Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilen nekas hjälp med pengar från UD

Den kände svenske tv-profilen som sitter i häkte i Florida under ansträngande förhållanden.Foto: POLISEN
Tv-profilen har haft möte i häktet med personal från svenska konsulatet – men kan inte räkna med mycket hjälp från Sverige i fallet.Foto: Johan Eriksson

FORT LAUDERDALE. Den kände svenske tv-profilen som sitter i häkte i Florida under ansträngande förhållanden.

Han har haft möte i häktet med personal från svenska konsulatet – men kan inte räkna med mycket hjälp från Sverige i fallet.

Anette Lemmel på svenska konsulatet i Fort Lauderdale i Florida var under torsdagen på besök hos den svenska tv-profilen i Paul Rein detention facility utanför Coral Springs. Det var vid mannens hotell i Coral Springs han greps, misstänkt för att ha antastat en 13-årig pojke i en park några kilometer från hotellet.

– Vi vet varför du är här, men vi har inga kommentarer. Du får prata med ambassaden eller UD, sa Lemmel när Expressen kom till konsulatet i Fort Lauderdale under fredagen för att fråga om mötet.

 

Den insats svenska myndigheter kan göra för svenskar som grips utomlands är dock begränsad och rör främst kommunikation.Foto: POLISEN

UD följer ärendet med svenska tv-stjärnan

På den svenska ambassaden i Washington DC hänvisar man vidare till UD i Sverige. På utrikesdepartementet i Stockholm bekräftar att de känner till att mannen sitter frihetsberövad, och att man håller sig underrättat om vad som händer tv-profilen.

“UD och ambassaden i Washington följer ärendet. Ambassaden står i kontakt med lokala polismyndigheter och är beredda att bistå den frihetsberövade med konsulärt stöd” skriver Anna Lundbladh på UD:s presstjänst i ett mejl.

Den insats svenska myndigheter kan göra för svenskar som grips utomlands är dock begränsad och rör främst kommunikation.

“Generellt gäller att när en svensk frihetsberövas utomlands är UD:s roll att ta reda på vad som hänt, försöka få kontakt med den frihetsberövade genom besök eller telefon, bevaka att den frihetsberövade får en offentlig försvarare alternativt bidra med förslag på privat försvarare samt verka för att, vid behov, tolk finns, ta reda på vad den frihetsberövade anklagas för, informera sig om hur den frihetsberövade mår och ev behov av mediciner, och undersöka om den frihetsberövade vill att anhöriga i Sverige underrättas”, skriver Lundbladh.

 

Det svenska konsulatet ligger på tredje våningen i en glasskrapa i centrala Fort Lauderdale.Foto: Johan Eriksson

Tv-profilen: ”Jag är utan allting”

Tv-profilen sa i intervjun han gjorde med Expressen att han inte hade fått med några av sina tillhörigheter när han hamnade i förvar.

– Jag är fullständigt utan allting. Det är ruskigt att inte ens kunna borsta tänderna, att inte få raka sig, det tycker jag är fruktansvärt.

Men sådant är inget UD eller ambassad och konsulat hjälper till med – det man erbjuder är att förmedla kontakt med anhöriga i Sverige som kan skicka pengar.

Utrikesdepartementet kan inte heller göra något åt saker som att betala borgen. Även där sträcker sig erbjudandet till att förmedla kontakt med personer i Sverige som kan få fram pengar.

 

Parken där mannen misstänks ha antastat en 13-årig pojke.Foto: Johan Eriksson

UD hjälper inte med borgen

“Det är inte ovanligt att det kan ta ett till två år innan det blir rättegång. Att du är svensk ändrar inte på ärendets gång eftersom det är vistelselandets lag som gäller”, skriver UD på sin hemsida.

Om tv-profilen skulle dömas och få ett fängelsestraff finns flera krav för att han skulle få avtjäna straffet i Sverige.

“Det är alltså ingen rättighet att man som svensk får avtjäna sitt straff i Sverige”, skriver UD.

Expressen har sökt mannens försvarare i Florida för en kommentar. Mannen har tidigare i förhör nekat att han begått brott. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.