Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4-chefen om Metoo och sparkningen av Timell

TV4:s vd Casten Almqvist.
Foto: OLLE SPORRONG
Martin Timell.
Foto: AUGUST JERNER
Martin Timell skildes från sitt uppdrag från kanalen
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter en omfattande rapportering under Metoo-hösten 2017 valde TV4:s vd, Casten Almqvist, att sparka kanalens mest populära programledare, Martin Timell. 

Han är självkritisk till att han inte fattade beslutet tidigare – och medger i Ekots lördagsintervju att det delvis var av ekonomiska skäl.

– Det var en slags missriktad omsorg om produktionen, ekonomin och den här viktiga programledaren, säger han. 

Programledaren för ”Äntligen Hemma”, Martin Timell, var en av de profiler som var mest omskriven under hösten 2017. 

Uppgifterna om olämpliga beteenden, sexistisk jargong, och medarbetare som mådde dåligt hade florerat länge och TV4, och dess vd Casten Almqvist, blev föremål för en intensiv granskning. 

Martin Timell skildes från sitt uppdrag från kanalen och fick gå på dagen. 

– Den största lärdomen från den här mycket smärtsamma hösten 2017 var att vi borde ha agerat mycket tidigare och mycket mer kraftfullt. För det råder ingen tvekan om att vi har gjort stora misstag. Vi hade underlåtit att agera på det som visat sig vara en oacceptabel arbetsmiljö på det här programmet, Äntligen hemma, säger Casten Almqvist i Ekots lördagsintervju. 

Casten Almqvist: ”Det var det stora misstaget”

Produktionsbolaget hade två år före Metoo-hösten larmat om missförhållanden och olämpligt uppträdande av Martin Timell i en utredning. 

– Den valde vi att inte agera på, trots att rekommendationen var redan då att vi borde ha skiljts från programledaren. Det var det stora misstaget. Sedan gjorde vi en ny, ännu mer omfattande sådan här utredning under den här hösten. Och den visade på exakt samma sak. Men då hade vi så att säga redan agerat och fick bekräftat att vi hade gjort rätt, säger Casten Almqvist. 

Han får frågan varför ledningen inte agerat tidigare, om den aktivt hade blundat. 

– Ja, det hade vi. Och följdfrågan blir då ”varför?”. Och det var mer diffust. Men jag skulle säga att det var en slags missriktad omsorg om produktionen, ekonomin och den här viktiga programledaren som var bakgrunden till det här. Och det är något som det inte får råda någon som helst tveksamhet kring hos oss: att ekonomi och andra kommersiella aspekter aldrig får komma före medarbetare. 

Men du blundade för de här uppgifterna delvis av ekonomiska skäl? frågar Ekot. 

– Indirekt, ja. Och det här var något som vi diskuterade väldigt mycket i vår ledning, så ytterst var det mitt ansvar att det skedde. Det stämmer.  

Ekot frågar på vilket sätt Casten Almqvist tagit ansvar. 

– Genom att först och främst vara väldigt transparent under den här fasen och beskriva och tillstå, precis som några av mina närmaste kolleger gjorde, att vi hade gjort fel. Och sedan involvera en ganska stor grupp medarbetare i lösningen framåt, det som vi kallar nollvisionen som är vårt tiopunktsprogram framåt. 

”Vi borde ha agerat tidigare”

Under hösten 2017 kallade Casten Almqvist Martin Timell för ”enskilt rötägg” och en ”sista unken luftficka”. Ekot påpekar att det var saker som Casten Almqvist kände till sedan tidigare. 

– Utan tvekan. Vi borde ha agerat tidigare och vi agerade då väldigt kraftfullt och väldigt brutalt när vi så att säga blev påkomna, det råder ingen tvekan om att det är så. Så den här granskningen var bra. 

Satt du inte själv i samma unkna luftficka? frågar Ekot. 

– I någon mån. Och jag var i högsta grad medskyldig till att det här skedde. Men också ansvarig för att vi ser framåt och ser till att det inte kan hända igen, och den delen är jag mer stolt över, säger Casten Almqvist, som berättar att han aldrig funderat på att avgå. 

Uppgifter från rapporteringen kring Martin Timell resulterade i att han blev misstänkt, och friad i både tings- och hovrätt, för våldtäkt. 

Casten Almqvist menar att de rättsliga efterspelen, och fällningar i Granskningsnämnden och Pressens opinionsnämnd kring Timell-rapporteringen, är något som inte påverkar den bedömning som gjordes att sparka programledaren. 

– Det är andra frågor än det vi har fokuserat på, nämligen miljön för våra medarbetare. Den visade sig vara oacceptabel så det är uteslutande det vi fokuserat på, säger han till Ekot. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.