Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-stjärnans hat mot Ebba

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

På ett grovt förnedrande och kränkande sätt triggade komikerstjärnan Magnus Betnér i TV publiken i studion att tycka illa om och hata Ebba von Sydow. 

Hans hätska utspel fick Jörgen att börja uppmana människor att peppra hennes blogg med kritik. 

- Magnus framträdande var en stor inspirationskälla, säger Jörgen.

I går skrev Expressen att modejournalisten Ebba von Sydow utsätts för grova sexattacker och dödshot på sin blogg. Nu berättar Jörgen att det var han som uppmanade människor på internetforumet Flashback att gå in på Ebbas blogg och kommentera.

 – Jag ville att folk skulle kritisera det hon tjänar pengar på, att uppmana småtjejer till lyxkonsumtion och omöjliga ideal, säger Jörgen.

Grova kränkningar

 Den stora inspirationskällan var Magnus Betnér och hans uppträdande på SVT:s program ”Stockholm live”. Ett klipp från sändningen ligger ute på sajten YouTube. Där kritiserar Magnus Betnér starkt Ebba von Sydows uttalanden om hur unga tjejer bör vara. Komikern inleder med grova kränkningar, brutala och förnedrande uttalanden om modejournalisten. Många i publiken skrattar och klappar händerna.

 – Det han egentligen säger är att Ebba von Sydow trycker ned unga tjejer lika mycket som gubbar gör. Det håller jag med om, säger Jörgen.

 På SVT är man van vid Magnus Betnérs olika offentliga påhopp.

 – Lösryckt låter uttalandet väldigt illa men vi tyckte inte att det totala framträdandet gick över gränsen. Det har hänt förut att han sagt väldigt tillspetsade saker. Magnus är känd för det, säger Peter Nyhlén, programchef på SVT Nöje Stockholm.

Betnér Jörgens ledstjärna

 Jörgen beskriver komikern Magnus Betnér som en ledstjärna som fick honom att börja skriva sina attacker mot Ebba von Sydow anonymt på hennes blogg.

 – För mig är det helt främmande hur man kan välja att lägga så mycket energi på att hata en enskild person så mycket utan att våga stå för det med namn, sa Ebba von Sydow i går.

 Att hon känner sig kränkt av de anonyma kommentarerna bryr Jörgen sig inte om.

 – Jag skrev aldrig några hot eller osakligheter, att andra gjorde det är deras sak, säger han.

 Expressen har pratat med Magnus Betnér som inte vill ge några kommentarer.

FAKTA

Har utsetts till årets komiker

* Komikern Magnus Betnér har förutom i SVT:s ”Stockholm Live” även medverkat i humorprogrammet ”Veckans nyheter” och ”Sverige dansar och ler” i Kanal 5, och ”Parlamentet” i TV4. I TV3:s stora humorsatsning ”Extra extra” var Magnus Betnér en ständig deltagare fram till det näst sista avsnittet. Betnér hoppade av programmet efter att han fått intern kritik för att ha sagt till Runar Søgaard att denne ogillar homosexuella och är ”Carolas blottare” i sändning.
* Betnér belönades 2005 med utmärkelsen ”Årets svenska komiker” på svenska standup-galan.

* Ur Magnus Betnérs dagbok angående verbala kränkningar:
Då kommer vi till problemet med verbala kränkningar. Är det en kränkning att säga att Leif Pagrotsky är för kort för en talarstol? Ja, det kan man nog tycka att det är eftersom den siktar in sig på en enskild person. MEN blir inte Leif Pagrotsky i så fall lika kränkt av att man skulle påstå att han var den sämsta kulturminister vi någonsin haft? Eller tänk om han helt enkelt blir kränkt för att någon säger att korta människor med skägg är dumma i huvet? Vilken av dessa kränkningar ska vi godkänna? Som jag ser det får vi lov att godkänna alla tre för att inte inskränka yttrandefriheten, därför att om vi börjar med att säga att EN av dessa kränkningar inte är ok så är steget inte långt till att säga att man inte får säga att han var en dålig kulturminister och DÅ är vi farligt ute.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.