Nu kan sjukvården börja använda tv-spel som smärtlindring. "Smärtan glöms bort".
Nu kan sjukvården börja använda tv-spel som smärtlindring. "Smärtan glöms bort".

Tv-spel är bra för hälsan

Publicerad
Uppdaterad
Tv-spel är inte bara förströelse och lek.
De kan också användas inom sjukvården, enligt brittiska studier.
Det är professor Mark Griffiths vid Nottingham Trent University som presenterar studierna i tidskriften British Medical Journal. Enligt honom har det visat sig inte bara att tv-spel inte är skadliga för barn och ungdomar utan att de faktiskt kan spela en aktiv roll i att förbättra hälsan för de som spelar. Enligt Mark Griffiths har det bland annat upptäckts att tv-spel kan användas som smärtlindring. Den koncentration och uppmärksamhet som måste riktas mot själva spelet bidrar till att smärtan bleknar eftersom patienten glömmer bort den tillfälligt. Metoden har prövats och utvärderats inom barnsjukvården i Storbritannien. En åttaårig pojke som hade sår och ärr på grund av att han ständigt petade sig själv på överläppen fick ett tv-spel som man skulle hålla i händerna.

Såren var borta

Eftersom händerna var helt upptagna med spelet fick pojkens ansikte en chans att läka och efter två veckor var såren borta. Det finns också studier som visar att barn som genomgår cellgiftsbehandling får lättare att stå ut om de har ett tv-spel att distraheras av. Barn som fick spela i samband med cellgiftsbehandlingarna blev inte lika illamående och behövde mindre smärtstillande medel än barn som bara fick vila efter behandling. Tv-spel har även använts inom sjukgymnastiken för att få upp rörelseförmågan och styrkan i skadade armar och händer.

Men pass upp för att bli beroende!

Det finns också risker och möjligt negativa följder av intensivt tv-spelande, påstår professor Griffiths. Det kan finnas en risk för att ett beroende utvecklas, liksom ökad aggressivitet hos patienten. För epileptiker kan spelande utlösa epileptiska anfall. För mycket tv-spelande kan också orsaka smärtor i nacke, armbågar och handleder. Det finns dock inte några bevis för att måttligt spelande skulle kunna leda till några negativa effekter, påpekar professor Griffiths, som ändå efterlyser studier på längre sikt av tv-spelsberoende.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag