Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4 svarar på kritiken mot "Svensk maffia" i öppet brev

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Martin, 21, till vänster tog sitt liv bara några dagar efter att programmet sänts i TV4:s serie "Svensk maffia".

Martin, 21, pekades ut som kriminell i TV4:s "Svensk maffia"- trots att han och hans fostermamma vädjat till TV4 att inslaget skulle stoppas.  

Tre dagar efter att programmet sänts hittades Martin död, och han tros ha tagit sitt liv.  

I ett öppet brev på TV4:s hemsida berättar nu programmets redaktör Lasse Wierup och den ansvariga utgivaren Fredrik Lundberg om arbetet med programmet. "Redaktionen bedömde att han som vuxen valt att medverka", skriver de bland annat.

Martins fosterpappa Roland Ekstrand riktade i onsdagens Expressen stark kritik mot produktionsbolaget Strix och TV4 för att de i programmet "Svensk maffia" visat ett inslag där 21- åriga Martin framträder med namn och bild och berättar att han vill bilda ett kriminellt gäng. Enligt Roland förstod inte Martin, som har en lätt utvecklingsstörning och svår adhd, vad han medverkade i och när trailern för programmet började rulla blev han ledsen och orolig och ville ställa in sin medverkan. Men trots att Martin tillsammans med sin personliga assistent var uppe med ett brev på Strix redaktion och trots att hans fostermamma varit i kontakt med Robert Aschberg och berättat om Martins handikapp valde TV4 ändå att sända programmet. Tre dagar senare hittades Martin död, troligtvis hade han tagit sitt liv. 

Skriver öppet brev

 Roland Ekstrand är mycket kritisk till Strix och TV4 som han menar frångått etik och moral och agerat cyniskt när de sände inslaget trots att de visste om Martins handikapp.

 I ett öppet brev på TV4:s hemsida förklarar nu Lasse Wierup och Fredrik Lundberg hur programmets redaktör Lasse Wierup.Foto: Lars Lindqvistde resonerat kring inslaget. De fick kontakt med Martin via en självhjälpsorganisation för före detta kriminella, men att det snart framgick att han inte lämnat det kriminella livet bakom sig utan fortfarande såg sig som ledare för en grupp unga kriminella.

 "Mannens förmåga att, på ett insiktsfullt sätt, resonera kring sin livssituation gjorde att vi bedömde att materialet hade journalistisk relevans".

Ville inte vara med

 Vidare står i det öppna brevet att Lasse Wierup veckan innan programmet sändes blev uppringd av en närstående till Martin som ifrågasatte Martins omdöme som ställt upp i intervjun. Budskapet från den närstående var, enligt det öppna brevet,  att  21-åringen inte insåg sitt eget bästa utan borde vara omyndigförklarad. Martin var också uppe på Strix redaktion med en handskriven lapp där han skrev att han inte ville figurera med namn och bild i inslaget.

 "Strix och TV4 tog fram ett förslag som innebar att lägga in följande eftertext till programmet, baserat på information från 21-åringen och hans anhöriga: Intervjun är inspelad 2010. I dag bor han på ett stödboende. Han säger sig inte längre ha kontakt med sitt gamla gäng."Enligt Lasse Wierup och Fredrik Lundberg ska Martin ha godkänt publiceringen i den form som sedan sändes. När det gäller huruvida Martin begick självmord menar Wierup och Lundmark att det inte går att slå fast förrän den rättsmedicinska undersökning är klar. "I avvaktan på denna kan vi bara konstatera att det inte finns några konkreta tecken på att Martin valde att ta sitt liv - eller på ett samband med TV4:s publicering".


FOTNOT: Martin är fingerat namn.

Expressen.se rättar:Det var Robert Aschberg som ringde upp Martins mamma samma dag som programmet sändes, inte tvärtom. Det var den första kontakten mellan dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.