Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska tv-kocken riskerar straff – efter Instagram-inläggen

Olga Semidyanova hyllas som hjälte efter att ha offrat sitt liv vid frontlinjen.
Den populära ryska tv-kocken och matbloggaren Veronika Belotserkovskaja riskerar att bli en av de första som döms till fängelse för brott mot Rysslands nya censurlagar.
Foto: belonika / Instagram
Veronika Belotserkovskaja, även känd som ”Belonika” har en följarskara på över 900 000 på sin Instagram.
Foto: Privat / Instagram

Veronika Belotserkovskaja är en av Rysslands populäraste tv-kockar.

Men under kriget i Ukraina har hon också varit en stark röst emot Putin och den ryska invasionen.  

Nu har hon hamnat på listan över de första som kan åtalas för brott mot landets nya censurlag – och riskerar att dömas till hela 15 års fängelse, rapporterar Moscow Times

I ett försök att kontrollera narrativet om kriget i Ukraina har Kreml infört stränga censurlagar som i praktiken innebär att det har blivit olagligt att kalla kriget för ett ”krig”. 

Nu riskerar både journalister och regimkritiska som vågar ifrågasätta Kremls linje att dömas till upp till 15 års fängelse.

Under onsdagen, samma dag som Vladimir Putin i ett tal kallade ryssar som sympatiserar med väst för ”förrädare mot nationen”, gick ryska myndigheter ut med en lista på de första personerna som åtalas för brott mot den nya censurlagen, skriver ABC News.

Veronika Belotserkovskaja, som eventuellt skulle kunna ses som Rysslands motsvarighet till ”Mat-Tina” kan dömas till 15 års fängelse för att ha kritiserat Putin över kriget i Ukraina.
Foto: Instagram / belonika
Veronika Belotserkovskaja.
Foto: Instagram / belonika

Bland de åtalade finns den populära tv-kocken och matbloggaren Veronika Belotserkovskaja, 51. Hon anklagas för att ha ”medvetet ha spridit falsk information om Rysslands militära styrkor”, efter att ha riktat skarp kritik mot Putin på Instagram, rapporterar The Moscow Times.

”Förvandlar pojkar till köttfärs”

I ett inlägg som kunde läsas av hennes 902 000 följare, anklagar hon den ryske presidenten för att förvandla ”pojkar i 18- till 20-årsåldern till köttfärs” genom sina ”imperialistiska ambitioner”, skriver Daily Mail.

Belotserkovskaja, som själv är född i den ukrainska staden Odesa, har varit ihärdig i sin kritik mot kriget på social medier. Hon har bland annat skrivit att: ”Jag ser inte det ukrainska folket som mina fiender. Jag ser dem som mina bröder och systrar”. 

https://www.instagram.com/p/CbDUsU0NLfb/?hidecaption=true

Tv-kocken kan nu straffas med hela 15 års fängelse om hon döms för att ha brutit mot Rysslands drakoniska censurlagar. 

Men ännu har åtalet inte skrämt henne till tystnad. 

”Jag har officiellt blivit erkänd som en ärlig person”, skrev hon till sina följare efter att åtalet offentliggjorts.

Enligt the Moscow Times har de ryska utredarna bakom åtalet sagt att Belotserkovskaja är bosatt utanför Ryssland och att en internationell arresteringsorder nu kommer utfärdas mot henne. 

Efter rapporterna om Rysslands misslyckanden: "Operationen utvecklas framgångsrik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.