Tv-eken har fällts

Publicerad
Uppdaterad
Mitt i natten slog trafikkontoret till.
Polisen hjälpte till att utrymma platsen för att börja fällningen av tv-eken.
- Vi trodde inte att de skulle slå till i natt, säger Göran Folin, en av ekens vänner som försökte mobilisera motstånd mot fällningen under natten.
Under flera veckor har trädvännerna skyddat eken på Oxenstiernsgatan i Stockholm.
Men protesterna var förgäves.
I natt började fällningen av trädet.
Utrymningen började vid ettiden natten till fredagen. Som mest deltog 40-talet poliser mot 30-talet trädvänner.
De sista som klättrat upp i träden var nere på marken före klockan två, enligt Petra Sjölander, informationsansvarig vid Citypolisen.
Trafikkontoret i Stockholm vill fälla eken av säkerhetsskäl medan trädets vänner säger att det är ofarligt.
– Vi hjälper trafikkontoret och ser till att folk går därifrån, säger Petra Sjölander.
Enligt Sveriges Radio tog en av åskådarna fram en trumpet och spelade den svenska nationalsången i regnet på gatan utanför radio- och tv-huset. Flera åskådare ska ha gråtit öppet och ifrågasatt fällningen.
"Det här händer inte i Sverige", sa någon. "Vad är ni för robotar", frågade en annan polisen, enligt SR.se.

Olika åsikter

Olika experter har kommit till skilda resultat om den månghundraåriga ekens tillstånd. Experter som trafikkontoret anlitat har sagt att stora delar av jätten är så murkna att de kan knäckas i stark storm. Andra anser att själva stammen är i så gott skick att trädet kan stå kvar efter rensning av de sämsta grenarna.
– Vi trodde inte att de skulle slå till i natt, säger Göran Folin, en av ekens vänner som försökte mobilisera motstånd mot fällningen under natten.
Folin skyndade sig i väg till trädet när han fick besked om polisens aktion.
– Ulla Hamilton (moderat trafikborgarråd i Stockholm) vågade alltså inte invänta de fristående arboristernas undersökning som snart är klar. Hon vill ha fria händer att utforma gatan för spårväg och fler bilar och då står tyvärr eken i vägen, säger han.
Vid halv sex-tiden var eken fälld.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag