Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två av partierna vill kriminalisera tiggeri

Debatten om tiggeri har väckts till liv igen.

Foto: Colourbox

Den tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson har bytt ståndpunkt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Den förre tiggerisamordnaren Martin Valfridsson har ändrat sig och är nu för ett förbud.

Men bara två av riksdagens partier ställer sig bakom en kriminalisering av tiggeri - Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna tvekar:

– KD är emot ett generellt tiggeriförbud. Däremot kan en kommun besluta om lokala ordningsföreskrifter inom begränsade områden, säger gruppeldaren Andreas Carlson.

Debatten om människor som tigger på svenska gator och torg har vaknat igen.

Det började när den tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson plötsligt ändrade hållning om ett förbud i Sveriges Radios "Studio Ett": Han går därmed emot den utredning han lämnade till regeringen i fjol.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och tyvärr, jag har bytt fot. Det finns så hög grad av utnyttjade, vi kan inte stilla tigande se på när det här händer, säger Martin Valfridsson i programmet.

Det var efter att ha sett en norsk dokumentär som Valfridsson stärkt sin ståndpunkt.

– Det är motvilligt som jag nu bytt ståndpunkt. Jag tycker inte att ett tiggeriförbud är en elegant lösning men vi kan inte låta det här fortsätta, säger han.

NRK granskade tiggarmiljön

Under två har NRK:s dokumentärredaktion Brennpunkt granskat tiggarmiljön i Norges näst största stad Bergen.

Redaktionen har kartlagt ett omfattande nätverk där rumänska ligaledare tvingar rumäner att tigga, stjäla och prostituera sig. Enligt dokumentären handlar det om 140 personer som styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen.

– Det stärkte mig ytterligare i den uppfattningen jag redan hade bytt till. Det är kanske det grövsta jag har sett, men jag har sett liknande saker i Sverige, säger han.

Socialdemokraterna fattade beslut

Efter hans omvändning har Expressen ställt frågan till samtliga riksdagspartier om deras hållning i frågan.

På Socialdemokraternas partikongress i början av maj fattade partiet beslut om att gå en riktning bort från förbud.

Däremot vill man att "lagar och regler i Sverige ska skärpas till exempel ska "möjligheten att avhysa otillåtna bosättningar behöver bli bättre".

 

SÅ TYCKER PARTIERNA

FÖR

Foto: Anna-Karin Nilsson

 

Foto: Sven Lindwall

MODERATERNA. Tomas Tobé, partisekreterare: "Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom. Moderaterna vill därför ge kommunerna möjlighet att förbjuda tiggeri. Regeringen måste agera nu för att hindra att ett nytt skuggsamhälle växer fram i Sverige där människor är väldigt utsatta".

 

SVERIGEDEMOKRATERNA. Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson: "Vi har motionerat om ett nationellt tiggeriförbud under hela mandatperioden. Senast förra torsdagen hanterades frågan i riksdagen. Det var bara Sverigedemokraterna som stod bakom förslaget. Det ska utformas så att polis eller ordningsvakt får rätt att avlägsna och samtidigt identifiera personer som tigger. Det finns länder som infört tiggeriförbud där det utländska tiggeriet upphört ganska snabbt. Vi kan säkert även dra lärdom av andra länders erfarenheter."

Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

 

JA OCH NEJ

 

Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

KRISTDEMOKRATERNA. Andreas Carlson, gruppledare: "KD är emot ett generellt tiggeriförbud. Däremot kan en kommun besluta om lokala ordningsföreskrifter inom begränsade områden. Det ska vara möjligt för kommunen att ange att det vid entréer eller på vissa gator ska hållas fritt från till exempel utdelande av flygblad och insamlingar av pengar utan lov från fastighetsägaren."

Foto: THOMMY TENGBORG/TT

 

Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN

MOT

Foto: Anna-Karin Nilsson

 

Foto: Pressbild

SOCIALDEMOKRATERNA. Lena Rådström Baastad, partisekreterare: "Vi socialdemokrater vill stoppa tiggeriet, det är oacceptabelt att tiggeri och fattigdom normaliseras. Vi anser inte att vi kan förbjuda människors vädjan om hjälp utan ska arbeta med både aktiva och förbyggande åtgärder. Vi vill göra en översyn av ordningslagen, göra det lättare att avhysa från privat mark och kriminalisera att någon tjänar pengar på andras utsatthet. Vi ska även initiera en bred samverkan mellan kommuner och ideella organisationer samt stärka våra samarbetsavtal med Bulgarien och Rumänien för att få utsatta EU-medborgare i utbildning och arbete."

 

CENTERPARTIET. Johan Hedin, rättspolitisk talesperson: "Vi vill inte förbjuda tiggeri. Vi ser inte förbud mot tiggeri som en lösning på problemet med fattigdom. I stället måste EU sätta press på berörda länder att ta ansvar för utsatta och fattiga."

 

VÄNSTERPARTIET. Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson: "Tiggarna på våra gator är ett tecken på den akuta fattigdom och diskriminering som finns i Europa. Att förbjuda de människor som drabbas att be om hjälp är att blunda för orättvisor. Fattigdom bekämpas inte genom förbud - utan genom en europeisk politik för välfärd och ekonomisk rättvisa."

 

MILJÖPARTIET. Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson: "Miljöpartiet vill inte ha ett tiggeriförbud. Det är orimligt att förbjuda människor att be om hjälp. Vi vill fokusera på fattigdomsbekämpning och att motverka de rasistiska och diskriminerande strukturer som tvingar människor till att tigga. Vi ska inte använda straffrätt mot människor i nöd."

 

LIBERALERNA. Roger Haddad, rättspolitisk talesperson: "Svar nej. Lösningen på tiggeriproblematiken finns i länder som Rumänien och Bulgarien, vi ska kräva att de tar sitt ansvar. Lösningen ligger inte i att förbjuda tiggeri eller förhindra människors vilja att hjälpa. Främst; människor ska inte utnyttjas Det är oacceptabelt och måste bekämpas. L vill skärpa lagen när det gäller de som utnyttjar tiggare ekonomiskt eller som del av människohandel och smuggling."