Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuva och Olympia utsattes för samma våldtäktsman

Offren berättar om skräcken: ”Skulle slå ihjäl mig”
Polisen som hade sett en bild på Tuva kände inte igen henne när hon kom till polisstationen.
Foto: Viaplay
Olympia berättar att hon drabbades av en frys-reaktion när ”Andreas” hotade att döda henne.
Foto: Viaplay
I dokumentären berättar ”Andreas” om sitt liv och vad han själv har för förklaring till de brutala övergreppen.
Foto: Viaplay
Tuva berättar i dokumentären att hon inte är samma person i dag som innan hon utsattes för Andreas övergrepp.
Foto: Viaplay

”Andreas” dömdes för flera brutala våldtäkter. 

För första gången berättar nu offren Tuva och Olympia om skräcken när de överfölls.

Själv säger han om övergreppen:

– Det var impulserna från festandet och drogerna.

Två dagar före julafton 2013 var 22-åriga Tuva på väg hem från jobbet till sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Hon hade tagit en AW med en kompis efter jobbet. Plötsligt får hon en känsla av att någon förföljer henne.

– Så så vänder jag mig om ser att det går en man bakom mig, berättar Tuva i dokumentären ”I huvudet på en gärningsman” som sänds på Viaplay och TV3.

Mannen, som i dokumentären kallas ”Andreas” närmar sig snabbt Tuva. Hon har precis bytt portkod och innan hon hinner få tag på sin rumskompis är mannen ikapp henne och tränger sig in.

– Han utdelar ett första slag mot mitt bakhuvud, berättar Tuva.

Offret: ”Det är här nere jag kommer att dö”

Hon ligger helt still och tänker att om han bara får ta hennes saker så är det över. Men han börjar dra i Tuvas byxor och försöker knäppa upp dem. När hon försöker kämpa emot börjar slagen regna mot hennes huvud.  Tuva blir övertygad om att hon ska dö och börjar prata om sin dotter - hon har ingen men hon har sett på tv att det är ett sätt att skapa kontakt. Men det slutar med att han tvingar ner henne i källaren.

– Bakom mig hör jag ljudet när dörren stängs igen.

Hon hinner tänka: ”Det är här nere jag kommer att dö”.

Här syns blod efter slagen som ”Andreas” riktade mot offret Tuvas huvud.
Foto: Viaplay

Andreas våldtar och misshandlar henne. Han lämnar henne med ett hot - om hon anmäler kommer han att få reda på det och döda henne. 

Redan då fick polisen en känsla av detta inte var en engångshändelse. Flera överfall mot kvinnor utreddes parallellt av polisen och snart pekade spåren mot ”Andreas”. 

Det ska visa sig att det inte är första gången han våldtar en kvinna. När han är och festar i Katrineholm 2012 träffar han Olympia på krogen.

– Jag minns att jag tyckte att han var ganska smart, han sa att han var utbildad pilot, berättar hon. 

Senare ber han att få sova hos henne och hon gör klart att det inte är aktuellt att ha sex men han fortsätter att närma sig och tar ett strupgrepp på henne. När hon börjar skrika blir han aggressiv.

– Då tar han tag i mig och tar ett strupgrepp och säger ”om du inte håller käften så slår jag ihjäl dig, berättar Olympia. 

Olympia tvingas till sex. Efteråt börjar han leta efter sin telefon och Olympia tror att han ska lämna lägenheten men det visar sig att han kommer tillbaka till sängen och genomför ytterligare en våldtäkt. Han lämnar lägenheten med hennes telefon och en handduk som han använt för att torka av sig. 

Våldtäktsmannen fortsatte utsätta kvinnor

Han dömdes sen till två års fängelse för våldtäkt och köp av sexuell tjänst, men berättar att han hade svårt att acceptera domen.

– Jag reagerade med ilska. 

Han tar inte till sig behandlingen i fängelset. Han bli fri i maj 2013 och fortsätter att festa, ta droger och spela på casino. Han fortsätter att utsätta kvinnor för sexuella ofredanden och övergrepp. I december attackerar han Tuva, och en månad senare grips han av polis efter ett omfattande spaningsarbete.

Vad är det som gör Andreas att bli en serievåldtäktsman? Han är född 1990 och uppvuxen i Tullinge utanför Stockholm. När han är sex år skiljer sig föräldrarna och kontakten med pappan avtar gradvis. Han berättar själv i dokumentären, med förvrängd röst:

– Jag fattar inte varför man lämnar sina barn så där, det fattar jag inte än i dag.

I gymnasiet börjar hans inställning till sex och tjejer sticka ut från kompisarnas. De upplever att han skryter om sex och är fixerad på ett sätt som de inte är bekväma med.  Han vill bli pilot men hänger inte med på utbildningen och tar inte sin examen. Han misslyckas också med en militär karriär.

– För att han ska känna sig accepterad måste han lyckas med något, säger psykoterapeuten Börje Svensson, legitimerad psykoterapeut som har lång erfarenhet av att arbeta med sex-brottslingar. 

”Andreas” misslyckades på sin pilotutbildning, och fick också sluta en påbörjad militär utbildning.

När han inte lyckas kan man säga att det går åt motsatt håll. 

– Då började han sträva efter att bli bäst på att vara sämst.

Festade och jobbade som bartender

Han börjar jobba som bartender och festar. Mycket går ut på att ragga tjejer och han köper upprepade gånger sex av prostituerade.

– Det var mycket på tapeten i den umgängeskretsen, berättar han.

Vad som får honom att våldta har han inget bra svar på.

– Svaret varför det blev den här typen av fall kan jag inte svara på. Det var impulserna från festandet, från drogerna, från ett destruktivt liv som gjorde att man sket i allt och alla, säger han själv. 

Han dömdes till fem och ett halvt års fängelse för den grova våldtäkten av Tuva och flera andra brott. Sedan 2017 är Andreas frigiven och lever under ett nytt namn. Han säger att han vill bryta sitt tidigare mönster.

– Jag vill inte skadad någon annan igen, säger han.

För att klara det behöver han hela tiden vara på sin vakt mot risksituationer, säger Börje Svensson. 

– Det viktiga är att han hittar ett sätt att inte återfalla i brott.

Mer krim: Kvinnan försökte giftmörda sambon – ”Hackade tabletter”

Kvinnan försökte giftmörda sambon – hör dottern berätta i ”I huvudet på en gärningsman”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.