Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tv-profil anmälde – våldtäktsman döms

Pappan i familjen döms till sju års fängelse för att ha våldtagit sin styvdotter vid ett stort antal tillfällen från att hon var elva år gammal.

– Vi hoppas på att de här barnen kommer må bra i sitt liv. Det är dit vi vill, säger Anders Öfvergård. Foto: Olle Sporrong

Arga snickaren var på plats för att renovera familjens hus.

Men när misstankar uppstod om att allt inte stod rätt till så skrotades avsnittet och en orosanmälan skickades till socialtjänsten.

Nu döms pappan i familjen till sju års fängelse för att ha våldtagit sin styvdotter vid ett stort antal tillfällen från att hon var elva år gammal.

Om barn far illa - så anmäler du

Vem kan anmäla?

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden. För anställda inom vissa myndigheter som berör barn råder anmälningsplikt.

Vem ska jag anmäla till?

Anmälan görs till socialtjänsten i kommunen där barnet bor. I regel finns kontaktuppgifter tillgängliga på respektive kommuns hemsida. Om barnet är placerat utanför sitt hem är det den kommun som placerat barnet du ska göra anmälan till.

Hur ska en anmälan utformas?

Det finns inga krav på hur en anmälan ska utformas. Du som är anmälningsskyldig bör anmäla skriftligt. I en akut situation kan det vara nödvändigt att göra en anmälan muntligt och att sedan bekräfta den skriftligt.

Om jag är osäker?

Om du är osäker på om situationen är sådan att en anmälan ska göras kan du diskutera situationen med socialtjänsten utan att avslöja barnets identitet. Om du däremot berättar vilket barn det gäller så kan socialtjänsten behöva hantera samtalet som en anmälan.

Kan jag vara anonym?

Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Källa: Socialstyrelsen

Kanal 5-programmet "Arga snickaren" - med Anders Öfvergård som programledare - hade kommit i kontakt med en familj i Mellansverige som sökte hjälp för renovering av sin bostad. Anders Öfvergård och programmets projektledare åkte till familjen för ett första besök som sedan följdes upp med filmande under fyra dagar.

Men programmet, som spelades inför ett antal år sedan sändes aldrig.

– Pappan i familjen var besvärlig. Man förstod att det inte stod rätt till med honom, säger "Arga snickaren" Anders Öfvergård och fortsätter:

– Vi spelar in de här programmen och är väldigt nära familjen. Vi visste inte hur det var då, men vi kände att det inte skulle vara bra för barnen eller familjen att komma ut i tv-rutan. Då valde vi att inte sända det, säger han.

Fadern i familjen, i dag i 40-årsåldern, uppfattades av redaktionsmedlemmarna som manipulativ. Han ljög dem upp i ansiktet och uppfattades som väldigt elak mot sin hustru. Familjens äldsta barn, mannens styvdotter, uppfattades som introvert. Efter första filmningsdagen uppstod kris och kvinnorna i tv-teamet ville inte längre vara kvar.

Anmäldes till socialtjänsten

Hela familjesituationen uppfattades som så osund att projektledaren för tv-programmet valde att upprätta en orosanmälan till socialtjänsten.

Samma år upprättades en anonym anmälan om sexuella övergrepp. Flickan kontaktades av socialen men båda utredningarna arkiverades utan åtgärder.

Nu - flera år senare - har tingsrätten slagit fast att det fanns fog för oron.

På fredagen dömdes mannen till sju års fängelse för grov våldtäkt mot barn efter att han förgripit sig på styvdottern under flera års tid.

Han döms för våldtäkt mot barn vid "ett stort antal tillfällen", tidvis uppemot tre gånger per vecka, från att hon var elva år gammal.

Nekade i rättegång

Mannen döms för ett fall av grov våldtäkt mot barn. Det skedde i somras, när han med våld förgrep sig på styvdottern efter att ha släpat upp henne för en trappa.

Flickan larmade sin pojkvän om vad som hade hänt och dagen efter kom polis hem till familjen och förhörde henne. Styvpappan greps samma kväll.

Under förundersökningen har mannen tidvis erkänt delar av misstankarna som riktas mot honom. Under rättegången drog han tillbaka allt och förklarade att psykisk tortyr i häktet låg bakom tidigare medgivanden.

Mannen döms vidare till att betala drygt en halv miljon kronor i skadestånd till flickan.

Anders Öfvergård fick veta vad som hade hänt i maj. Den projektledare för Arga snickaren som gjorde orosanmälan berättade om händelserna under den nyss avslutade rättegången.

– Vi hoppas på att de här barnen kommer må bra i sitt liv. Det är dit vi vill, säger Anders Öfvergård.