Grisen attackerades vid ett flertal tillfällen av hunden. Nu utreds tv-profilen Cesar Millan för djurplågeri.Grisen attackerades vid ett flertal tillfällen av hunden. Nu utreds tv-profilen Cesar Millan för djurplågeri.
Grisen attackerades vid ett flertal tillfällen av hunden. Nu utreds tv-profilen Cesar Millan för djurplågeri.
Grisen blev rejält blodig efter attacken från hunden.Grisen blev rejält blodig efter attacken från hunden.
Grisen blev rejält blodig efter attacken från hunden.
Cesar Millan är känd från tv-serien ”Mannen som talar med hundar”. Foto: CineflixCesar Millan är känd från tv-serien ”Mannen som talar med hundar”. Foto: Cineflix
Cesar Millan är känd från tv-serien ”Mannen som talar med hundar”. Foto: Cineflix

Tv-kändisen utreds: Lät arg hund bita gris

Publicerad

Cesar Millan – känd från tv-serien ”Mannen som talar med hundar” – utreds för djurplågeri.

Myndigheterna blev nedringda efter att serien sänt ett inslag där en gris sattes i samma utrymme som en dokumenterat aggressiv hund.

Ett inslag från programmet som nu sprids i sociala medier visar hur hunden biter grisen blodig.

Cesar Millan har blivit internationell känd som ”mannen som kan tala med hundar”. I programmet med samma svenska titel – eller Cesar 911 på engelska – tar han emot problematiska hundar och försöker avvänja dem från oönskat beteende.

Nu utreds tv-kändisen av polisen för djurplågeri, rapporterar NBC Los Angeles.

Under torsdagen fick Millans klinik i Los Angeles påhälsning av polisen efter att myndigheterna hade blivit nedringda om klagomål från upprörda tv-tittare.

Händelsen de reagerade på var ett inslag i programmet där Simon – en aggressiv blandrashund mellan fransk bulldog och terrier som tidigare bitit ihjäl sin ägares tamgris – utan koppel släpps in i en hägnad tillsammans med flera grisar.

Syftet var att hunden skulle få nya associationer till grisarna.

I stället visar klippet hur hunden går till attack och biter tag i grisens öra. Efter att människor lyckats separera de två djuren visas hur grisen blöder.

Kanalen krishanterar med nytt klipp

Händelsen har lett till upprörda känslor och på sociala medier kräver djuraktivister nu att tv-kanalen Nat Geo Wild sluta sända programmet. Efter kraven har kanalen uttalat sig i frågan.

”Ett kort klipp från ett avsnitt delades online och visade hur Simon jagade en gris och bet tag i ett öra, vilket fick grisen att börja blöda. Klippet har lett till oro bland tittare som inte sett eller förstått händelsens fulla sammanhang.”

För att lugna kritikerna har tv-kanalen nu lagt upp ett längre klipp från händelsen, som inte visar själva attacken.

”Grisen som bets av Simon togs omedelbart om hand, blev snabbt bättre och visade inga bestående men. Som det andra klippet visar har Cesar och hans djur hjälpt Simon att avvänja sig från sitt aggressiva beteende gentemot andra djur. Som resultat av det behövde Simon inte separeras från sin ägare eller avlivas”, skriver kanalen i sitt uttalande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag