Tv-spel är "bra för barn"

Publicerad
Vill du att ditt barn ska tillbringa mer tid med sitt Wii, Playstation eller Xbox i år?
Ny forskning visar att det kan vara helt rätt.
Enligt en ny studie ger det barnet snabbare och skarpare hjärna.
Barn - och vuxna - som regelbundet spelar tv- och datorspel kan processa information snabbare och mer exakt än de som inte spelar. Det visar en ny studie gjord av amerikanska psykologer vid University of Rochester i New York. Resultatet kan förfära miljoner föräldrar som klagat på att ungarna tillbringar för mycket tid framför Super Mario eller Grand Theft Auto.


Blir mer snabbtänkta i verkliga livet

Enligt Science Daily blir faktiskt de som spelar snabbare och skarpare inte bara i själva spelsituationen, utan också i verkliga livet. Det visade en rad olika laboratorietester. Skeptiker har tidigare menat att spelarna blir mindre exakta ju snabbare de blir på sitt spel, men Matthew Dye och hans kollegor upptäckte det exakt motsatta. Tv-spel ökade spelarens visuella förmåga, och förmågan att mentalt rotera föremål, samt både det visuella och spatiala minnet.
Forskarna kom även fram till att tv-spel faktiskt också kan förhindra en del av det hjärnans åldrande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag