Det var den 8:e december som en familj i Luleå upptäckte att någon sprayat ett stort rött kors på husfasaden. Foto: PolisenDet var den 8:e december som en familj i Luleå upptäckte att någon sprayat ett stort rött kors på husfasaden. Foto: Polisen
Det var den 8:e december som en familj i Luleå upptäckte att någon sprayat ett stort rött kors på husfasaden. Foto: Polisen
I förhör har 17-åringen sagt att han trodde att han skulle dö när han hölls fast samtidigt som 27-åringen ristade in ett kryss i hans rygg. Foto: PolisenI förhör har 17-åringen sagt att han trodde att han skulle dö när han hölls fast samtidigt som 27-åringen ristade in ett kryss i hans rygg. Foto: Polisen

I förhör har 17-åringen sagt att han trodde att han skulle dö när han hölls fast samtidigt som 27-åringen ristade in ett kryss i hans rygg.

 Foto: Polisen

Två åtalas för grov misshandel i Luleå

Publicerad

Först sprayades ett rött kryss på 19-åringens husfasad.

Dagen efter ristades ett likadant kryss in i huden på hans 17-årige vän.

Nu åtalas två män - 30 och 27 år gamla - för bland annat grov misshandel i samband med att en hämndhärva i den undre världen rullas upp i Luleå.

De två misstänkta gärningsmännen, 30 respektive 27 år gamla, har under förundersökningens gång utretts för människorov. När åklagaren på tisdagen väckte åtal i Luleå tingsrätt landade rubriceringen på grov misshandel, misshandel. 30-åringen åtalas vidare för skadegörelse.

Det var den 8:e december som en familj i Luleå upptäckte att någon sprayat ett stort rött kors på husfasaden, vilket NSD också har rapporterat om.

Signalen var tydlig. Den 19-årige sonen var "märkt".

Han var utpekad som inblandad i en händelse som skett tidigare, då den 30-årige mannen som nu står åtalad fått en molotovcocktail inkastad i sin bostad.

Senare samma dag, den 8:e december, ska de två åtalade männen ha konfronterat 19-åringen på stan. De ska enligt åklagarens gärningsbeskrivning ha tvingat in mannen i en bil och sedan misshandlat honom, bland annat med kniv som resulterat i rispskador i ansiktet.

Nekar till brott

Händelsen ska ha avslutats med att männen körde hem 19-åringen och där gett hans föräldrar ett ultimatum – antingen betalade de 100 000 kronor eller så skulle sonen få avtjäna ett långt fängelsestraff.

Dagen efter konfronterade de två männen, återigen iförda vita rånarhuvor, en annan person – en 17-årig man – som också han hade pekats ut som delaktig i den tidigare brandbombsattacken.

Återigen tog de med offret på en biltur, innan man stannade till och slet ut honom ur bilen och höll kvar honom på marken.

I förhör har 17-åringen sagt att han trodde att han skulle dö när han hölls fast samtidigt som 27-åringen ristade in ett kryss i hans rygg. Ögonblicket senare var det ombytta roller när 30-åringen högg pojken i låret en handfull gånger.

27-åringen nekar till brott. 30-åringen medger misshandel men nekar till övriga brott.

Både åtalade och målsägande är sedan tidigare kända av polis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag