Partisekreterare Carin Jämtin och partiledaren Håkan Juholt. Foto: Scanpix
Partisekreterare Carin Jämtin och partiledaren Håkan Juholt. Foto: Scanpix

TV4: "VU och Juholt överens om avgång"

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt fortsätter som partiledare, meddelade Carin Jämtin på en presskonferens på fredagseftermiddagen.
Men enligt uppgifter till TV4 kommer Juholt att lämna partiledareposten.
- En centralt placerad källa säger att Juholt och VU är överens om att Juholt inte kan vara kvar, säger TV4:s politiske kommentator Helena Gissén.
Efter ett maratonmöte i VU berättade partisekreterare Carin Jämtin att VU har förtroende för Håkan Juholt - och att han kommer att fortsätta som partiledare.
- Han fortsätter jobba vidare som partiordförande, sa hon på presskonferensen.

"Är överens"

Men enligt en källa till TV4:s politiske kommentator Helena Gissén kommer Juholt trots allt att avgå. Enligt hennes uppgifter ska Juholt och VU vara överens om att partiledaren ska lämna sin post, men att tidpunkten ännu inte är bestämd.
- Jag talade med en centralt placerad källa som uppger att VU och Juholt nu är överens om att han inte kan vara kvar som partiledare. Nu får han tid på sig att smälta budskapet och meddela sin avgång under ordnade former, säger Gissén i TV4.

"Juholt var inte med"

Hon betonar att detta är en version från en källa. Men konstaterar också:
- Det som talar för att den här versionen skulle stämma är hur den här presskonferensen gick till. Förra gången i en liknande situation var Juholt med själv. Den här gången smygs han ut bakvägen. Det är inte en modell han själv hade valt om allt hade varit frid och fröjd. Det är inte hans stil, säger Gissén.
Någon kommentar från Socialdemokraterna om uppgifterna finns inte.
Även den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld är inne på samma linje. Han skriver i sin blogg att en möjlig utgång skulle kunna vara att Juholt trots allt avgår:
"Vi vet ännu inte hur diskussionerna gick vid VU:s sammanträde. Det går till exempel inte att utesluta att Håkan Juholt efter att ha smält intrycken och gjort en ny bedömning av läget väljer att ställa sin plats till förfogande i början av nästa vecka. Det är också möjligt att partiets förtroenderåd kallas in för att diskutera den kaotiska situationen."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag