Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två barn blev skjutna – huvudmisstänkt frias

Skjutningen vid lekplatsen skakade Flemingsberg
Poliser på plats vid gångbron i Visättra där skottlossningen ägde rum förra sommaren.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra sommaren blev två barn skottskadade när de var ute och lekte i Flemingsberg.

Nu frias en man i 25-årsåldern helt från misstankarna om att ha avlossat skotten – eftersom man inte kan utesluta en alternativ gärningsman.

– Samtliga relevanta signalementsuppgifter har även stämt in på en fjärde person som inte varit åtalad i målet, säger rättens ordförande, rådmannen Kian Amraée.

Det var på kvällen den 17 juli förra året som två syskon, en pojke och en flicka, skottskadades i benen när de var ute och lekte på en lekplats i Visättra i Flemingsberg.

Skottet hade avlossats från en närliggande gångbro, där det pågick en misstänkt gänguppgörelse inom Flemingsbergsnätverket. Enligt Expressens uppgifter pågick det under sommaren en konflikt mellan olika falanger i nätverket.

Fyra män åtalades för inblandning i händelsen, och en man i 25-årsåldern åtalades för att ha avlossat skotten. Nu frias han helt av Södertörns tingsrätt. Domstolen har inte kunnat utesluta en alternativ gärningsman, och signalement som lämnats om den åtalade stämmer in på en annan man som enligt utredningen var på platsen.

– Jag förstår hur de resonerar, sedan hade jag en annan uppfattning, annars hade jag inte åtalat. Jag tyckte att det fanns viss vittnesbevisning och också viss teknisk bevisning som gjorde att man kunde dra slutsatsen att det var den åtalade mannen som höll i vapnet, säger åklagare Stefan Creutz.

Ska ha möte med utredarna

Han ska nu ha ett möte med utredarna.

– För att se om det kanske finns ytterligare någonting man kan göra för att utröna om man kan utesluta den här fjärde mannen, eller inte. Och sedan kommer jag besluta mig för om jag överklagar eller inte.

Den friande domen betyder att de skjutna barnen inte heller får skadestånd.

– Självklart är det en besvikelse, i ett sådant här mål är det enda man vill att barnen ska få rättvisa, säger barnens målsägarbiträde, advokat Malin Rådström.

– Det man i varje fall har kommit fram till är ju att själva händelseförloppet som åklagaren påstått har bekräftats i samtliga delar, utom kring vem som innehar pistolen varifrån skottet avfyras. Och det är den kritiska punkten för mina klienter. Vi delar ju inte det beslutet tingsrätten kommit till, utan anser att utredningen är tillräcklig.

Tre döms för andra brott

Mannen som var på platsen och stämmer in på signalementet reste utomlands dagen efter skjutningen, konstaterar domstolen. Sedan dess har han hållit sig undan.

Tror du att det kommer fortsätta någon utredning kring den fjärde mannen och hans eventuella delaktighet?

– Det är inte omöjligt, säger åklagaren Stefan Creutz.

Två män åtalades också för grov misshandel av en man på platsen. De döms till till fängelse i ett och ett halvt år. Mannen som blev misshandlad döms för grovt vapenbrott till ett års fängelse.

Polisen om skjutningen: ”Finns nätverkskoppling till de anhållna”

Nio personer anhållna efter skottlossning i Flemingsberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.