Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-spel är bra för hälsan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu kan sjukvården börja använda tv-spel som smärtlindring. "Smärtan glöms bort".
Foto: ERIKA

Tv-spel är inte bara förströelse och lek. 

De kan också användas inom sjukvården, enligt brittiska studier.

Det är professor Mark Griffiths vid Nottingham Trent University som presenterar studierna i tidskriften British Medical Journal.  Enligt honom har det visat sig inte bara att tv-spel inte är skadliga för barn och ungdomar utan att de faktiskt kan spela en aktiv roll i att förbättra hälsan för de som spelar.  Enligt Mark Griffiths har det bland annat upptäckts att tv-spel kan användas som smärtlindring. Den koncentration och uppmärksamhet som måste riktas mot själva spelet bidrar till att smärtan bleknar eftersom patienten glömmer bort den tillfälligt. Metoden har prövats och utvärderats inom barnsjukvården i Storbritannien. En åttaårig pojke som hade sår och ärr på grund av att han ständigt petade sig själv på överläppen fick ett tv-spel som man skulle hålla i händerna. 

Såren var borta

 Eftersom händerna var helt upptagna med spelet fick pojkens ansikte en chans att läka och efter två veckor var såren borta.  Det finns också studier som visar att barn som genomgår cellgiftsbehandling får lättare att stå ut om de har ett tv-spel att distraheras av. Barn som fick spela i samband med cellgiftsbehandlingarna blev inte lika illamående och behövde mindre smärtstillande medel än barn som bara fick vila efter behandling.  Tv-spel har även använts inom sjukgymnastiken för att få upp rörelseförmågan och styrkan i skadade armar och händer. 

Men pass upp för att bli beroende!

 Det finns också risker och möjligt negativa följder av intensivt tv-spelande, påstår professor Griffiths. Det kan finnas en risk för att ett beroende utvecklas, liksom ökad aggressivitet hos patienten. För epileptiker kan spelande utlösa epileptiska anfall. För mycket tv-spelande kan också orsaka smärtor i nacke, armbågar och handleder. Det finns dock inte några bevis för att måttligt spelande skulle kunna leda till några negativa effekter, påpekar professor Griffiths, som ändå efterlyser studier på längre sikt av tv-spelsberoende.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.