Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilens liv i häktet: ”Lever på vatten och bröd”

Den svenska tv-profilen säger att han lever på “vatten och bröd” i häktet och inte kan göra annat än att vänta.
Häktet i Florida där den svenske tv-mannen nu befinner sig.
Tv-mannen har suttit bakom taggtrådarna i myndighetens förvar i en vecka.

FORT LAUDERDALE. Den svenska tv-profilen säger att han lever på “vatten och bröd” i häktet och inte kan göra annat än att vänta. 

Nu berättar han om mötet med personalen från svenska konsulatet. 

– Jag satt i en cell med dem. Och vi gjorde upp allt. De skaffade fram en oerhört dyr advokat, säger han.

Tv-mannen har suttit bakom taggtrådarna i myndigheternas förvar i en vecka, anklagad för att ha antastat en 13-åring pojke i en park i Coral Springs i Florida. Pojken gjorde situps när tv-profilen ska ha rört honom i skrevet, enligt polisrapporten. 

Han har nekat till anklagelserna, både i polisförhör och i rätten, men sitter kvar på häktet, Paul Rein detention facility, i väntan på att utredningen ska gå framåt. Han verkar trött och medtagen när han kommer till telefonen, som också har en videolänk, i matsalen i häktet.

Han är klädd i samma stora häkteskläder som senast, i begie färg. 

– Jag lever. På vatten och bröd kan man säga, säger han.

Han bekräftar att han hade besök från svenska konsulatet i Fort Lauderdale i slutet av förra veckan. 

– Jag har haft besökt av två kvinnor från konsulatet. 

Tv-profilen berättar om mötet

Hur var mötet? 

– Jag har blivit uppmanad att inte säga någonting, annat än till nära släkt och nära vänner. 

Har du kunnat prata med någon släkting eller nära vän?

– Jag har alltså pratat med de här två kvinnorna från konsulatet som var här. Och så satt jag i en cell med dem. Och vi gjorde upp allt. De skulle ge råd om en advokat och de skaffade fram en sådan. En oerhört dyr, en som dök upp här sen och tog lite uppgifter. Och sen har jag inte hört av honom. Han skulle undersöka saker. 

Hade kvinnorna fixat en ny advokat, alltså?

– Du får fråga konsulatet om det. Han anses vara bra, och då skaffade jag honom. Han skulle ha betalt, vilket var väldigt mycket. 

Men du hade fått en offentlig försvarare först? 

– Det är meningslöst att vi fortsätter det här. Jag har för övrigt inget att säga. Sammanfattningen är det jag sa i början, bröd och vatten eller vatten och bröd. 

Tv-mannen: Det är bara att vänta

Men jag ser att du har fått ett par glasögon nu i alla fall.

– Ja, de letade upp ett par skor och glasögon som jag efterlyste, som de först tog ifrån mig, som jag hade med mig till det första fängelset som blev kvar där när de flyttade mig till det här stället. Så nu kan jag åtminstone läsa lite. 

Har det varit någon annan på besök?

– Nej. Nej. Det är bara att vänta. Och vänta och vänta. Och så ska man få en ny tid och gå till läkare och sjuksyster och…. alla möjliga. Folk här ska alltid gå nånstans. 

Har du fått nåt besked om vad som kommer hända nu?

– Jag tror vi måste sluta nu för jag har inget mer att säga. 

Tv-profilen säger att han inte vet om hur möjligheterna till att släppas mot borgen ser ut i nuläget. 

– Det är detta som advokaten ska ha hand om. 

Har advokaten sagt något om det? 

– Jag har lämnat det här till advokaten och hoppas han meddelar något någon gång. Han är okristligt dyr, det kan jag säga. 

Fallet har en allvarlig rubricering som kan som mest ge upp till 15 år i fängelse om tv-profilen döms till det hårdaste straffet på skalan. Och det lär ta tid för utredningen att bli klar. 

– Speciellt när man tar i beaktande hur allvarligt en sån här rubricering är så det här inget man ser uppklarat omgående, har Carla Kmiotek vid Coral Springs-polisen sagt tidigare.

UD: Måste kolla upp det

Tv-profilen fick i slutet av förra veckan en ny offentlig försvarare, Challae Porter. Hennes kontor bekräftar nu att fallet har gått vidare till en privat försvarare.

Det svenska konsulatet i Fort Lauderdale vill inte säga något om sin inblandning.

– Allting som gäller den här mannen går via UD så vi kommenterar inte någonting om det, säger Carina Holmgren.

Där har man ännu ej någon detaljerad information att komma med.

– Generellt kan man väl säga konsultat och ambassader har advokatlistor på vilka man kan rekommendera. Men om det har gått till så måste jag kolla upp, säger Erik Karlsson på UD:s presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.