Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två amerikaner döms till livstid för mord i Italien

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Finnegan Lee Elder, 21, erkände att han utdelat knivhuggen, men att han inte förstod att det var en polis som kastat sig över honom.
Foto: GREGORIO BORGIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Finnegan Lee Elder, 21, och Gabriel Natale-Hjorth, 20, döms till livstids fängelse i Italien.
Foto: REMO CASILLI / AP TT NYHETSBYRÅN
Mario Cerciello Rega dödades med elva knivhugg.
Foto: AP / TT

Två amerikaner döms till livstids fängelse för mordet på en polis i Rom 2019.

Finnegan Lee Elder, 21, och Gabriel Natale-Hjorth, 20, hävdade att de inte förstod att offret var en polis – och att de elva knivhuggen var självförsvar. 

Fallet har fått stor uppmärksamhet i Italien. Två unga amerikaner, på jakt efter droger, knivhögg Mario Cerciello Rega, 35, till döds med elva knivhugg.

Polismannen var nygift. Vid sin död hyllades han som en hjälte och förärades med en statsbegravning, skriver Washington Post. Nyckelfrågan i den långa rättsprocessen har varit om amerikanerna, Finnegan Lee Elder och Gabriel Natale-Hjorth, visste att offret var polis – eller om de handlade i självförsvar.

Elder har erkänt att han utdelade knivhuggen, men säger att han trodde att han blev påhoppad av en knarklangare, som tacklat honom och höll fast honom. Cerciello Regas partner, som var med vid händelsen, har dock beskrivit förloppet annorlunda och hävdar att de visat upp sina polisbrickor.

Skulle köpa kokain – fick värkmedicin

Tidigare under kvällen hade de båda amerikanerna försökt köpa kokain i stadsdelen Trastevere. De betalade 80 euro, men fick inte vad de var ute efter. I stället fick de vanlig – receptfri – värkmedicin. Som hämnd stal de langarens ryggsäck. Det var när ryggsäcken skulle återlämnas i utbyte mot pengarna som poliserna dök upp i stället för langaren. Och det är här versionerna om vad som utspelade sig går isär. 

Under rättegången vittnade Elders mor om ett videosamtal hon fick från sin son strax efter gripandet.

– De säger att jag knivhögg en polis, sa han. Han grät och skakade, sa mamman under sitt vittnesmål, enligt Washington Post.

Elder själv bad om ursäkt under rättegången.

– Jag kommer aldrig kunna förlåta mig själv för det här och jag förväntar mig inte att Mario Cerciellos familj heller gör det, sa han.

Se mer: Han greps för mordet på Kristin, 19

Paul Flores och hans pappa misstänks för inblandning i mordet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.