Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två är anhållna för mordet på Madelene

Försvunna Madelene hittades död i Upplands Väsby.Foto: Privat
Här stod bussen som förekommer i utredningen.Foto: Janne Åkesson/Swepix
Nästan fyra månader efter att småbarnsmamman Madelene försvann spårlöst verkar utredningen nu ha nått ett genombrott.Foto: Elias Giertz

En man och en kvinna i 30-årsåldern har anhållits, misstänkta för inblandning i mordet på tvåbarnsmamman Madelene, 29.

De greps tillsammans.

Mannen misstänks för mord, kvinnan för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

"Jag har samarbetat med förundersökningsledarna", skriver en av de misstänkta.

Nästan en månad efter att mördade tvåbarnsmamman Madelenes kvarlevor upptäcktes, den 8 februari, verkar mordutredningen nu ha nått ett genombrott.

Två personer har anhållits som misstänkta i mordutredningen, som tidningen Aftonbladet var först med att rapportera.

Det är personer som är kopplade till den mystiska husbuss som gäckade utredarna under flera veckors tid – innan den till slut kunde upptäckas och bärgas i närheten av Märsta, lördagen den 20 februari.

Det handlar om en 33-årig man som huvudmisstänkt för mord. Han anhölls i sin frånvaro under onsdagen, innan han påträffades av polis och kunde frihetsberövas.

Mannen har, från första början, varit av intresse för polisen, på grund av hans koppling till både den mördade kvinnan och bussen som varit långtidsparkerad på platsen där hon senare påträffades.

Inlåsta i arrestceller i Sollentuna

På måndagen, efter gripandet, fick han advokat Sven Severin som offentlig försvarare av tingsrätten:

– Jag fick det här förordnandet för en timme sedan ungefär. Jag har inte träffat klienten. Tyvärr kan jag inte bidra med mer information än så.

Kommer du att träffa honom under dagen?

– Absolut.

Mannen sitter inlåst i polisens arrest i Sollentuna.

Du vet inte hur han ställer sig till misstankarna?

– Polisen är väldigt förtegen. Men det ger väl sig efterhand.

Den 30-åriga kvinnan misstänks för brott mot griftefriden mellan den 6 – 14 november 2015 i Upplands Väsby. Hon misstänks även för skyddande av brottsling, grovt brott, under tiden den 6 november 2015 till den 28 februari 2016 i Storstockholmsområdet.

Även hon var anhållen i sin frånvaro sedan i onsdags.

Greps de två tillsammans?

– Ja, det kan jag säga att det gjorde, säger åklagaren Ewa Tvengström. Det var i anslutning till en fastighet, möjligen inomhus.

Förhörs under måndagen

Hur går ni vidare?

– Det är förhör, men parallellt pågår det i sedvanlig ordning undersökningar.

Advokat Björn Adolfsson försvarar den misstänkta kvinnan.

– Jag har fått det här förordnandet i dag. Jag ska träffa klienten i dag. Jag har inte hunnit prata med henne eller någonting.

Har du haft den här klienten tidigare?

– Nej.

Vet du hon ställer sig till misstankarna?

– Jag fick det här i dag. Jag har inte pratat med henne. Då kan jag inte svara på det.

De misstänkta är alltså kopplade till den mystiska husbussen som löpt som en röd tråd genom utredningen. Vid tiden för Madelenes försvinnande stod bussen, ombyggd till husbil, parkerad på platsen längs E4 där Madelenes kvarlevor upptäcktes dolda i ett skogsparti den 8 februari.

Men samtidigt som den mördade kvinnan upptäcktes i Upplands Väsby var bussen puts väck. Och enligt vittnen ska den ha lämnat platsen några veckor tidigare.

Efter att bussen hade upptäckts, den 20 februari, fick Expressen i förra veckan meddelande från en av personerna som nu misstänks för mordet:

"Jag hade ingen aning om att den var beslagtagen. Den var anmäld stulen, men inte av mig. Den stod uppställd hos ett par vänner och jag hade gladeligen berättat var om de hade frågat".

Mannen: "Inte hört något från dem"

I meddelandet så uttrycktes förvåning över polisens agerande:

"Jag har varit på förhör och gav dem fritt tillträde till bussen sen Madelene försvann. De har redan gjort en teknisk undersökning i bussen när den stod vid fyndplatsen; det var den 17 december och jag har inte hört något från dem sedan dess så jag antar att det inte fanns något märkvärdigt i den", står det i meddelandet som fortsätter:

"Vilket gör att jag är väldigt förvånad över att de anser det nödvändigt att beslagta den när de redan gjort allt utan resultat. Jag får ringa dem eftersom de inte verkar ringa mig", avslutas meddelandet.

Madelene påträffades, väl dold, i ett skogsparti längs E4 i Upplands Väsby måndagen den 8 februari.

I en skrivelse till tingsrätten betonar åklagare Ewa Tvengström allvaret i de fruktansvärda anklagelserna som nu riktas mot duon:

"De försvarare som förordnas av tingsrätten för de två misstänkta bör vara erfarna brottmålsadvokater som kan närvara vid förhör såväl måndag som tisdag denna vecka", skriver åklagaren Ewa Tvengström.

Expressen har sökt förundersökningsledare, åklagare Ewa Tvengström, som under måndagen befinner sig på semester.

Ansvarig mordutredare hänvisar till polisens presstjänst.

Madelene sågs senast i livet den 6 november förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.