Tuula, 52, jagas
för förskingring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Misstänkt. Tuula Lavikkala misstänks för att ha förskingrat 16,7 miljoner kronor - och åklagaren räknar med att korrigera siffran uppåt i dag, innan han begär henne häktad i sin frånvaro.
Foto: Privat

Hon var en omtyckt och betrodd administratör på en gymnasieskola i Gävle.

Nu är Tuula Lavikkala, 52, försvunnen sedan två månader tillbaka - misstänkt för att ha förskingrat mer än 16,7 miljoner kronor av kommunens pengar.

I dag kommer åklagaren att begära henne häktad.

Måndagen den 12 november försvann Tuula Lavikkala spårlöst från sin bostad i Gävle. Samma dag gjorde kommunen en polisanmälan efter att man upptäckt att mer än två miljoner kronor förts över till hennes konto.

Pågått under fyra år

Det visade sig snabbt att den misstänkta förskingringen var betydligt större än så - och att den pågått under nästan fyra år.

- Det handlar om hundratals transaktioner, allt från mindre belopp upp till några hundratusen. I kommunens system ser det ut som att det ska finnas underlag och fakturor och att pengarna gått till företag och liknande. Men i själva verket har pengarna gått till henne, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

Han vill nu efterlysa Tuula Lavikkala internationellt och kommer därför att begära henne häktad i sin frånvaro - på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

- Det kommer jag att göra under dagen. Vi vill se om det ger något med tanke på att det rör sig om sådana stora summor och att hon inte påträffats.

Upptäcktes av en slump

Förskingringen upptäcktes av en slump då en betalning från kommunen, som skulle till en idrottsförening, i stället hamnade på den misstänkta kvinnans konto.

När polisanmälan gjordes hade hon inga större summor på sina konton och inga större kontantuttag hade gjorts.

Enligt polisen utredning har förskingringen ökat för varje år. Det började med 800 000 kronor 2009 - och 2012 rör det sig om minst 8,5 miljoner.

- Visst kan man spontant tycka, med hänsyn till de stora beloppen, att det är lite märkligt att man på kommunen inte uppdagat det tidigare, säger Ulf Back.

Kommunen gör nu en egen utredning för att få svar på hur den omfattande förskingringen kunde pågå i så många år utan att upptäckas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.