Hans Villius blev 88 år gammal. Foto: SVT
Hans Villius blev 88 år gammal. Foto: SVT

Tv-legendaren Hans Villius död - blev 88 år

Publicerad

Tv-legendaren Hans Villius är död. Han blev 88 år gammal.

– Han dog i morse i sitt hem. Han hade haft diabetes i fyra år. Men han dog en vänlig död. Jag är glad att han kom hem från sjukhuset, säger hans fru Elsa Villius.

Hans Villius hade en av Sveriges mest älskade berättarröster och var en mycket populär tv-personlighet.

Han hade varit sjuk under en längre tid.

Hans Villius blev 88 år gammal.Foto: SVT
– Han hade haft diabetes i fyra år och haft hoppanden värden. Det är svårt att vara gammal. Han var på sjukhuset men kom hem i onsdags, säger Elsa Villius.

Hon är glad över att Hans Villius fick vara hemma den sista tiden.

– Jag är väldigt glad och lycklig över att han kom hem. Vi hade en fin kort tid. Han dog hemma, berättar Elsa Villius.

Fick medalj av kungen

Hans Villius blev känd för sina historiska dokumentärer som han gjorde med kollegan Olle Häger. Hans Villius utbildade det svenska folket med sin älskade och trygga berättarröst i allt från Kongokrisen till det Kalla kriget.

Nyligen belönades Villius med kungens medalj av åttonde storleken i Serafimerordens band, tillsammans med vännen och kollegan Olle Häger, enligt TT.

Hans Villius blev filosofiedoktor och docent i historia vid Lunds universitet 1951.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag