Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två år sedan terrordåden i Oslo

Rosmarsch. Den 25 juli 2011 marscherade norrmän genom Oslo till minnet av terrordåden den 22 juli.
Foto: Emilio Morenatti

I dag är det två år sedan terrordåden i Oslo och minnesdagen högtidlighålls med ceremonier.

Samtidigt rasar en politisk debatt om huruvida beredskapen har blivit bättre efter den ödesdigra julidagen då Anders Behring Breivik mördade 77 människor.

- Konkret har inget väsentligt ändrat beredskapen efter den 22 juli, säger oppositionspolitikern Per Sandberg.

I dag för två år sedan täcktes regeringskvarteret i Oslo av glassplitter efter explosioner, bilder av blodiga människor etsade sig fast på näthinnan och ungdomar simmade för livet från massmördaren på Utøya. Terrorismen förändrade livet för överlevande och anhöriga. Det norska samhället skakades och terroristen Anders Behring Breivik sitter i fängelse.

Stora brister i beredskapen

Dagen högtidlighålls med minnesstunder och kransnedläggningar i regeringskvarteret, på Utøya och på många andra platser i Norge där det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF ordnar ceremonier. Många anhöriga väntas besöka Utøya under minnesdagen.

Terrordåden avslöjade stora brister i den norska beredskapen och säkerhetssystemet. Polisen klarade inte att avslöja terrorplanerna. Flera polischefer tvingades avgå. Hela organisationen vändes upp och ned, arbetsmetoder ändrades.

Också justitieministern Knut Storberget fick avgå. Hans efterträdare Grete Faremo fick i uppdrag att öka beredskapen och tilliten till polisen.

Men ordföranden i norska riksdagens, stortinget, justitieutskott Per Sandberg anser att mycket lite har gjorts konkret efter den 22 juli 2011.

"Jag är helt trygg"

- Beredskapen stärks inte av planer. Det har skickats ut instruktioner och beslut om projekteringar på remiss, men rent konkret har inget väsentligt ändrat beredskapen efter den 22 juli, säger Per Sandberg från Framstegspartiet.

Han säger att varken den föreslagna omorganiseringen av polisdistrikten eller planerna på ett nytt beredskapscenter är genomförda.

- Jag är helt trygg med att vi har en starkare beredskap nu än tidigare. Jag vill påminna om att rikspolischefen säger att beredskapen aldrig har varit bättre. Jag är nöjd med det vi uppnått, men också otålig att få mer på plats, säger den socialdemokratiska justitieministern Grete Faremo.

Hon påpekar att man skaffat nya polishelikoptrar och investerat 1,5 miljarder norska kronor i höjd beredskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.