Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-profilerna hyllar avslöjandet om SD

I dag publicerar Expressen.se hela den film som visar hur ledande sverigedemokrater ger uttryck för rasistiska åsikter och beväpnar sig med järnrör.

Tunga namn inom den svenska journalistkåren menar att avslöjandet visar SD:s riktiga ansikte.

– Expressen blottlägger den människosyn som Sverigedemokraterna står för, säger frilansjournalisten Lars Adaktusson.

Sverigedemokraterna har skakats i grunden av de filmer som Expressen publicerat föreställande hur tre av partiets toppnamn häver ur sig rasistiska och sexistiska förolämpningar under ett gräl i centrala Stockholm för två och ett halvt år sedan.

Efter Expressens avslöjande har partiets ekonomisk-politiska talesman Erik Almqvist och Sverigedemokraternas rättspolitiska talesman Kent Ekeroth fått lämna sina poster.

Nu har Expressen i en dokumentärfilm publicerat hela den film som Kent Ekeroth filmade under den ödesdigra sommarkvällen för över två år sedan.

"Påminna om rötter"

Enligt frilansjournalisten Lars Adaktusson har Expressens avslöjande avslöjat partiets riktiga ansikte efter partiledaren Jimmie Åkessons försök att göra sig av med partiets främlingsfientliga image.

– Expressen blottlägger den människosyn som Sverigedemokraterna står för. Även om partiet ska behandlas som vilket parti som helst ska media också påminna om partiets rötter och vart de kommer ifrån.

"Besvärande"

Bengt Magnusson, journalist och programledare på TV4, menar att Expressens avslöjande har fått en enorm spridning.

– Det är väl ingen inom svensk media som inte har publicerat det här, säger han.

Anna Hedenmo, programledare för SVT:s nyhetsprogram Agenda, tycker att det är ett viktigt och stort avslöjande som ger Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasism stora problem.

– Det här är otroligt besvärande för Sverigedemokraterna med tanke på partiets nya linje, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.