Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusk: Det kommer inte bli en kedjereaktion

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, uppmanade under fredagen till krafttag för att hålla ihop EU.
Foto: Thierry Monasse / POLARIS POLARIS IMAGES
"Vad ingen trodde var möjligt bara för några månader sedan är nu en verklighet som tvingar sig på alla", sade den populistiska Nationella frontens ledare, Marine Le Pen vid en presskonferens under fredagen.
Foto: Jeremy Lempin / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Blir det ringar på vattnet eller en ny tsunami över EU efter brexit?

Situationen bedöms tillräckligt allvarlig för att många av kontinentens ledare vill slå näven hårt i bordet. Andra vädrar morgonluft och unionens upplösning.

– Vad ingen trodde var möjligt bara för några månader sedan är nu en verklighet som tvingar sig på alla, sade den populistiska Nationella frontens ledare, Marine Le Pen vid en presskonferens under fredagen.

Hon har tidigare sagt att det första hon ska göra om hon vinner presidentvalet om elva månader i Frankrike är att utlösa en folkomröstning om ett frexit, ett franskt uttåg ur EU.

Den Nationella fronten har enligt opinionsundersökningar i dag en dryg tredjedel av väljarkåren bakom sig.

– Många länder även utanför Europa som Mexiko eller Sydkorea har frihandelsavtal med EU. Det är svårt att tro att inte Storbritannien skulle kunna få det också, sa Marine Le Pen.

LÄS MER: 400 000 kräver ny folkomröstning

Jasenko Selimovic: Hoppas på en resning i motståndarlägret

De franska nationalisterna känner sig allt mindre ensamma i Europa. Inom den Nationella fronten talar man nu om en folkens vår. För några veckor sedan förlorade högerpopulisterna i Österrike med en hårsmån presidentvalet. Vänsterpopulisterna Podemos i Spanien står och skrapar vid maktens dörr inför söndagens val.

"Vad ingen trodde var möjligt bara för några månader sedan är nu en verklighet som tvingar sig på alla", sade den populistiska Nationella frontens ledare, Marine Le Pen.
Foto: Jeremy Lempin / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

– De har en milt sagt problematisk inställning till EU, säger den svenske EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic till Expressen. Han hoppas nu på en resning i motståndarlägret.

– Bryssel måste sluta vara alla politikers spottkopp. Nu måste vi verkligen förklara vilka fördelar vi har av att vara tillsammans, säger han.

– Se bara på pundets historiska fall. Tänk hur mycket engelsmännen har tjänat under alla dessa år som pundet var starkt, säger Jasenko Selimovic.

Tusk vill se krafttag för att hålla ihop EU

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, uppmanade under fredagen till krafttag för att hålla ihop EU.

– Vad som inte dödar dig, gör dig starkare, sa han och krävde en snabb skilsmässa.

Men det är just Unionens vara eller icke-vara som nu står på spel, anser många bedömare.

– Kedjereaktionen som alla EU-skeptiker nu hyllar kommer inte att äga rum, försökte talmannen försäkrade under en presskonferens som var i likhet med fredagens alla presskonferenser i Bryssel var smockfull.

Donald Tusk.
Foto: Thierry Monasse / POLARIS POLARIS IMAGES

Det han, och många andra EU-ledare, fruktar är att folkomröstningen kan bli ett vapen som dras upp vid första konflikt kring förhandlingsborden i Bryssel. Speciellt som det är en populär fråga bland EU:s väljare enligt en opinionsundersökning. I Italien skulle till exempel 58 procent av väljarna gärna folkomrösta. I Frankrike är de 55 procent. Polens regering har redan, offentligt, lekt med tanken. I Nederländerna kräver högerpopulisterna samma sak som i Storbritannien.

– Idén med Europas enande var en idé om fred efter århundranden av fruktansvärd blodsutgjutelse. I framtiden kan vi inte ta det för givet. I en allt mer globaliserad värld har enskilda nationalstater ett problem att hävda sig. Som en del av EU klarar man av det här, säger Angela Merkel i ett tal under fredagseftermiddagen.

Angela Merkel menade att resultatet i folkomröstningen är ett tydligt avbräck för unionen.

– Vi måste i lugn och ro analysera situationen och gemensamt fatta de riktiga besluten. EU är starkt nog att klara av också den här utmaningen.

Europeiska kommissionens ordförande, Jean Claude Juncker har också uttalat sig – och han vill se att Storbritannien lämnar så snabbt som möjligt.

– Hur smärtsam processen än blir, deklarerade ordföranden i sitt tal.

– Personligen är jag väldigt ledsen över det här beslutet, men självklart måste vi respektera det. Det är en helt ny situation, men vi är eniga i vårt svar, fortsatte han.

Donald Trump: "Det är förträffligt"

Även USA:s president Barack Obama har uttalat sig, men valde att hålla sig neutral efter att tidigare under valkampanjen gått ut hårt mot ett brexit.

"Storbritanniens folk har talat och vi respekterar deras val. Vår speciella relation kommer att fortsätta för att garantera fortsatt stabilitet, säkerhet och välfärd för Europa, Storbritannien och Nordirland och för världen." säger Barack Obama i en kommuniké.

Under ett besök på Stanforduniversitet berättade Barack Obama senare att han samtalat med både David Cameron och Angela Merkel och säger att han är säker på att Storbrittaninen kommer att hantera utträdet ur EU på ett bra sätt.

"Jag är 29 år och kan inte tänka mig något annat än alla dessa friheter som EU har gett mig och som jag har vuxit upp med: rörelsefrihet och allt det där", säger österrikiskan Stefanie Rieder.
Foto: Magnus Falkehed

Strax efter att David Cameron meddelat att han avgår efter sommaren landade den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump i Skottland för ett besök på sin egen golfanläggning.

– Det är förträffligt. De har tagit tillbaka sitt land. Det är en fantastisk sak, sa han strax efter ankomst.

På sin hemsida utveckla han sedan:

"Storbritanniens folk har utövat den heliga rätt alla fria folk har. De har deklarerat sitt oberonde mot den Europeiska unionen och har röstat för att återta kontrollenöver sin egen politik, gränser och ekonomi. En Trumpstyrd administration kommer att verka för att stärka våra band med ett fritt och oberoende Storbritannien, fördjupa våra band i handel, kultur och gemensamt försvar."

"Det är oroande allt det här"

På Bryssels kosmopolitiska gator rådde en påtaglig oro under fredagen.

– Jag vill att min dotter ska kunna växa upp i ett tolerant samhälle, men nu har även vi i Slovakien ett väldigt extremt parti i parlamentet. Det är oroande allt det här, säger Martina Krizikova som sitter med sin ettåriga dotter i famnen.

"Det är oroande allt det här", säger Martina Krizikova.
Foto: Magnus Falkehed

Österrikiskan Stefanie Rieder kommer fram till Expressen och är nästan andfådd av ängslan när hon talar:

– Jag är 29 år och kan inte tänka mig något annat än alla dessa friheter som EU har gett mig och som jag har vuxit upp med: rörelsefrihet och allt det där, säger hon.

Samtidigt finns det flera sprickor som går genom EU:s samtliga länder: de mellan äldre och unga, välutbildade och lågutbildade, glesbygd eller småstäder och storstäder. Det är sprickor som kan avgöra den här typen av politiska konflikter.

Hur de sprickorna ska överbryggas har EU bara några månader på sig att ge svar på.

– Det finns ingen möjlighet att förutse de politiska konsekvenserna av denna händelse, sa det Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk under fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.