - ett arbete som utförs var sjätte år.

Maria Långberg beskriver stämningen på SSAB som dämpad.

– Det är förstås med en stor sorg som vi konstaterar att den här olyckan har inträffat, och det är oerhört tragiskt att det kan hända sådana här saker, säger Maria Långberg.

– Våra tankar går i det här läget först och främst till de anhöriga och vänner och arbetskamrater.

Olyckan sker två år efter att en 23-årig man dog av skadorna efter en olycka i Nordkalks lokaler på SSAB:s område i Luleå. I samband med den fick 19-åriga Gustaf Seppelin Solli allvarliga bränn- och frätskador.

Nu riktar IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kritik mot företaget.

– Man blir både bedrövad och upprörd över att det återigen inträffar en dödsolycka med underentreprenörer på SSAB Luleå, säger Anders Ferbe.

– Arbetsgivaransvaret ligger dels på underleverantören men det är också så att SSAB har ett samordningsansvar för arbetsmiljöarbetet och skyddsarbetet. Här har det uppenbarligen fallerat. Jag hoppas verkligen att polisutredningen sker skyndsamt och att de som är ansvariga ställs till svars efter det regelverk vi har.

De båda männen i sextioårsålder som omkom var anställda av Infjärdens värme (IVAB), som anlitats av SSAB för att genomföra besiktningen.

– Det känns så oerhört jobbigt just nu, säger vd:n för IVAB till TT.

Besiktningsarbetet påbörjades för drygt en vecka sedan, och då med en riskbedömning tillsammans med SSAB.

Cisternen i titan som skulle tömmas var sex år gammal, och innehöll 6000 kubikmeter stenkolstjära. Till den finns en lucka för att tömma ut tjäran. Innan den öppnades hade så mycket som möjligt tömts - men av någon anledning rann för mycket ut.

– Tanken var att det skulle ske under ett lugnt skeende som det gjort tidigare. Nu har luckan öppnats och allt vällt ut på en gång, säger Björn Westerberg på IVAB under en presskonferens.

Anledningen är ännu oklar varför invallningen som byggts upp som skydd fylldes. Arbetet hade pågått i drygt två veckor när olyckan skedde. Björn Westerberg berättar att männen som skulle genomföra besiktningen arbetat för IVAB i drygt 20 år. De har gjort besiktningen de senaste gångerna på SSAB.

– De har mest erfarenhet av alla inne på SSAB, säger han.

– De är två av de bästa killarna vi haft, två av de mest erfarna killarna vi har.

Enligt räddningstjänsten hade något gått fel under underhållsarbetet och cirka 300 kubikmeter 40-gradig tjära hade vällt ut där personerna arbetade.

Inlett förundersökning

Klockan 14.20 hittades en av personerna begravd av tjära och en kvart senare hittades den andra.

Tjäran hade svämmat ut från cisternen till en invallning som man byggt runt den.

Räddningstjänsten fann dem efter att man byggt en yttre invallning för att kunna tömma tjäran i den inre.

De hade styrkor från tre stationer, Luleå, Gammelstad och Boden på plats.

Polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till annans död genom arbetsplatsolycka, berättar Norrbottenspolisens presstalesmannen Kent Isaksson under en presskonferens. Tillsammans med arbetsmiljöverket ska man nu utreda exakta detaljer kring vad som har hänt.

SSAB samarbetar nu med polisen och arbetsmiljöverket, och polisens tekniker är på plats under torsdagskvällen.

– Vi har väldigt detaljerade och rigorösa säkerhetsbestämmelser för hur den här typen av underhållsarbete ska gå till när vi anlitar underentreprenader och liknande, säger Maria Långberg.

Koksverket finns på SSAB:s anläggning för att tillverka koks som används i masugnen där råjärn kommer till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!