Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-bilder på död tamilledare visas upp

Sri Lankas armé har släppt tv-bilder på vad som ska vara den tamilska gerillans ledare Velupillai Prabhakaran. 

En företrädare för rebellerna hade tidigare på dagen förnekat att Prabhakaran dödats av regeringsstyrkorna.

Bilderna visar överkroppen på ett lik klätt i kamouflageuniform. En del av pannan är täckt av ett blått tygstycke. Huvudet vilar på blodfläckat tidningspapper. Ansiktet är intakt, med ögonen öppna, och är mycket likt Prabhakarans.

 LTTE-gerillans chef för utrikesrelationer förnekade strax innan att Prabhakaran dödats av regeringsstyrkorna.

"vår älskade ledare lever"

 "Vår älskade ledare lever och är i säkerhet. Han kommer att fortsätta att leda kampen för värdighet och frihet för det tamilska folket" hette det i ett uttalande av Selvarasa Pathmanathan på den rebellvänliga hemsidan Tamilnet.

 Uppgifterna om när Prabhakarans lik hittades skapar förvirring, vilket riskerar att göda konspirationsteorier trots de offentliggjorda bilderna.

 Enligt ett pressmeddelande från armén i dag hittades gerillaledarens lik "för en liten stund sedan" – uttryckligen den 19 maj. Den uppgiften stärks av Reuters återgivning av arméchefen Sarath Fonsekas uttalande i radio och tv:

 - Den goda nyheten från krigsfronten är att liket efter ledaren för den terroristorganisation som förstört landet i 30 år, Prabhakaran, hittades i morse av armén. Vi har identifierat kroppen.

Visade upp id

 Nyhetsbyrån AFP tolkade emellertid Fonsekas uttalande bara som att liket identifierats först på tisdagen.

 Redan på måndagen hävdade armén och regeringen att LTTE-ledaren hade skjutits ihjäl samma dag. Liket beskrevs som svårt bränt eftersom det fordon Prabhakaran färdats i hade fattat eld. På tv-bilderna syntes inga brandskador.

 På lankesisk tv visades utöver det påstådda liket bilder på vad som sades vara Prabhakarans militära legitimation med numret 0:01, samt en LTTE-legitimation med hans namn.

"Behöver en politisk lösning"

 I ett tv-sänt tal inför parlamentet i Colombo sade president Mahinda Rajapaksa att segern över LTTE inte ska ses som en seger över den tamilska minoriteten på Sri Lanka. Han sade att landet nu behöver en politisk lösning.

 - Vi är en regering som besegrade terrorismen vid en tidpunkt när andra sade åt oss att det inte var möjligt.

 - Vi har visat att vi kan lösa våra problem och vi kommer att nå en egen politisk lösning.

 Någon hjälp från omvärlden att nå denna lösning vill Rajapaksa inte ha.

 - Vad vi behöver från världssamfundet är inte råd, utan material för att hjälpa oss med återuppbyggnaden.

Slagit ner motståndet

 Armén sade i går att den slagit ner det sista motståndet och för första gången kontrollerar hela landet sedan 1983. Det var då som LTTE:s kamp för en tamilsk stat trappades upp till det krig som kom att skörda över 70 000 människoliv.

 Slutstriden har stått på en liten landremsa i nordöstra Sri Lanka dit rebellarmén tvingats retirera.

 Sverige lämnar 43 miljoner i humanitärt stöd till den drabbade civilbefolkningen i Sri Lanka.

 "Den humanitära situationen i Sri Lanka är fortsatt mycket allvarlig. Vi uppmanar de lankesiska myndigheterna att säkerställa fritt humanitärt tillträde till flyktinglägren och till den tidigare konfliktzonen så att de drabbade kan bistås", säger biståndsminister Gunilla Carlsson i ett pressmeddelande.

Fem miljoner

 Fem miljoner kronor går till FN:s flyktingorgan UNHCR. Elva miljoner kronor går till FN:s katastroffond och därmed till ett antal humanitära FN-organisationer i Sri Lanka. Genom Sida bidrar Sverige också med 27 miljoner kronor som svar på en särskild FN-appell för de humanitära behoven i Sri Lanka.

 Det totala antalet internflyktingar med anledning av konflikten uppskattas av UNHCR till mer än 265 000. Majoriteten av internflyktingarna befinner sig i något av de 43 regeringskontrollerade flyktinglägren.

 Situationen i lägren är allvarlig med brist på framförallt vatten och sanitära faciliteter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.