Två åtalas för två fall av våldtäkt i Strängnäs

Här ska kvinnan ha blivit våldtagen.
Foto: Polisen
Där papperspåsen ligger på vägen hittades ett grått linne som ska ha tillhört kvinnan som blev våldtagen.
Foto: Polisen
Eskilstuna tingsrätt.
Foto: Magnus Jönsson

Natten mellan den 22-23 augusti anmälde en 33-årig kvinna att hon våldtagits vid två tillfällen – inom loppet av en timme. Övergreppen skedde i Strängnäs. 

En 42-årig kvinna utsattes för ett sexuellt ofredande samma natt – i samma område. 

Nu åtalas mot två män, 31 och 39 år gamla, misstänkta för inblandning i sexövergreppen. 

Samtidigt jagar polisen en tredje helt okänd man som misstänks för inblandning i våldtäktsräden.

Vice chefsåklagare Henrik Olin väckte under tisdagsförmiddagen åtal mot en man, misstänkt för en dubbelvåldtäkt mot en kvinna i Strängnäs i augusti. En 39-årig man åtalas som misstänks för våldtäkt och en 31-årig man för grov våldtäkt och sexuellt ofredande. 

Det finns också ett yrkande till tingsrätten om utvisning från åklagarens sida. 

Båda männen förnekar brott – men ingen av dem har kunnat förklara de spermaspår som lämnats och säkrats på kvinnorna. 

Offren är två kvinnor: 42 och 33 år gamla. 

Förföljda från Harrys

Enligt polis och åklagare kan de ha blivit förföljda hemifrån krogen Harrys. 

– Händelsen äger rum natten den 22-23 augusti i Strängnäs. Den första åtalspunkten gäller sexuellt ofredande och handlar om en händelse på restaurang Harrys i Strängnäs. Då blir en 42-årig kvinna utsatt för sexuella närmanden av den åtalade 31-åringen, berättar åklagaren Henrik Olin.

Enligt åklagaren är det misstänkta sexuella ofredandet en upprinnelse till det som sedan händer - de allvarligaste brotten: våldtäkterna. 

– Den 42-åriga kvinnan gick hem från krogen ganska sent tillsammans med en väninna. De upplever att de blev förföljda av den man, som jag menar, är 31-åringen. De här kvinnorna springer i väg från platsen. 

Även den 33-åriga kvinna, som våldtogs under natten, hade befunnit sig på Harrys.

– Hon beger sig också hem till fots den här natten efter klockan två. Hon går över Tosteröbron och blir först våldtagen i närheten av Frejastråket, berättar Henrik Olin. 

"Mycket försvårande omständighet"

Efter den första våldtäkten beger hon sig in mot centrala Strängnäs – men hon kommer inte så långt innan hon blir överfallen av två män som drar ner henne på marken, håller i henne – och våldtar henne. Den andra våldtäkten, som sker ungefär tio minuter efter den första, är rubricerad som grov våldtäkt. 

– För det första är det två gärningsmän som deltar, det är en mycket försvårande omständighet. För det andra eftersom hon precis innan har utsatts för en första våldtäkt, säger Henrik Olin. Det är en särskild hänsynslös omständighet.

Efter den andra våldtäkten lyckas kvinnan ta sig hem till bostaden. Därifrån ringer hon polisen. 

– Hon blir läkarundersökt. Hon har blåmärken på armarna och en mindre blödning, säger åklagaren. 

Förutom förhör har det säkrats DNA-profiler från de båda misstänkta.

Den förste som grips av polisen är 31-åringen.

– Han pekas ut av den 42-åriga målsägaren i en fotokonfrontation, säger Henrik Olin. Därefter topsar vi honom. Vi får DNA-träff och han anhålls. 

39-åringen identifieras till följd av DNA-topsningarna. 

– Direkt när vi har fått träffen så blir han anhållen, säger Henrik Olin.

Den tekniska bevisningen är kärnan i åtalet.

Det handlar främst om spermaspår.

– På den första brottsplatsen hittas ett par trosor som visar sig komma från kvinnan. Det finns sperma på trosorna som tillhör den åtalade 39-åringen, säger Henrik Olin.

Sperma i gräset

En hund, som är tränad för att kunna hitta spermaspår, gör sedan en markering i anslutning till den andra brottsplatsen, där den andra våldtäkten skedde. Där anträffas sperma i gräset från 31-åringen. Det säkras också spår på kvinnans kropp och kläder.

Den yngre av kvinnorna har berättat i förhör att hon blev spottad i ansiktet efter våldtäkten och fick torka av sig på en arm. 

Utöver de två åtalade jagar polisen ytterligare en person som kopplas till Strängnäsvåldtäkterna via spermaspår. 

– På kvinnans kläder finns det ytterligare en tredje DNA-profil i sperma. Således för oss en okänd person. Utredningen om vem den här personen är fortgår. Vi gör allt vad vi kan för att utreda det här så bra som möjligt, säger Henrik Olin. 

Under utredningen har polisen vädjat om att vittnen ska höra av sig och berätta om de sett något vid de båda brottsplatserna. Ägaren till en husbil, alternativt en lastbil, har eftersökts. Den ska ha stått parkerad vid Tosteröbron.

Utredarna har tidigare efterlyst flera vittnen som man vet befunnit sig nära brottsplatserna. Man har bland annat sökt ägaren till en husbil eller lastbil som ska ha stått vid en parkeringsficka vid Tosteröbron samt en kvinna som har kommit och cyklat i närområdet vid tiden för brotten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.