Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4-reportern om krogkvällen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden av en av regeringskansliets högsta tjänstemän Ulrica Schenström och TV4-reportern Anders Pihlblad pussande på varandra på krogen har väckt en het politisk debatt.
Foto: Scanpix och Olle Sporrong.

Var statsminister Fredrik Reinfeldts krishanterare Ulrica Schenström berusad? I så fall hur berusad var hon när hon pussades med TV4-reportern Anders Pihlblad på krogen? 

Reinfeldt försöker hålla undan frågan - och svaret. 

Nu berättar Anders Pihlblad, 39, för första gången om kvällen. 

- Ulrica var klart alkoholpåverkad, men definitivt inte redlös, säger Pihlblad till Expressen.se. 

Bilden av en av regeringskansliets högsta tjänstemän Ulrica Schenström och TV4-reportern Anders Pihlblad pussande på varandra på krogen har väckt en het politisk debatt. Orsakerna är två:

 • Är det lämpligt att regeringstjänstemän och politiska reportrar umgås så intimt?

 • Var det lämpligt av Schenström att dricka alkohol om hon var ansvarig för regeringens krisberedskap och hade jouren?

 För första gången väljer nu Anders Pihlblad att berätta öppet om vad som hände under krogkvällen.

"Känner mig väldigt kränkt"

 Han är skakad över uppmärksamheten.

 – Jag tål mer än vad jag trott... Det är så konstigt. I grunden känner jag mig väldigt kränkt av bilderna som togs från andra sidan gatan. Och jag tycker att det är väldigt tjafsigt att behöva berätta vad som hänt när jag varit ute med en politisk kontakt. Men nu finns bilderna, säger han till Expressen.se.

Var Ulrica Schenström onykter?

 – Hon var klart alkoholpåverkad, annars hade paparazzibilderna aldrig kunnat tas. Vi drack vin och jag drack dessutom mellanöl, säger Pihlblad till Expressen.

En helflaska vin eller mer?

 – Det spelar ingen roll, vi beställde in glas. Hur många glas Ulrica drack får hon själv svara på själv. Jag har ingen aning om hur alkoholpåverkad hon var, för jag hade ingen alkoholmätare med mig. Jag kan inte svara på hur berusad hon var, men vad jag vet är att hon definitivt inte var redlös som det har antytts. Däremot var hon glad i hatten.

Och du, då?

 – Jag var väl också glad. Och flamsig – annars skulle bilderna inte ha kunnat tas. Men jag hade inga som helst problem med att stiga upp och gå uppför trappan morgonen därpå då jag hade tvättstugan.

Är det vanligt att en politisk reporter som du är ute och dricker vin och öl med höga politiker och politiska tjänstemän?

 – Nej, det är det inte. Det är ytterst ovanligt. Jag är en sådan som inte ens går ut under Almedalsveckan. Det är inget som jag rekommenderar...

Vem betalade notan?

 – Jag tar i regel alltid notan när jag träffar politiska kontakter och det här var inget undantag.

Vad anser du om proportionerna som affären har fått?

 – När det gäller Schenströmdelen, som alla är inne på just nu: jag har ingen aning om hon hade jouren eller inte. Folk frågar förstås om hon hade kunnat sköta arbetsuppgifterna om hon hade jouren. 

Kunde hon det?

 – Det kan jag inte svara på, jag vet inte vilka arbetsuppgifter man har om man är jour. Hon var glad i hatten och hade druckit vin; ska man då ha jouren? Det vet jag inte. Men hon fick flera samtal under kvällen och då gick hon ut och pratade. Jag antar att det var känsligt och att ingen fick lyssna.

Det kanske handlade om rikets säkerhet?

 – Det har jag absolut ingen aning om.

Visste du att hon hade jouren för rikets säkerhet?

 – Nej, jag vet inte heller vad det innebär.


"Ögonblick av flams"

 Varför pussades ni?

 – Det var ögonblick av flams och trams och vi har ingen sådan relation.

Det har påståtts att Ulrica Schenström legat utanför toaletten?

 – Det är i så fall absolut ingenting som jag har sett, men det skulle förvåna mig. Hon var inte redlös, men jävligt glad i hatten.

Hur har flamset och tramset påverkat ditt jobb?

 – Jag har starkt stöd från min arbetsgivare TV4. Allt som kan ifrågasätta förtroendet för mig som oberoende reporter är självklart inte bra. Jag vill understryka att det bara var flams och trams, och inget som jag rekommenderar andra.

 Expressen.se har berett Ulrica Schenström att kommentera Anders Pihlblads uppgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.