Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4 lägger ner sina lokala tv-redaktioner

TV4 lägger ner sina lokala nyhetssändningar. 

Totalt kan cirka 140 tjänster försvinna och därmed blir detta ytterligare en i raden av neddragningar som drabbar den svenska lokaljournalistiken.

– Naturligtvis är det tråkigt att behöva presentera ett sådant här förslag i dag , säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen. 

Dagens lokala nyhetssändningar, som sker från 21 redaktioner och i 24 editioner, avvecklas, enligt ett preliminärt inriktningsbeslut. Totalt beräknas cirka 140 tjänster försvinna.

I stället ska nu riksredaktionen förstärkas med omkring 25 fasta inrikesreportrar placerade på nio orter från Malmö i söder till Luleå i norr, enligt ett pressmeddelande.

Fackliga förhandlingar är inledda i dag och efter påsk ska det formella beslutet fattas. 

– Det är ett tungt besked för medarbetarna, för den lokala journalistiken och för TV4 och Nyhetsbolaget. Men mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och när vi dessutom har osäkra regulatoriska förutsättningar måste vi prioritera. Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver, säger Casten Almqvist, vd TV4-gruppen, i ett pressmeddelande. 

Han utvecklar för Expressen.se: 

– Vår bransch befinner sig i en stor och dramatisk förändring och det gäller inte minst på vilket sätt publiken tittar på tv.  Det gör att vi hela tiden ställs inför vägval där vi måste prioritera hur vi investerar framöver och vad vi väljer att satsa på. 

Vill inte publiken ha lokal tv längre?

– Jag vet att publiken uppskattar det vi har gjort och det vi gör. Men när vi ser över vad vi tror framöver, dels vad vi tror att publiken kommer att prioritera och dels vad vi måste välja att prioritera, tror vi inte att linjära lokala nyhetssändningar tillhör den framtiden. Vi tror att en kraftfullare satsning på nationella sändningar, som den vi har 19 och den vi har 22, och inte minst den digitala närvaron, är ett mer framtidsorienterat sätt att satsa. Vi har kommit till det vägvalet och hoppas att den lokala journalistiken får möjlighet på andra håll, på lokala tidningshus, hos er kanske och hos public service-bolagen, säger Casten Almqvist. 

Han fortsätter: 

– Jag förstår dem som är oroliga och det här är återigen ett exempel på vilken dramatisk förändring vår bransch befinner sig i. Vi ser hur många mediebolag, inte bara tv-bolag, tvingas prioritera om när det gäller satsningar. Den lokala journalistiken har under några år fått en hel del stryk. Naturligtvis är det tråkigt att behöva presentera ett sådant här förslag i dag. 

Hur mycket pengar sparar ni på det här?

– Vi lägger betydande belopp på nyheter och journalistik och det har vi för avsikt att fortsätta göra. För att en referenspunkt, nästan hälften av allt vi lägger på nyheter och journalistik har gått till de lokala stationerna. Nu kommer vi att göra en annan prioritering med en kraftsamling kring det nationella och digitala. 

Utökar riksredaktionen 

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle, TV4-Gruppen, kommenterar nyheten: 

– Lokalredaktionerna runtom i landet har med stort engagemang levererat högkvalitativ nyhetsjournalistik och jag känner med alla de duktiga journalister som nu drabbas. Tyvärr är det här nödvändigt för att vi ska kunna göra relevant journalistik också i framtiden. Genom att utöka riksredaktionen med 25 fast stationerade reportrar som bor och lever sina liv utanför Stockholm vill vi göra våra nationella sändningar mer angelägna för hela Sverige. 

SVT:s vd Eva Hamilton säger i ett pressmeddelande på onsdagen att "det är ett väldigt ledsamt besked":

– Både för den journalistiska mångfalden och för alla de medarbetare som drabbas. Dessutom mår SVT bra av en ständig konkurrens med TV4!

Hon fortsätter med att ta upp SVT:s ansvar för lokalbevakningen.

– Nu blir vi det enda nationella tv-bolaget i Sverige med lokal och regional journalistik mot en lokal publik. Då blir det än mer avgörande att vi lyckas spegla hela Sverige på allra bästa sätt, skriver hon i pressmeddelandet.

De 25 inrikesreportrarna som ska tillsättas kommer framför allt att leverera nyheter till kvällssändningarna, Nyhetsmorgon, TV4 Play, Youtube och andra plattformar, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro läggs ner. Planen är att genomföra nedläggningen i sommar.

Nedslagen stämning på redaktionerna

Karin Linton, redaktionschef för TV4:s Västsvenska redaktioner hade på morgonen ett möte med personalen och stämningen på redaktionerna är nu nedslagen.

– Hela organisationen har fått reda på det i dag, och just nu är det alla medarbetare man tänker på och bryr sig om, säger hon.

Hon ser det som en förlust för mångfalden i journalistiken.

– Det är massa reportrar ute varje dag och gör en omfattande bevakning som är viktig, säger Karin Linton. 

De orter som enligt förslaget kommer att ha journalister kvar är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund. Men hur personalstyrkan kommer att se ut på de västsvenska redaktionerna är oklart:

– Hur det kommer att se ut kan jag inte svara på, säger Karin Linton. 

Fia Linderström, chef för TV4 Uppsala, säger till Expressen.se:

– Det är otroligt sorgligt för den lokala journalistiken, men också för journalistiken i sin helhet. Och för alla extremt kompetenta medarbetare här på redaktionen och för tittarna.

– Sedan är det också ett publicistiskt nederlag. Journalistisk konkurrens är ju oerhört viktigt för drivet.

Vad kan det här innebära?

– För vår del att Uppsala blir en redaktion fattigare. Och det blir ju demokratiska problem, det blir inte lika många journalister på plats som rapporterar om det som händer här, politiska beslut och annat. Jag kan ju bara prata för vår redaktion, men vi har ju haft en egen agenda, och medarbetarna är otroligt drivande. Vi har varit med och levererat nära nyheter som faktiskt gör skillnad i folks vardag.

Vad är det för reaktioner bland medarbetarna i dag?

– De är chockade, ledsna, upprörda, och sedan är det en tomhet.

Även Anneli Hulthén, ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg oroas av beskedet att flera västsvenska redaktioner läggs ner.

Och det är inte bara arbetstillfällen som försvinner, menar Hulthén:

– När det blir ett färre antal medier i Göteborg påverkar det både demokratin och den demokratiska debatten. 

– Syns inte vi i bild och i tv så riskerar vi att vi inte finns, att Göteborgsregionen försvinner från kartan. Jag tycker att det är jättetrist. Skittråkigt. 

Kommer du att sakna din lokala TV4-station?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.