Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilens lättnad – och ilskan mot USA och domen

Den svenska tv-profilen gick med på uppgörelsen.
Tv-profilen ser sig fortfarande som oskyldig, och förnekar brott.Foto: Johan Eriksson

FORT LAUDERDALE. Tv-profilen i Florida gick med på uppgörelsen som advokaten tog fram – och blev därmed dömd för ett misshandelsbrott.​

Men nu berättar att han ändå ser sig som oskyldig och ”förnekar brott, helt och hållet”. I stället riktar han nu sin ilska mot USA.

– Det är en urtypisk polisstat, där är som gamla Sovjet, ungefär, säger han och avslöjar också hur han lyckades kringgå begränsningarna – med en app i telefonen.

Under morgonen på torsdagen landade han på Arlanda flygplats.

Under tisdagen kom beskedet från åklagarkontoret i Fort Lauderdale:

Svensken har gått med på att inte emotsätta sig rubriceringen ”misdemeanor battery” – motsvarande en ringa misshandel – och accepterar en dom med ett villkorligt straff på tolv månader.

Han ska åka hem till Sverige, och kommer inte få återvända till USA. Under morgonen på torsdagen landade han på Arlanda i Stockholm, skriver Aftonbladet.

Straffet är mycket lindrigare än det han först riskerade när åtalspunkten var det avsevärt strängare ”lewd or lascivious molestation”, ett sexövergreppsbrott som kunde ha gett 15 års fängelse som mest, eftersom pojken som pekat ut honom var mellan 12 och 16 år.

Tv-profilen är missnöjd med domen 

Nu är tv-profilen lättad över att hela rättsprocessen är över – men ändå missnöjd med domen.

– Egentligen har jag aldrig velat ha den formuleringen, för jag förnekar brott. Helt och hållet. Och jag är oskyldig, säger han.

Det han syftar på är hur man i USA kan använda sig av metoden att inte emotsätta sig en rubricering – det som på engelska heter ”plea no contest”. Han blir dömd men utan att behöva erkänna sig formellt skyldig.

Expressen pratade med tv-profilen när han fortfarande befann sig i Florida. Då behövde han lösa det praktiska inför resan – boka biljett och hämta upp sitt pass. Det har varit inlåst hos myndigheterna sedan han släpptes ur häktet mot borgen i mitten på januari.

Hur mår du nu, efter allt det här?

– Jae, jag har haft det drägligt hela tiden, på ett sätt. Så jag mår… eller ja, mår och mår. Det är inte bra. Jag har de här sjukdomarna, som hela tiden blir lite sämre så jag mår ju inte bra av det.

Att det blev en uppgörelse låg advokat Alan Grinberg bakom.

– Han tyckte väl att det måste hända nåt också. Det har ju dröjt och dröjt och dröjt, va. Så han började röja ordentligt, för, tydligen, en kort tid sen.

Är du nöjd? Jag antar att det skönt att det är över?

– Ja, det är bra att det är över, det är klart. Och jag behöver ju komma hem, det är det som är bekymret. Det är en börda av grejer som man måste – även om jag har haft väldigt fin hjälp av en bekant hemma, som har skött mina affärer, så att säga – som man måste vara med om själv.

Men det här med utfallet med straffet, hur ser du på det?

– Det blev ju så att målet för det här – så som han la upp det, advokaten, och som han fick med mig på – blev att komma ut så fort som möjligt. Och så, målet från andra sidan var då, tydligen, att de fick bestämma vad det skulle kallas och så.

En sak säger tv-profilen att han har gjort fel:

– Vad jag är skyldig till är att jag har brutit mot den här konstiga lagen, att alla under 18 år är barn. Och att man inte får komma intill dom. Det är det enda felet jag har gjort. Och den lagen kände jag ju inte till.

Det som står i domstolens papper från i tisdags tar dock inte upp ålder som en faktor, något som bekräftas av åklagarkontoret i Fort Lauderdale.

– ”Misdemeanor battery” innebär att man slår eller rör någon utan medgivande. Ålder är inte en del i brottet, säger Paula McMahon, pressekreterare på åklagarkontoret.

Får inte återvända till USA

Tv-profilen berättar återigen om sina träningsrutiner i parkerna, hur han varit ute i solen och friska luften för att träna. Inte för att i första hand hjälpa andra – det var bara något som blev av eftersom tv-profilen kan mycket om träningar, menar han. Och han minns det som att de flesta var äldre.

I dokumenten från domstolen som Expressen tagit del av framgår att den villkorliga domen kommer upphöra att gälla när han lämnar USA.

Men han är i och med domen förbjuden att återvända till landet.

– Det har jag ju ingen lust till att göra heller. Usch! Det är ju en polisstat, det här. En urtypisk polisstat, så som gamla Sovjet var, ungefär. Som detta att de stänger av telefonerna för mig så jag inte kan ringa utanför Fort Lauderdale. Jag kan inte ens ringa till Miami!

Han hävdar också att han inte kunnat surfa obehindrat.

– Nån gång har man kunnat gå in på Expressen när bevakningen har släppt nån timme. Jag har varit fullständigt avskärmad från yttervärlden. Jag har inte kunnat ringa någon, ens i USA, och rakt inte hem.

– Och de som en gång ringde hemifrån till mig, de kunde aldrig ringa till mig igen. Min bror, han har förmodligen ringt 70–80 gånger och kom fram tre gånger.

Att han fått veta detta säger han beror på att han och en bekant hemma i Sverige använt WhatsApp – en app i telefonen som man kan chatta i och ringa genom via datanätet.

– Det upptäckte de nog inte, för det har jag haft det ett tag.

Nu hoppas tv-profilen kunna lämna hela historien bakom sig.

– Jag vill inte röra i det mera nu. Nu har vi gått med på det här, så nu måste jag hem. Jag säger att jag klipper av här nu, och är öppen för att sätta i gång och reparera det som har blivit eftersatt, vilket är väldigt, väldigt mycket. Så nu skär jag av här och struntar i vad de säger här eller skriver, eller vad de gör.

”Jag är bra på att boka resor själv” 

I stället hoppas han komma ikapp på alla vardagssaker som blivit liggande.

– Jag har så oerhört mycket kontakter och intressen och jag hade grejer på gång, än det ena, än det andra, som jag bara plötsligt försvann ifrån då. Och som jag skulle vara hemma för. Och så läkare och tandläkare...

Åklagarkontoret meddelande under tisdagen att han väntades lämna USA under onsdagen. Tv-profilen säger att han fått hjälp av konsulatet att boka biljett.

– Jag vet hur jag vill ha det. För jag är bra på att boka resor själv. Men det är vissa särskilda saker som gäller, och det ska betalas på ett visst sätt. Men det ska ordna sig.

Det var meningen att tv-profilen skulle ha åkt hem den 16 januari. I stället landade han alltså i Sverige på torsdagsmorgonen.