Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilen dök inte upp i rätten – tvingas vänta

Tv-profilen greps för tio veckor sedan. Foto: Polisen
Foto: Johan Eriksson

FORT LAUDERDALE. Den svenska tv-profilen dök inte upp i rätten – och tvingas nu sitta inspärrad ytterligare två månader i väntan på en rättegång.

Men försvaret har nått en framgång:

Tv-profilen får lättnader kring husarresten.

Vid klockan tio på måndagsmorgonen lokal tid – eftermiddag, svensk tid – var den svenske tv-profilen kallad till domare Thomas Colemans rättssal i det kvarter av stora byggnader som utgör Broward County Judicial Complex – rättsväsendets hemvist i centrala Fort Lauderdale.

Men han dök aldrig upp.

Tv-profilens advokat Alan Grinberg meddelade Expressen att han varit i rätten före utsatt tid. Tv-profilen var inte där. Advokaten begärde endast mer tid att jobba på fallet.

Nästa datum då tv-profilen är kallad är den 20 maj. Då kommer det ha gått fyra och en halv månad sedan han greps.

Under måndagen klarnade också utfallet i den ansökan försvaret skickade in till domaren förra veckan, där tv-profilen vädjade om att få slippa den husarrest han har suttit i de senaste två månaderna.

I det brevet skrev hans advokat att tv-profilens hälsa var ”under genomsnittet” och att han inte skulle ses som flyktbenägen, vilket skulle vara skäl för att domaren att gå med på ansökan. Tv-profilens höga ålder togs också upp.

Svensken kommer nu kunna lämna sitt hotellrum, men tvingas fortsatt bära den fotboja som han beordrades till när borgen betalades.

Enligt Expressens uppgifter kommer han dock behöva ansöka om tillstånd för att lämna hotellet och ta in någon annanstans.

Han får, som tidigare bestämts, inte heller närma sig parker, lekplatser eller andra ställen där barn samlas.

Straffskalan får upp till 15 års fängelse 

– Jag har en sjukdom som äter mig inifrån. Fem eller 15 år spelar inte så stor roll. Jag kommer inte leva så hemskt länge till, sa tv-profilen till Expressen när han fick kännedom om straffsatsen.

Om tv-profilen och hans försvarare bedömer utsikterna i en eventuell rättegång som dåliga kan de försöka nå en uppgörelse. Det vill säga, om åklagarsidan och offret går med på det.

– En uppgörelse kan nås när som helst under vägen mot rättegång, det är upp till advokaten och åklagaren att komma fram till något. Och så måste man kolla med offret, har juridikprofessor Jennifer Zedalis vid University of Florida sagt tidigare. Hon är expert på straffrätt och rättegångsförfarande.

Tv-profilen släpptes mot borgen 

Exakt hur en sådan uppgörelser ser ut varierar från fall till fall men vanligtvis erkänner den misstänkta personen en mindre grov förseelse i stället.

Det var den 3 januari som tv-profilen var i parken i Coral Springs.

Han greps den 7 januari efter att den 13-åriga pojken och hans mamma kontaktat polisen.

Tv-profilen fick därefter tillbringa en dryg vecka i häkte på Paul Rein detention facility utanför Fort Lauderdale.

Den 18 januari släpptes tv-profilen mot borgen, efter att ha betalat en borgensfirma runt 90 000 kronor för att de ska ställa upp med borgen – vilken var satt till 100 000, drygt 900 000 kronor.

Han har sedan dess suttit i husarrest på ett hotell utanför Fort Lauderdale. Tv-profilen har medgett att han varit i parken, men har hela tiden nekat till brott.

Expressen har sökt mannens advokat Alan Grinberg, som inte velat uttala sig om läget i fallet.

Åklagarmyndigheten meddelar att man inte kommenterar pågående fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.