Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två avlägsnade vid demonstration mot afghanska ungdomars protest

Lördagens motdemonstration på Medborgarplatsen arrangeras under parollen "Stå upp för Sverige". Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Människorna på trappan, som är betydligt fler än motdemonstranterna, skanderar "kärlek" och bär hjärtan på kläder, målat i ansiktet och på papper de håller upp. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Demonstranter skanderar "kärlek" och bär hjärtan på kläder och på papper de håller upp. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Det är ännu oklart hur många demonstranter och motdemonstranter som befinner sig på torget. Foto: Fredrik Sjöshult
De afghanska ungdomarna har protesterat på Medborgarplatsen i Stockholm i snart två veckor. Under lördagen kom motdemonstranter till platsen för en motdemonstration. Foto: Fredrik Sjöshult
Två personer fick avlägsnas från platsen för att ha stört ordningen. Foto: Anton Nilsson
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
1 / 8

Det har snart gått två veckor sedan en grupp afghanska ungdomar inledde sin demonstration. 

Under lördagen hålls både en stödmanifestation och en motdemonstration, under parollen "Stå upp för Sverige", på Medborgarplatsen. 

– Två personer avlägsnades för att ha stört ordningen, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesperson i ärendet. 

De omhändertogs av polis efter att ha gått in i flyktingmanifestationen och skrikit rasistiska slagord. 

Vid 17.30 har tre olika polisanmälningar upprättats.

Det är två veckor sedan en grupp afghanska ungdomar inledde sin demonstration mot utvisningar till landet vid Medborgarplatsen. Kvällen innan höll ungdomarna till vid Mynttorget i Gamla stan och blev där attackerade av den nazistiska gruppen Nordisk ungdom. 

Lördagens motdemonstration på Medborgarplatsen arrangeras under parollen "Stå upp för Sverige". På Facebook finns ett event om sammankomsten:  

"Vi vill visa vårt missnöje främst till politikerna men också rättsväsendet att dom överhuvudtaget tillåter denna form av ockupation på en allmän plats genom att ha en tyst sammankomst nu på lördag klockan 13. Ta med en svensk flagga!", står det på sidan. 

Enligt Dagens Nyheter saknar motdemonstrationen tillstånd. 

Demonstranter höll upp bilder på hjärtan. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Tidningen uppger att polisen har gett tillstånd till tre olika sammankomster på Medborgarplatsen – till den grupp som arrangerar den pågående sittdemonstrationen, Ung i Sverige, till Kämpa Sthlm, en grupp som säger sig arbeta för bred antifascistisk kamp, och till Hammarby handboll som har handbollsfest för vuxna och barn.  

Två skrek rasistiska slagord – avlägsnades

Två personer har avlägsnats från Medborgarplatsen för att ha stört ordningen. De omhändertogs av polis efter att ha gått in i flyktingmanifestationen och skrikit rasistiska slagord. 

– De har gjort sig skyldiga till ordningsstörning. Men de är inte misstänkta för brott, säger Kjell Lindgren vid polisen i Stockholm. 

Andra motdemonstranter behöver inte avföras från Medborgarplatsen så länge de inte stör ordningen, enligt Kjell Lindgren. 

Enligt honom är det "helt lugnt" vid Medborgarplatsen vid 14.40 på lördagen. 

– Det skanderas litegrann, men det är väl som det ska, säger Kjell Lindgren. 

"Tillräckligt många för att hantera situationen"

I samband med att de afghanska ungdomarna flyttade demonstrationen till Medborgarplatsen utökade polisen sin bevakning. Enligt Kjell Lindgren är polisen redo att hantera en eventuell konfrontation under lördagen. 

– Vi är tillräckligt många för att hantera den här situationen och om det händer något annat, säger han.

Får stöd av artisten

En av dem som visat sitt stöd för de afghanska ungdomarna är artisten Veronica Maggio.

https://www.instagram.com/p/BX-W-2HgVX2/

Enligt Expressens reporter på plats skanderar människorna på trappan "Afghanistan är inte säkert, Afghanistan is not safe". En betydligt mindre grupp motdemonstranter svarar: "Rösten skallar, Sverige åt oss". Motdemonstranterna är ungefär 80 till antalet. De ska också ha ropat "ut med packet", enligt Expressens reporter på plats. 

Människorna på trappan, som är betydligt fler, skanderar "kärlek" och bär hjärtan på kläder, målat i ansiktet och på papper de håller upp. 

Ribbenvik: "Konflikten drabbar inte alla i landet"

Sverige utvisar fortfarande personer som inte har rätt att stanna i landet till Afghanistan – trots att säkerhetsläget i landet förvärrats under de senaste månaderna. Utrikesdepartementet avråder från resor till Afghanistan. "Oroligheter förekommer av och till i stora delar av landet och säkerhetsläget kan snabbt förändras", skriver den svenska ambassaden i Kabul på sin hemsida.  

Motdemonstranter vid Medborgarplatsen i Stockholm Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är inte hela Afghanistan drabbat av konflikter. "Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna", skrev generaldirektören i ett brev till demonstranterna för en tid sedan.   

Tre olika polisanmälningar

Vid 17.30 på lördagen finns tre polisanmälningar rörande händelser på Medborgarplatsen.

En anmälan rör motdemonstrationen – som saknar tillstånd. Här finns ingen misstänkt, men det  är den person som arrangerar sammankomsten som blir anmäld, uppger Kjell Lindgren vid polisen till Expressens reporter på plats. 

De andra anmälningarna rör hets mot folkgrupp respektive olaga hot, alternativt ofredande. Här finns två misstänkta gärningsmän, som båda är kända av polisen.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!