Tv-profilerna hyllar avslöjandet om SD

Publicerad

I dag publicerar Expressen.se hela den film som visar hur ledande sverigedemokrater ger uttryck för rasistiska åsikter och beväpnar sig med järnrör.

Tunga namn inom den svenska journalistkåren menar att avslöjandet visar SD:s riktiga ansikte.

– Expressen blottlägger den människosyn som Sverigedemokraterna står för, säger frilansjournalisten Lars Adaktusson.

Sverigedemokraterna har skakats i grunden av de filmer som Expressen publicerat föreställande hur tre av partiets toppnamn häver ur sig rasistiska och sexistiska förolämpningar under ett gräl i centrala Stockholm för två och ett halvt år sedan.

Efter Expressens avslöjande har partiets ekonomisk-politiska talesman Erik Almqvist och Sverigedemokraternas rättspolitiska talesman Kent Ekeroth fått lämna sina poster.

Nu har Expressen i en dokumentärfilm publicerat hela den film som Kent Ekeroth filmade under den ödesdigra sommarkvällen för över två år sedan.

"Påminna om rötter"

Enligt frilansjournalisten Lars Adaktusson har Expressens avslöjande avslöjat partiets riktiga ansikte efter partiledaren Jimmie Åkessons försök att göra sig av med partiets främlingsfientliga image.

– Expressen blottlägger den människosyn som Sverigedemokraterna står för. Även om partiet ska behandlas som vilket parti som helst ska media också påminna om partiets rötter och vart de kommer ifrån.

"Besvärande"

Bengt Magnusson, journalist och programledare på TV4, menar att Expressens avslöjande har fått en enorm spridning.

– Det är väl ingen inom svensk media som inte har publicerat det här, säger han.

Anna Hedenmo, programledare för SVT:s nyhetsprogram Agenda, tycker att det är ett viktigt och stort avslöjande som ger Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasism stora problem.

– Det här är otroligt besvärande för Sverigedemokraterna med tanke på partiets nya linje, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag